ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Για τρίτη βδομάδα συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα για αυξήσεις

Συγκέντρωση χθες στο εργοτάξιο της Κατεχάκη και πορεία στο υπουργείο Υποδομών

Συνεπείς στο απεργιακό τους ραντεβού ήταν και χθες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό, της «ΑΒΑΞ», πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, ενώ ακολούθησαν πορεία έως το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου. Σήμερα, και ενώ βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα του απεργιακού αγώνα τους, θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στο Κολωνάκι.

Υπενθυμίζεται ότι κόντρα στους μισθούς πείνας, που έχουν γίνει «κανονικότητα» από την εργοδοσία, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι διεκδικούν 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο, τήρηση νόμιμου ωραρίου, μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Και καλούν την εργοδοσία να τους δώσει έγγραφες δεσμεύσεις για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, και χθες η συμμετοχή στην απεργία είχε «νεκρώσει» τα εργοτάξια του τεράστιου αυτού δημόσιου έργου, κάτι που φαίνεται με «γυμνό μάτι» για οποιονδήποτε περνάει έξω από αυτά, καθώς γερανογέφυρες, γερανοί και κάθε λογής εργαλεία έστεκαν ακίνητα. Μία ακόμα εικόνα που επιβεβαιώνει ότι οι εργάτες είναι αυτοί που μετατρέπουν τα μπάζα και τους λάκκους σε Μετρό, που με τον ιδρώτα τους χτίζουν κάθε αναγκαίο έργο, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο τους κλέβει τον τεράστιο αυτό πλούτο.

Στη χθεσινή συγκέντρωση έγινε ενημέρωση για την πορεία του απεργιακού αγώνα από τον Βασίλη Κλουβάτο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων. Στη συνέχεια έγινε η πορεία μέχρι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αποτελεί τον παραχωρητή του έργου, για τη στάση της εργοδοσίας. Εκεί, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κωνσταντίνο Μαγουλά.

Η αντιπροσωπεία έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων και ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις και τη στάση της εργοδοσίας, η οποία, όπως είπαν, ουσιαστικά απαξιώνει το Σωματείο, τους εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματά τους. Ζήτησαν δε να γίνει άμεσα παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου προς την «ΑΒΑΞ», προκειμένου να σταματήσει η αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει άμεσα για τα όσα έθεσαν οι εργαζόμενοι τον Νίκο Ταχιάο, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα υποδομών.

Στο πλευρό τους στην κινητοποίηση ήταν ο Κώστας Ζιώγας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ο Παναγιώτης Γολεγός, εργαζόμενος στο έργο κατασκευής του Μετρό και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Νέα συγκέντρωση στις 18 Ιούνη στην Αθήνα

Απέτρεψαν χτες την απόσπαση καυσίμων από το εργοστάσιο της Λάρυμνας

Την αποφασιστικότητα και αγωνιστική τους ετοιμότητα έδειξαν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, μπλοκάροντας ξανά προσπάθεια να προχωρήσουν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί οριστικού λουκέτου και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα για «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ευελπίδων στις 18 Ιούνη, στις 10 π.μ.

Οπως κάνει γνωστό το Σωματείο, οι εργαζόμενοι απέτρεψαν την είσοδο στο εργοστάσιο εκπροσώπου της ειδικής διαχείρισης, που μαζί με εταιρεία μεταφοράς καυσίμων, ήθελαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις προπανίου και μαζούτ. Απόπειρα που, όπως σημειώνει, απαντήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι, όπως τονίζει το Σωματείο, ξεκαθάρισαν προς τον εκπρόσωπο της ειδικής διαχείρισης ότι «μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και να βγει η απόφαση, δεν θα ακουμπήσετε τίποτα από την περιουσία της ΛΑΡΚΟ.

Εφόσον ο νόμος προβλέπει τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη εν λειτουργία και εφόσον η διαδικασία της μεταβίβασης είναι σε εξέλιξη αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, όποιο υλικό φεύγει από την ΛΑΡΚΟ το θεωρούμε κλοπή.

Δεν θα πράξετε καμία ενέργεια χωρίς να το γνωρίζουν τα Σωματεία. Εδώ ζούμε, κατοικούμε, στεγάζονται ιατρεία και σχολεία, φοβόμαστε για την ασφάλειά μας και δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Είμαστε στη διάθεσή σας, εάν θέλετε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το σύνολο των προβλημάτων που αναφέρονται στις εκθέσεις επικινδυνότητας, αλλά δεν ακουμπάτε τίποτα μέχρι τότε».

Το Σωματείο καλεί τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έδωσαν στη συνάντηση με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας πως, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες χρειάστηκαν μια σειρά παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία «για τα αυτονόητα, που αφορούσαν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και τη συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων στις εργολαβίες».

Καταλήγοντας το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «συνήγορος υπεράσπισης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είμαστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές μας και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που στηρίζουν τον αγώνα μας».

Σερβίρουν και φέτος κολυμπώντας εργαζόμενοι στη Ρόδο

Οι ίδιες εξοργιστικές εικόνες είχαν καταγραφεί στην ίδια επιχείρηση και πέρσι

Με τις εικόνες εργαζομένων που σερβίρουν σχεδόν κολυμπώντας τους πελάτες σε beach bar στο νησί της Ρόδου ανοίγει η αυλαία και της φετινής σεζόν. Οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης είναι απολύτως ενδεικτικές για τις συνθήκες που επιφυλάσσει ο κλάδος του Τουρισμού σε χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα, οι εξοργιστικές σκηνές δεν είναι καν πρωτοφανείς, καθώς αποτελούν μια πιστή επανάληψη όσων είχαν διαδραματιστεί στην ίδια επιχείρηση πριν από έναν περίπου χρόνου.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλη του 2023 φωτογραφίες και βίντεο απεικόνιζαν εργαζόμενο να βουτά μέχρι τον λαιμό στο νερό, προκειμένου να σερβίρει πελάτες σε ξύλινες πλατφόρμες τοποθετημένες μέσα στη θάλασσα. Η πραγματικότητα αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο για τις συνθήκες εργασίας στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, ειδικά σε περιοχές που κατακλύζονται από την τουριστική κίνηση, όσο και για την ασυδοσία των επιχειρήσεων που μετατρέπουν σε «μαγαζί» τμήματα του γιαλού και ολόκληρες παραλίες.

Μετά τις περσινές αντιδράσεις, η εργοδοσία του beach bar στη Ρόδο είχε επικαλεστεί προκλητικά την «ελευθερία» του προσωπικού να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο προσβλέποντας σε «γενναιόδωρα» φιλοδωρήματα. Με το ίδιο σκεπτικό, επιχειρήσεις σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εξυπηρετούν τους πελάτες βαδίζοντας ξυπόλητοι πάνω στην καυτή άμμο, να δουλεύουν με περιβολή που τους αφήνει εκτεθειμένους στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό είναι το concept του μαγαζιού», ισχυρίζονται ωμά και χρυσώνουν στους εργαζόμενους το χάπι με την προσδοκία να βγάλουν από τα φιλοδωρήματα έναν επιπλέον μισθό, καθώς αυτός με τον οποίο τους αμείβουν μένει εδώ και χρόνια καθηλωμένος.

Οσο για τους περίφημους ελέγχους που είχαν πυροδοτήσει οι περσινές αντιδράσεις, αυτοί έγιναν «χωρίς να δείξουν κάποια παρανομία», όπως είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης. Μόνο που οι επιθεωρητές που βρέθηκαν στην επιχείρηση είχαν την αρμοδιότητα να ελέγξουν μόνο τους όρους αμοιβής και τις εργασιακές σχέσεις (πίνακες προσωπικού, ωράρια, Ασφάλιση κ.ά.). Κλιμάκια της Επιθεώρησης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που είναι αρμόδια για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, δεν εδρεύουν στο νησί.

Ετσι, στη Ρόδο οι ξύλινες πλατφόρμες παραμένουν για μια ακόμα χρονιά στη θέση τους, οι τουρίστες συρρέουν και οι εργαζόμενοι είναι εκ νέου αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» που επιβάλλει η «βαριά βιομηχανία» και «ατμομηχανή» της οικονομίας.

Ακόμα ένας νεκρός εργάτης την ώρα της δουλειάς

Ακόμα ένας εργάτης δεν γυρνά στο σπίτι του από το μεροκάματο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον χώρο εργασίας. Το νέο θύμα των κατά συρροή εργοδοτικών εγκλημάτων έχασε τη ζωή του την περασμένη Πέμπτη, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, στο ξενοδοχείο «Macedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα και απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες καθώς και μέτρα ασφάλειας και υγείας σε όλα τα πόστα.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οπως αυξάνονται τα κέρδη τους, όπως μεγαλώνουν οι εισπράξεις τους, όπως σπάνε ρεκόρ οι αφίξεις τους... έτσι αυξάνονται οι νεκροί συνάδελφοι, οι σακατεμένοι, όλοι αυτοί με σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα από την πίεση και την εντατικοποίηση. Ο τουρισμός, που όλοι διαφημίζουν και υπερπροβάλλουν, η ατμομηχανή της οικονομίας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, είναι "θαύμα" για τους λίγους. Ολοι εμείς, οι πολλοί, βλέπουμε κάθε μέρα τη ζωή μας να γίνεται και χειρότερη».

«Δεν πάει άλλο! Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα!», τονίζει και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από το Συνδικάτο για να μη θρηνήσουν ποτέ ξανά κανέναν νεκρό συνάδελφο. Να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να επιβάλλει συνθήκες πίεσης και εντατικοποίησης οι οποίες οδηγούν σε εργατικά «ατυχήματα».

«Δεν θα επιτρέψουμε στους μεγαλοξενοδόχους και στην εργοδοσία να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, την υγεία μας και την αξιοπρέπειά μας! Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, με τακτικούς ελέγχους από τα αρμόδια Σώματα Επιθεώρησης, για να μην υπάρχει χώρος εργασίας που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία μας», αναφέρει.

Συνεχίζεται η απεργία στο πλοίο «Αιγαίο»

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με τις οποίες διεκδικούν την προσαρμογή των μισθολογικών τους αποδοχών στο ύψος που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην Ακτοπλοΐα για το 2024, οι εργαζόμενοι στο πλοίο «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η απεργία τους ξεκίνησε το Σάββατο 1 Ιούνη και συνεχίζεται με τη στήριξη των ναυτεργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για σήμερα, με προοπτική κλιμάκωσης, για τα μέλη της που υπηρετούν και στο πλοίο «Φιλία» του ΕΛΚΕΘΕ.

Οι αποδοχές των εργαζομένων στα πλοία του ΕΛΚΕΘΕ έχουν καθηλωθεί, με βάση ΚΥΑ του 2009, στο ύψος του μισθού της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας για το 2008. Οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και δεν προσαρμόζονται με βάση τις αυξήσεις της συγκεκριμένης ΣΣΕ. Είναι ενδεικτικό ότι οι αυξήσεις της τάξης του 25%, που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια, χάνονται για τους εργαζόμενους του ερευνητικού σκάφους, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος ζωής.

Προχτές, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας, χωρίς να δοθεί καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ