ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Πλαταίνει το αγωνιστικό μέτωπο

Αύριο στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των αγροτών ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας, με ορόσημο τις 28 του Γενάρη και θα κλιμακωθούν στις 4 του Φλεβάρη με αποκλεισμούς δρόμων.

Στις αγροτικές περιοχές πληθαίνουν οι συσκέψεις και οι περιοδείες σε χωριά και οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην καταθέσουν τα όπλα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί από τη μία να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας και από την άλλη να αποπροσανατολίσει τους αγρότες, ανακοινώνοντας αποζημιώσεις - κοροϊδία για τις καταστροφές από τις θεομηνίες. Τις ψευτο-αποζημιώσεις αυτές, που είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν, οι αγρότες τις χαρακτηρίζουν "ψίχουλα", που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα και δεν αποτρέπουν τους αγρότες από τη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα.

Ολα πάντως δείχνουν ότι το αγωνιστικό μέτωπο των αγροτών πλαταίνει μέρα με τη μέρα και ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός δε θα έχει προηγούμενο. Στα πλαίσια του ευρύτερου συντονισμού του αγώνα γίνεται αύριο στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, στις 12.30 το μεσημέρι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Με βάση το πρόγραμμα δράσης, που ανακοίνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι αγρότες της Θεσσαλίας, στις 28/1, θα βγουν με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., στην Καρδίτσα θα γίνει συγκέντρωση στα Δικαστήρια, όπου δικάζονται αγρότες. Στις 29/1, στις 10 π.μ. θα γίνουν συλλαλητήρια και αποκλεισμοί δημοσίων κτιρίων σε Λάρισα και Τρίκαλα. Στις 30/1 θα αποκλειστεί η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη μέρα, τα τρακτέρ θα καταλάβουν τα διόδια στα Τέμπη και το Μοσχοχώρι. Τέλος, στις 4/2 και εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προχωρήσουν σε γενικό αποκλεισμό δρόμων και σιδηροδρόμων.

Σήμερα επίσης στη 1.30 μμ γίνεται ευρεία σύσκεψη μαζικών φορέων και οργανώσεων στη Λάρισα, ενώ χτες η γενική συνέλευση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις αγροτικές κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών. Από την άλλη στη Θεσσαλία συνεχίζεται το "μπαράζ" δικαστικών διώξεων και χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε εξοντωτικές ποινές (8 μέχρι 12 μήνες) σε 10 αγρότες.

Αγωνιστικό κλίμα σε όλη τη χώρα

Αγωνιστικό κλίμα επικρατεί και στην Πελοπόννησο και τα Επτάνησα.Στις 28 του μήνα συλλαλητήριο θα γίνει στη Ζάκυνθο και μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων οι αγρότες του νησιού θα συγκεντρωθούν την Τρίτη στις 9 το πρωί στη θέση Λούμπα. Συλλαλητήριο θα γίνει επίσης στις 30/1 στην πλατεία Αγιας Λαύρας στο Αίγιο.Την ίδια μέρα επίσης θα γίνει παναγροτική σύσκεψη στον Πύργο για να αποφασιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ το ίδιο θα γίνει στις 2/2 στο Ξυλόκαστρο.

Στη Βοιωτία,οι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στις 3 του Φλεβάρη. Προχτές βράδυ σε σύσκεψη μαζικών φορέων που έγινε στη Λιβαδειά εκφράστηκε η συμπαράσταση προς τον αγώνα των αγροτών και ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου υποσχέθηκε πως οι έμποροι θα κλείσουν τα καταστήματά τους. Την ερχόμενη Τρίτη ακόμα θα γίνει σύσκεψη στην Ενωση Θήβας για τη συγκρότηση Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής.

Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,που δηλώνουν έτοιμοι να ξανακατέβουν στους δρόμους και χτες βράδυ συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών για να καθορίσει το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Αναβρασμός επικρατεί και στη Δυτική Ελλάδα και πρώτοι οι αγρότες της Αρτας ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν ξεκινούν με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τρίτη 28 Γενάρη και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κλείσιμο δρόμων, αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Χτες βράδυ συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Νομού Ιωαννίνων,ενώ σήμερα το πρωί στις 10 γίνεται παναγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίμα κατατρομοκράτησης των αγροτών
  • Το πράσινο φως για τη βίαιη αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και τη χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών έδωσε ο Κ. Σημίτης
  • Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Να κλείσει τα μέτωπα με τους καθηγητές και τους δασκάλους επιδιώκει η κυβέρνηση

Το σύνθημα και το πράσινο φως για το τσάκισμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έδωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,αναλαμβάνοντας έτσι επικεφαλής της εκστρατείας για τη βίαιη καταστολή του δίκαιου αγώνα των αγροτών και την επιβολή των αντιαγροτικών επιλογών της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυβέρνηση, παράλληλα, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα κατατρομοκράτησης των αγροτών, επισείοντας την απειλή της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών στην περίπτωση που οι αγρότες προχωρήσουν σε καταλήψεις δρόμων και προκαλεί με "σκληρές" δηλώσεις στελεχών της ατμόσφαιρας "τελικής σύγκρουσης".

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει μέχρι την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων τα μέτωπα με τους καθηγητές και τους δασκάλους, ώστε να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της "πάνω στα κεφάλια των αγροτών". Η τακτική αυτή συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειδικά για τους αγρότες ο Κ. Σημίτης ήταν ιδιαίτερα σαφής: "Η κυβέρνηση, είπε, δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις ομάδων αγροτών που καταφεύγουν σε ακραίες μορφές πάλης. Η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει σε αυτές τις ομάδες να καταφύγουν και πάλι σε ακραίες μορφές διεκδικήσεων, που καταλύουν την έννομο τάξη (!) και προκαλούν κοινωνική αναταραχή".Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης έκανε την "αυτοκριτική" του, γιατί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις "ήταν ήπιος και διαλλακτικός".

Αδίστακτη για όλα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι "εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και έχουμε και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα να λάβουν την έκταση που έλαβαν την προηγούμενη περίοδο".Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, αν θα επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής στην περίπτωση που υπάρξει κατάληψη των δρόμων, απάντησε αδίστακτα: "Θα κάνουμε τα πάντα να εμποδίσουμε να γίνει αυτό" (!). Και ακόμη: "Η κυβέρνηση θα έχει πρόνοια ώστε όποιος αγρότης υπερβεί ένα όριο, να βρει απέναντί του τις δυνάμεις του κράτους" (!). Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και άκαιρες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ δίνοντας το μέτρο της στάσης της κυβέρνησης είπε: "Υπάρχει το Ευαγγέλιο, υπάρχει και το φραγγέλιο" (!).

Δεν απέκρυψε μάλιστα ότι στη συνεδρίαση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο "η Αστυνομία θα είναι παρούσα ώστε να διασφαλιστεί η τάξη και η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας". Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν τη δουλιά τους: "Οι εισαγγελείς είναι θεματοφύλακες των νόμων και ό,τι κάνουν το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία" (!).

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση που έκανε ο Στ. Τζουμάκας, ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση έχει ήδη αντιμετωπίσει αρκετά από τα προβλήματα των αγροτών και καταβάλλει προσπάθεια για την επίλυση και των υπολοίπων" (!). Ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι "στις περιοχές εκείνες όπου έχουν πληγεί βαμβακοκαλλιεργητές, από σήμερα (σ.σ. χτες) υποβάλλονται αιτήσεις για να δοθούν ανάλογες αποζημιώσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου".

Αλλαγή "ύφους"

Διαφοροποιημένη είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των καθηγητών και των δασκάλων, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποφύγει μια πολυμέτωπη αναμέτρηση με τις κοινωνικές ομάδες και τα λαϊκά στρώματα. Με άλλο "ύφος", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "υπάρχει στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών, είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης". Προεξόφλησε μάλιστα ότι "τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί τέλος στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" (!). Προφανώς στηρίχτηκε στη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Γ. Αρσένης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας θα τελειώσουν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Το κριτήριο με το οποίο η κυβέρνηση διαχωρίζει τους απεργιακούς αγώνες είναι αν οι μορφές πάλης είναι "σύννομες" (!). Οι κινητοποιήσεις, είπε ο Δ. Ρέππας, και οι σύννομοι τρόποι διεκδίκησης της λύσης των προβλημάτων που έχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι απολύτως σεβαστές από την κυβέρνηση".

Π. Κ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ενωμένοι στο δρόμο του αγώνα

Στα χωριά περιοδεύουν τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων των αγροτών στη Μακεδονία και τη Θράκη και μαζί με τους αγρότες κάθε περιοχής προσπαθούν να οργανώσουν καλύτερα τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από τις 29 του μήνα με το παναγροτικό συλλαλητήριο στην "ΑΓΡΟΤΙΚΑ '97".

Παρά τις κινδυνολογίες που εκφράζονται από "εκπροσώπους" άλλων παραγωγικών ομάδων της κοινωνίας και οι οποίες προβάλλονται ιδιαιτέρως από μερίδα του Τύπου, οι αγρότες είναι βέβαιοι πως και σε τούτη τη μάχη θα έχουν σύμμαχο τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης και όλης της περιοχής. Αυτό άλλωστε το είδαν και το ένιωσαν τις 25 μέρες που πέρασαν στα μπλόκα της οργής.

Από την Πιερία,το Κιλκίς και τις Σέρρες,μέχρι την Κομοτηνή και τον Εβρο,οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Οι "μπαταχτσήδες" και οι "βαρυποινίτες" ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον υπουργό Γεωργίας και να στείλουν προς την κυβέρνηση το μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί, υποτασσόμενη στις επιλογές και τις αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο οι αγρότες στέλνουν ισχυρό το μήνυμα αμφισβήτησης και προς τους αυτοαποκαλούμενους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα. Ηδη μέσα από τη σύσκεψη που έγινε προχτές στη Θεσσαλονίκη, τους κάλεσαν να προχωρήσουν σε ενότητα. Να δημιουργήσουν μία Ομοσπονδία σε κάθε νομό και μια Συνομοσπονδία για τους αγρότες όλης της χώρας. Εκείνοι διαφώνησαν. Τώρα οι αγρότες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους, απ' όπου εκφράζεται καθαρά η απόφαση της βάσης να προχωρήσει ενωμένη. Ηδη στο Σύλλογο της Επανωμής και των Κυμίνων εκλέχθηκαν νέα ΔΣ, όμως δεν εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία. Κάτι ανάλογο ετοιμάζουν και οι αγρότες στον ΑΣ Αδενδρου που θα προχωρήσουν σε εκλογές την Κυριακή. Αν γενικευτεί το φαινόμενο - που μάλλον για εκεί πάει - η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, που είναι μέλος της ΓΕΣΑΣΕ, θα μείνει χωρίς Αγροτικούς Συλλόγους - μέλη. Αρα δε θα έχει και λόγο ύπαρξης.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" το νεοεκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΑΣ Κυμίνων Γ. Ρίσκος,"όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα από κόμματα, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για ένα Σύλλογο σε κάθε χωριό, μία Ομοσπονδία στο νομό και ένα τριτοβάθμιο όργανο. Στέλνουμε το μήνυμα σε όσους θέλουν να διατηρήσουν τη διάσπαση του συνδικαλιστικού μας κινήματος πως δε θα τους περάσει. Η αγροτιά είναι ενωμένη και θα παλέψει μαζικά και μαχητικά για να κερδίσει τα δίκια της".

Τον "χαβά" της η ΠΑΣΕΓΕΣ

Διοργάνωσε χτες σύσκεψη για να συκοφαντήσει και να κατηγορήσει τους αγώνες της αγροτιάς

Τον υποτακτικό και αποπροσανατολιστικό ρόλο της επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο πρόεδρός της Ν. Λιόλιος διοργάνωσε σύσκεψη στην Αθήνα μόνο και μόνο για συκοφαντήσει και να κατηγορήσει τους αγώνες της αγροτιάς και να παίξει απροκάλυπτα το "παιχνίδι" της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, κάλεσε τα διοικητικά συμβούλια και τους διευθυντές των Ενώσεων στη σύσκεψη για να συζητηθούν - υποτίθεται - τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοσυνεταιριστικός κόσμος της χώρας και τα - ανύπαρκτα - αποτελέσματα του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Το όλο σκηνικό όμως στήθηκε για να δημιουργηθεί κλίμα κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων και ενόψει των εκλογών στους συνεταιρισμούς, που ξεκινούν το Μάρτη και να βρεθεί στο προσκήνιο η απομονωμένη από τους αγρότες διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο Ν. Λιόλιος, στην ομιλία του ξεσκεπάστηκε πλήρως και αφού μίλησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, γενικώς και αορίστως, για προβλήματα στον αγροτικό τομέα, άρχισε να "ξεσπαθώνει" κατά των αγώνων και των Συντονιστικών Επιτροπών, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: "Δε συμφωνούμε με τον τρόπο και τη μεθοδολογία που προβάλλονται τα προβλήματα, που έχουν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα. Συμπαραστεκόμαστε σε όλα τα προβλήματα των αγροτών, αλλά δε θα γίνουμε μπαλάκι ή κλωτσοσκούφι κανενός κόμματος, καμιάς Συντονιστικής Επιτροπής", για να συνεχίσει: "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε παθητικά αυτήν την κατάσταση, με στρατηγούς και αντιστράτηγους που δεν έχουν εκλεγεί από κανένα όργανο και δε γίνονται αποδεκτοί στους κόλπους του συνεταιριστικού κινήματος. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες...".

Στη σύσκεψη όμως δεν έλειψαν και οι φωνές αγωνίας και χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός συνεταιριστή που είπε: "Εχουμε χορτάσει από λόγια. Οχι μόνο θα κατεβάσουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, αλλά θα φτάσουμε να ρίξουμε και ρουκέτες, αν δε λυθούν τα προβλήματα".

Ανάλογο της "φιλοσοφίας" της ξεπουλημένης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν και το ψήφισμα που ανακοινώθηκε και στο οποίο δε γίνεται καμία αναφορά στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και στην πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ούτε καν για να κρατηθούν οι τύποι. Στο κείμενο του ψηφίσματος εκφράζεται η υποταγή της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και γίνεται απλά λόγος για ραγδαίες εξελίξεις και για παγκοσμιοποίηση της γεωργίας. Επίσης αναφέρεται στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής και στη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών. Ακόμα στο ψήφισμα απορρίπτεται "η λογική των περιφερειακών κινήσεων που αυτοαποκαλούνται "συντονιστικές επιτροπές" για το ρόλο που παίζουν στον αποπροσανατολισμό των αγροτών και της κοινωνίας μας γενικότερα πάνω στα πραγματικά προβλήματα" (!).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξαναβγάζουν τους "αγανακτισμένους"

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης του αγροτικού κινήματος έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη, με πρόσχημα την απόφαση των αγροτών να κάνουν παναγροτικό συλλαλητήριο στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης "ΑΓΡΟΤΙΚΑ '97". Οι αγρότες, με αφορμή και την παρουσία του υπουργού Γεωργίας στην τελετή έναρξης, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο να αναδείξουν με ποιο άμεσο τρόπο τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος.

Και ενώ οι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει πως δε θα εμποδίσουν τη λειτουργία της έκθεσης, εκπρόσωποι φορέων - κύρια εμπόρων και εξαγωγέων - της Θεσσαλονίκης και μέλη οικονομικών Επιμελητηρίων, με δηλώσεις τους στον Τύπο και ανακοινώσεις, τις τελευταίες δύο μέρες, επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολεμική - σε βάρος των αγροτών - ατμόσφαιρα και για μια ακόμη φορά κινδυνολογούν ασύστολα "περί δημοκρατικών δικαιωμάτων" και "οικονομικών ζημιών στην αγορά της πόλης" και συγκεκριμένα στη ΔΕΘ και στην "ΑΓΡΟΤΙΚΑ". Λες και οι αγρότες δεν έχουν δημοκρατικά δικαιώματα και δεν είναι αυτοί που με την τσέπη τους στηρίζουν τους μεγαλοεισαγωγείς και εμπόρους εφοδίων και μηχανημάτων, λες και οι αγρότες δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά και τις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα εκδοτικά συγκροτήματα που στηρίζουν την κυβέρνηση την ίδια στιγμή που αναδεικνύουν με τόση έμφαση τη δήθεν οργή για τους αγρότες, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αναφέρουν συστηματικά ελάχιστα. Η τακτική άλλωστε της κυβέρνησης να στρέφει κοινωνικές ομάδες εναντίων άλλων που αγωνίζονται για δικαιώματα και επιβίωση, υλοποιείται σήμερα σε μεγάλο βαθμό μέσα από μερίδα του Τύπου και γνωστών κονδυλοφόρων που θυμούνται με νοσταλγία την κατάληψη και κατοχή της Θεσσαλονίκης από χιλιάδες ροπαλοφόρους, αύρες και πυροσβεστικά, όταν οι απολυμένοι της ΕΑΣ θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στα εγκαίνια της Εκθεσης και σίγουρα χάρηκαν όταν πρόπερσι τα ΜΑΤ έσπασαν τα κεφάλια των απολυμένων από τα "Πλαστικά Καβάλας", τη "ΡΟΚΑ" και των εκτάκτων του ΥΠΠΟ.

Ανάλογη θέση πήρε - όπως ήταν αναμενόμενο - και ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της ΔΕΘ, Αν. Κούρτης.

Η ΔΗΚΕΒΕ

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρέμβαση των "αγανακτισμένων πολιτών" και το όλο σκηνικό που πάει να στηθεί σε βάρος των αγροτών, επισημαίνει πως "οι συγκεκριμένοι και συχνά προσκεκλημένοι των γνωστών συγκροτημάτων των ΜΜΕ, στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, την ίδια στιγμή που αυτή η πολιτική οδηγεί στον επαγγελματικό αφανισμό κατά μάζες τα μέλη που υποτίθεται εκπροσωπούν".

"Η ανδρεία τους - επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ - εξαντλείται στις απειλές κατά των κάθε φορά απεργών με μηνύσεις και επικλήσεις των ΜΑΤ για να επιβάλλουν την τάξη. Διατηρούν άψογη στάση ενάντια στα πολυκαταστήματα και ενώ εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του χώρου των ΕΒΕ, επιστρατεύονται και πάλι για να αντιπαραταχθούν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, συμβάλλοντας στην πρακτική της κυβέρνησης να οδηγεί σε αντιπαράθεση τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη. Σίγουρα θα πάρουν και μπράβο για αυτό τους το ρόλο".

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ - ΔΡΑΜΑΣ
Θηλιά στο λαιμό τα χρέη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί των Σερρών και της Δράμας. Επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα σημειώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και καταστροφής της καλλιέργειας, εξαιτίας τόσο του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών, αλλά και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Στα χωριά Ανω Βροντού, Ορεινή Σερρών, Νευροκόπι, Περιθώρι, Δασοτό, Κάτω Βροντού και Λευκόγια της Δράμας, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζουν από την καλλιέργεια της πατάτας. Μάλιστα, οι αγρότες στην Ανω Βροντού και τα Λευκόγια καλλιεργούν μόνο πατάτα. Σήμερα το κόστος παραγωγής, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, φτάνει τις 70 δρχ. στο κιλό, ενώ αυτοί πουλάνε την πατάτα μόλις 50 δρχ. το κιλό. Ενα από τα σημαντικά αιτήματα είναι να εξασφαλιστεί τιμή ασφαλείας τουλάχιστον 85 - 90 δρχ. και να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που ανεβαίνει στα ύψη, εξαιτίας των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τον εισαγόμενο πατατόσπορο.

Σήμερα περισσότεροι από 20.000 τόνοι πατάτας παραμένουνι αδιάθετοι, ενώ την ίδια ώρα εισάγονται πατάτες από την Αυστρία, την Ολλανδία και οι έμποροι ετοιμάζονται να φέρουν και από την Αίγυπτο.

Τα χρέη προς την ΑΤΕ είναι δυσβάσταχτα. Ηδη πολλοί παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Μάλιστα, ένα μέρος των αγροτών, επειδή αδυνατεί να πληρώσει δεν παίρνει φάρμακα και λιπάσματα και προσπαθεί να καλλιεργήσει με σπόρους παλιούς που σίγουρα θα του δώσουν μειωμένη παραγωγή.

Οπως είπε στο "Ρ" ο ταμίας του Συνεταιρισμού της Ανω Βροντούς Ονούφριος Λελεκτσόγλου, μόνο στο δικό του χωριό, τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ φτάνουν το 1 δισ. δραχμές. "Από το 1981 και μετά κατρακυλήσαμε οικονομικά. Τότε πήραμε δάνεια, για να οργανώσουμε καλύτερη την παραγωγή και να πάρουμε τα απαραίτητα αγροτικά μηχανήματα και τελικά χρεοκοπήσαμε. Πήραμε δάνεια με 7ετή εξόφληση. Ομως, επειδή μέχρι το 1984 δεν είχαμε καλή παραγωγή, το αρχικό κεφάλαιο άρχισε να πολλαπλασιάζεται. Ετσι, ενώ είχαμε πάρει 1 ή 2 εκ. δάνειο σήμερα φτάσαμε να χρωστάμε 40 με 50 εκ. στην Τράπεζα.

Οι πατατοπαραγωγοί μπροστά στο τραγικό αδιέξοδο που βρίσκονται ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του προϊόντος. Συγκεκριμένα απαιτούν να σταματήσει η εισαγωγή πατάτας και να απορροφηθεί άμεσα η αδιάθετη παραγωγή. Μείωση του κόστους παραγωγής (φτηνό πετρέλαιο και καλλιεργητικά εφόδια) και τιμή στο προϊόν, που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία. Τέλος, ζητούν επιδότηση για την κάλυψη του κόστους παραγωγής με έκτακτη επιδότηση 30.000 δρχ. στο στρέμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ