ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κόντρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από τις συζητήσεις στον ΟΗΕ

Associated Press

Από τις συζητήσεις στον ΟΗΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ηγηθούν μιας εκστρατείας κατά του Ιράκ προκειμένου να το αφοπλίσουν, ως ύστατη λύση, σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη με κανέναν άλλο τρόπο» επαναλάμβανε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, υπογράφοντας, στο πλαίσιο τελετής, την εξουσιοδότηση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου για στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, έστω και μονομερώς, αν κριθεί αναγκαίο. Την ίδια στιγμή, άρχιζε η ανοιχτή συζήτηση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του Ιράκ, αν και στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα των χωρών που έχουν δικαίωμα βέτο οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες.

Μοναδικός τρόπος αποτροπής μιας σύρραξης με το Ιράκ είναι η απόλυτη και πλήρης συμμόρφωσή του με όσα «απαιτεί ολόκληρος ο κόσμος». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Τζορτζ Μπους μη κρύβοντας την ικανοποίησή του για την «ενότητα και την αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ που εκφράστηκε με την εξουσιοδότηση που υπέγραψε. «Η πλήρης παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και η απρόσκοπτη είσοδος των επιθεωρητών παντού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις» είναι ο μοναδικός δρόμος αποφυγής της στρατιωτικής δράσης, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε και πάλι τον ΟΗΕ να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να αντιμετωπίσει τον «παγκόσμιο κίνδυνο» και συνέστησε στο Ιράκ «να συμμορφωθεί και να μη δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους». Εσπευσε, μάλιστα, να δεσμευτεί ότι οι «ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση» του Ιράκ, σε περίπτωση που «υπάρξει μια δημοκρατική και φιλελεύθερη κυβέρνηση».

Πονοκέφαλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Να δοθεί στο Ιράκ μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ» ζήτησε ο ΓΓ Κόφι Ανάν, ανοίγοντας τις διήμερες συνομιλίες στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για το συγκεκριμένο θέμα μετά από αίτημα του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Ο Ανάν τάχθηκε υπέρ μιας «σκληρότερης απόφασης που θα διασφαλίζει την πλήρη επιθεώρηση του οπλοστασίου του» και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ, τότε «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ανθρωπότητα». Ο Ανάν έκλεισε την εισήγησή του, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα εντός του ΟΗΕ, καθώς, όπως τόνισε, σε περίπτωση ανοιχτής ρήξης θα «πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία του ΟΗΕ».

Η έκκληση του Ανάν, όμως, δε φαίνεται να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση προς το παρόν. Πολλές χώρες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι παρά το δικαίωμά τους να εκφράσουν την άποψή τους εντός της Γενικής Συνέλευσης, ουσιαστικά δεν έχουν καμία δυνατότητα άσκησης επιρροής στην τελική απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Αγεφύρωτες παρέμεναν, μέχρι χτες, και οι διαφωνίες ανάμεσα στα κομβικά μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να εκφράσει, και πάλι, την υποστήριξή του στην αμερικανική θέση, δηλώνοντας «αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση και θα αφοπλιστεί το Ιράκ», Μόσχα Παρίσι και Πεκίνο επιμένουν στις αντιρρήσεις τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος, χτες, επαναλάμβανε ότι προτεραιότητα είναι η επιστροφή των επιθεωρητών και δήλωνε «έτοιμος» για νέα απόφαση, με προσεκτική διατύπωση. Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να υποστηρίξει την υπάρχουσα αμερικανική πρόταση «γιατί είναι απαράδεκτη και δεν έχει υποστεί καμία μετατροπή».

Στο προσκήνιο επανήλθαν και οι γαλλικές αντιρρήσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος, αναχωρώντας για περιοδεία στις αραβικές χώρες, δήλωνε «εντελώς εχθρικός» σε κάθε απόφαση που θα εμπεριέχει πρόβλεψη για «αυτόματη χρήση βίας» και επαναλάμβανε ότι επιθυμεί να ληφθεί απόφαση αφού υπάρξει γνωμοδότηση από τους επιθεωρητές. Συμφώνησε ότι είναι «επικίνδυνη η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής» και συμπλήρωσε ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο «στόχος είναι ο αφοπλισμός και όχι η ανατροπή του καθεστώτος». Ο Ζακ Σιράκ δε δίστασε να δηλώσει ότι δε βλέπει καμία σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και στην αλ Κάιντα, ερχόμενος σε απευθείας αντίθεση με τις αμερικανο-βρετανικές αιτιάσεις, και εξέφρασε την ανησυχία ότι «ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα πυροδοτήσει τρομοκρατικές δράσεις».

Ενώ οι διαβουλεύσεις στους Κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει το σώμα στο Ιράκ αν δεν υπάρξει σαφή απόφαση προσδιορισμού των καθηκόντων του. Την ίδια στιγμή, η Βαγδάτη έστελνε το δικό της μήνυμα, ανακοινώνοντας ότι το 100% των Ιρακινών εκλογέων επιθυμούν την παράταση της θητείας του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ στο Λονδίνο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας δήλωνε ότι ο βρετανικός στρατός σχεδιάζει να τροποποιήσει, τουλάχιστον, 200 τεθωρακισμένα προκειμένου να προσαρμοστούν «σε συνθήκες ερήμου».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κλίμα «δυσφορίας» η συνάντηση Σαρόν - Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε κλίμα «σπάνιας δυσαρμονίας», υποστήριζαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί, αργά χτες το βράδυ, η συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο Λευκό Οίκο. Αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, διαβεβαίωναν ότι η ισραηλινή ηγεσία θα προσπαθήσει να επιδείξει ανοχή στις αμερικανικές πιέσεις και να αιτιολογήσει τη στάση της, πίσω στα αυτόνομα εδάφη ενέργειες και δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων κάθε άλλο παρά κατευνασμό προμήνυαν.

Να λάβει μέτρα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στα αυτόνομα εδάφη άμεσα, αναμενόταν να ζητήσει από τον Αριέλ Σαρόν ο Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, «είναι χρέος του Ισραήλ να θυμάται τις ανθρωπιστικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού και να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς», ενώ συμπλήρωνε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει «ορισμένους λόγους να αισιοδοξεί για την πορεία των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων». Εκτός από χαλάρωση του παλαιστινιακού αποκλεισμού και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Μπους αναμενόταν να ζητήσει διαβεβαιώσεις από τον Σαρόν ότι δε θα απαντήσει σε τυχόν ιρακινή επίθεση.

Παρά τη συμβιβαστική διάθεση που διέρρεαν αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον Σαρόν, πίσω στο Ισραήλ ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού κατηγορούσαν ευθέως την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «εμποδίζει το έργο τους στην καταπολέμηση των τρομοκρατών». Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικών, Σιν Μπετ, υποστήριζαν ότι ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Αμπντελαραζάκ αλ Γιαχία, εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο όπλων και εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να εισαγάγει οπλισμό στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το άσχημο κλίμα συμπλήρωσε και η απροθυμία, ουσιαστικά, του ισραηλινού στρατού να απομακρύνει λίγα τροχόσπιτα από τον «παράνομο εποικισμό» Χαβάτ Γκιλάντ, κοντά στη Νάμπλους. Τελικά, μετά από ολιγόωρες αψιμαχίες, οι λιγοστοί στρατιώτες υποχώρησαν μπροστά στους 2.000 συγκεντρωμένους εποίκους, και, με βάση πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας συμφώνησε να τους επιτραπεί, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να καλλιεργούν τη γύρω γη. Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί φιλειρηνιστές ανέλαβαν τη συγκομιδή των ελιών και την πώληση της σταφίδας των Παλαιστινίων προκειμένου να τους προφυλάξουν από τους εποίκους και το στρατό, ενώ η ΕΕ αποφάσισε να μην αποδέχεται τα προϊόντα που προέρχονται από τους εποικισμούς.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλό αδιέξοδο

ΚΑΡΑΤΣΙ, ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε χτες ότι θα προβεί σε μια «περιορισμένη» απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα με το Πακιστάν, πράγμα που αναλυτές χαρακτήριζαν «σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες», οι οποίες έφθασαν φέτος το Μάη πολύ κοντά σε έναν πόλεμο που, αν γινόταν, υπήρχε ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε πυρηνικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες δήλωσε πως η μετακίνηση μέρους των 850.000 στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Πακιστάν στο Κασμίρ «δε σημαίνει πως θα υπάρξει υποβάθμιση της ινδικής στρατιωτικής παρουσίας» στο κρατίδιο, αλλάζει αρκετά την εικόνα. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές έλεγαν στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι ενδέχεται η εξέλιξη να σηματοδοτεί «μια πορεία έναρξης διμερών διαπραγματεύσεων, ως τον επόμενο μήνα».

Πάντως, στο πολιτικό σκηνικό τόσο του ινδικού Κασμίρ όσο και του Πακιστάν καταγράφονται αδιέξοδα που πολύ δύσκολα θα αρθούν. Στο μεν Κασμίρ, δόθηκε διορία στα τρία κόμματα που διεκδικούν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τη Δευτέρα. Οι τρεις σχηματισμοί, το Κογκρέσο, η (κυβερνώσα) Εθνική Διάσκεψη και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, ζητούν από την πλευρά τους χρόνο για να διαπραγματευτούν τη σύνθεση της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης. Το αίτημα φέρεται να στηρίζει και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το οποίο σύμφωνα με το BBC φέρεται να συζητά τη συμμετοχή του σε ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα (κατέχει 8 έδρες). Πάντως, δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης εμφανιζόταν και στο Πακιστάν, όπου οι συζητήσεις περί συμμαχιών έχουν ανάψει. Την ίδια ώρα, η συνέχιση της βίας στο Καράτσι ενέτεινε τις Δυτικές «ανησυχίες» για το μέλλον της χώρας. Οι εκρήξεις τριών επιστολών - βομβών στην πόλη, με εννιά τραυματίες, ήταν τα τελευταία επεισόδια. Στόχοι ήταν τα γραφεία της αμερικανικής CIA στην πόλη, το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και τα γραφεία αστυνομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τον Ηνωμένο Τύπο του Πακιστάν. Ομοίως «ανησυχητική» εξέλιξη για το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήταν η πρόταση, από πλευράς ΜΜΑ, να αναλάβει την πρωθυπουργία ο μουσουλμάνος κληρικός Μολάνα Φαζάλ ουρ Ρεχμάν, ένας από τους «πιο γνωστούς υποστηρικτές των Ταλιμπάν», όπως τον χαρακτήριζε το πρακτορείο.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Από την απεργία των εργατών της ΦΙΑΤ

Associated Press

Από την απεργία των εργατών της ΦΙΑΤ
ΡΩΜΗ.--

Πυρετός, εργατικός, έχει καταλάβει τη γείτονα εν αναμονή της αυριανής μεγάλης 24ωρης απεργίας, ενάντια στη μεταρρύθμιση του άρθρου 18 της εργατικής νομοθεσίας.

Ηδη από την Τρίτη, η «Alitalia» ανακοίνωσε την ακύρωση 275 προγραμματισμένων για την Παρασκευή, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει για τη συγκεκριμένη ημέρα τα ιταλικά συνδικάτα εργαζομένων. Το γεγονός αυτό και μόνο καταδεικνύει το τι πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, που έχει προετοιμαστεί δεόντως, αφού προαναγγέλθηκε προ ενός μηνός από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων εργαζομένων της χώρας του CGIL, του CISL και του UIL. Παράλληλα, η εργατική αναταραχή που επικρατεί εξαιτίας των μαζικών απολύσεων στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και η στάση της ιταλικής κυβέρνησης που στηρίζει απόλυτα τον πόλεμο που θέλουν να εξαπολύσουν οι Αμερικανοί κατά του Ιράκ, γιγαντώνει τις διαστάσεις αυτής της απεργίας.

Αξίζει κανείς να θυμηθεί τι συνέβη στη γείτονα, στην αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση μόλις τον περασμένο Απρίλη. Η Ιταλία στην κυριολεξία «παρέλυσε». Εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα να έχει συντριπτική επιτυχία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέμειναν ακινητοποιημένα, τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος, και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές, όλες οι πόλεις γέμισαν από «κόκκινες θάλασσες». Αιτία για τις μαζικές κινητοποιήσεις, τότε όπως και τώρα, είναι η προωθούμενη από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τροποποίηση του Αρθρου 18 της εργασιακής νομοθεσίας της χώρας, γεγονός που κατά τα συνδικάτα θα καταστήσει ευκολότερη την απόλυση εργαζομένων.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κατέρρευσε η κυβέρνηση

Η Κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας κατέρρευσε χτες μετά από μόλις τρεις μήνες παραμονής της στην εξουσία. Ηταν η βραχυβιότερη κυβέρνηση της χώρας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη αποτελούνταν από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDA), το φιλελεύθερο κόμμα (VVD) και την αντι-μεταναστευτική Λίστα Πιμ Φόρταϊν (LPF) της οποίας ο ηγέτης δολοφονήθηκε εννέα ημέρες πριν τις εκλογές. Τελικά, ήταν οι εσωτερικές έριδες ανάμεσα στα μέλη της Λίστας Φόρταϊν που προκάλεσαν την πτώση του συγκυριακού όσο και εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.

Χαρακτηριστικά χτες παραιτήθηκαν δύο υπουργοί -ο υπουργός Οικονομίας Χέρμαν Χάινσμπρεκ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Εντουαρντ Μπόμχοφ - που προέρχονταν από τη Λίστα Φοόταϊν. Ηταν η προσωπική κόντρα μεταξύ αυτών των υπουργών, καθώς και το γενικότερο χάος που επικρατούσε στο εσωτερικό του ακρο-δεξιού κόμματος σχετικά με τη μελλοντική πορεία του κόμματος που είχαν προκαλέσει την παράλυση της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιαν - Πέτερ Μπάλκενεντε του CDA: «Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω αποδοτική και βιώσιμη συνεργασία στους κόλπους του συνασπισμού. Σκοπεύω να επισκεφθώ τη Βασίλισσα και να της υποβάλω την παραίτηση των υπολοίπων υπουργών και υφυπουργών». Ενώ και το έτερο μέλος του συνασπισμού το κόμμα των φιλελευθέρων ανακοίνωσε ότι ακόμη και χωρίς τους δύο υπουργούς που παραιτήθηκαν, δε θα ήθελε να κυβερνήσει μαζί με τη λίστα Φόρταϊν.

Η κυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε έχει πάντως προκαλέσει ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς πρόσφατα μια σειρά από στελέχη και των τριών κυβερνητικών κομμάτων δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, ενώ το κόμμα των φιλελευθέρων έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ένταξης των 10 νέων χωρών στην ΕΕ. Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση κορυφής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών κατά την οποία θα συζητηθεί η οικονομική πλευρά της διεύρυνσης και οι Ολλανδοί καλούνται να προσέλθουν με συγκεκριμένη θέση, που να μη θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία.

Οι νέες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το Γενάρη, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ακρο-δεξιά Λίστα Φόρταϊν φέρεται να καταλαμβάνει μόνο 2 έδρες σε σχέση με τις 26 που διαθέτει τώρα, σε σύνολο 150 - ποσοστό που την έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πάει για νίκη ο Λούλα

ΡΙΟΥ ΝΤΕ ΖΑΝΕΪΡΟ.--

Σχεδόν τυπική διαφαίνεται ότι θα είναι η διαδικασία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που είναι προγραμματισμένος για τις 27 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τους «οιωνούς» αλλά και τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο εκτός απροόπτου φυσικά, αφού ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, φέρεται με τις πιο μέτριες προβλέψεις -σύμφωνα πάντα με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που έκανε το Ινστιτούτο ΙΒΟΡΕ - να εξασφαλίζει ποσοστό άνω του 60%, ενώ ο αντίπαλός του, Ζοζέ Σέρα, κινείται στα επίπεδα του 30%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 12 έως τις 14 Οκτώβρη, με δείγμα 3.000 ψηφοφόρους για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «O Globo». Μετά την καταμέτρηση των άκυρων και λευκών ψήφων, το ποσοστό του Λούλα αγγίζει το 66%, έναντι 34% του αντιπάλου του και πρώην υπουργού Υγείας Ζοζέ Σέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λούλα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Εργατικού Μετώπου της Βραζιλίας, το οποίο έλαβε το 12% των ψήφων στον πρώτο γύρο στο πρόσωπο του Τζίρο Γκόμες, αλλά και του ετέρου προεδρικού υποψήφιου κατά τον πρώτο γύρο και κυβερνήτη της Μπραζίλιο, Αντονι Γκαροντίνιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποκλεισμών συνέχεια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή της συμμαχίας στην οποία συμμετέχει το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (DEHAP), το μετριοπαθές κουρδικό κόμμα, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το ότι «δεν πληρεί τις τεχνικές προϋποθέσεις» και «παραπλάνησε τις αρχές». Το DEHAP, που είναι το διάδοχο σχήμα του HADEP, το οποίο απαγορεύτηκε νωρίτερα φέτος, κατέρχεται στις εκλογές σε μια συμμαχία μαζί με το Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΡ) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μουράτ Καραγιαλτσίν.

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς έως αύριο, Παρασκευή, πρέπει να έχει διαγραφεί από ιδρυτικό μέλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Ερντογάν, πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Turkish Daily News, θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου του κόμματος και θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ