Πέμπτη 6 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σερβίρουν και φέτος κολυμπώντας εργαζόμενοι στη Ρόδο

Οι ίδιες εξοργιστικές εικόνες είχαν καταγραφεί στην ίδια επιχείρηση και πέρσι

Με τις εικόνες εργαζομένων που σερβίρουν σχεδόν κολυμπώντας τους πελάτες σε beach bar στο νησί της Ρόδου ανοίγει η αυλαία και της φετινής σεζόν. Οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης είναι απολύτως ενδεικτικές για τις συνθήκες που επιφυλάσσει ο κλάδος του Τουρισμού σε χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα, οι εξοργιστικές σκηνές δεν είναι καν πρωτοφανείς, καθώς αποτελούν μια πιστή επανάληψη όσων είχαν διαδραματιστεί στην ίδια επιχείρηση πριν από έναν περίπου χρόνου.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλη του 2023 φωτογραφίες και βίντεο απεικόνιζαν εργαζόμενο να βουτά μέχρι τον λαιμό στο νερό, προκειμένου να σερβίρει πελάτες σε ξύλινες πλατφόρμες τοποθετημένες μέσα στη θάλασσα. Η πραγματικότητα αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο για τις συνθήκες εργασίας στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, ειδικά σε περιοχές που κατακλύζονται από την τουριστική κίνηση, όσο και για την ασυδοσία των επιχειρήσεων που μετατρέπουν σε «μαγαζί» τμήματα του γιαλού και ολόκληρες παραλίες.

Μετά τις περσινές αντιδράσεις, η εργοδοσία του beach bar στη Ρόδο είχε επικαλεστεί προκλητικά την «ελευθερία» του προσωπικού να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο προσβλέποντας σε «γενναιόδωρα» φιλοδωρήματα. Με το ίδιο σκεπτικό, επιχειρήσεις σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εξυπηρετούν τους πελάτες βαδίζοντας ξυπόλητοι πάνω στην καυτή άμμο, να δουλεύουν με περιβολή που τους αφήνει εκτεθειμένους στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό είναι το concept του μαγαζιού», ισχυρίζονται ωμά και χρυσώνουν στους εργαζόμενους το χάπι με την προσδοκία να βγάλουν από τα φιλοδωρήματα έναν επιπλέον μισθό, καθώς αυτός με τον οποίο τους αμείβουν μένει εδώ και χρόνια καθηλωμένος.

Οσο για τους περίφημους ελέγχους που είχαν πυροδοτήσει οι περσινές αντιδράσεις, αυτοί έγιναν «χωρίς να δείξουν κάποια παρανομία», όπως είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης. Μόνο που οι επιθεωρητές που βρέθηκαν στην επιχείρηση είχαν την αρμοδιότητα να ελέγξουν μόνο τους όρους αμοιβής και τις εργασιακές σχέσεις (πίνακες προσωπικού, ωράρια, Ασφάλιση κ.ά.). Κλιμάκια της Επιθεώρησης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που είναι αρμόδια για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, δεν εδρεύουν στο νησί.

Ετσι, στη Ρόδο οι ξύλινες πλατφόρμες παραμένουν για μια ακόμα χρονιά στη θέση τους, οι τουρίστες συρρέουν και οι εργαζόμενοι είναι εκ νέου αντιμέτωποι με την «κανονικότητα» που επιβάλλει η «βαριά βιομηχανία» και «ατμομηχανή» της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ