ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΙΩΤΙΑ
"Ο αγώνας μας δεν έχει χρώματα"

Στα μπλόκα της οργής προστέθηκε από τη Δευτέρα και το μπλόκο των αγροτών του Κάστρου. Κύριο πρόβλημα της περιοχής οι εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι και η έλλειψη συστηματικών ελέγχων στα εκκοκκιστήρια

"Οχι στις παγωμένες τιμές", ήταν το πρώτο μήνυμα - αίτημα, γραμμένο σε πανό, που συναντήσαμε στο μπλόκο των αγροτών στη νέα Εθνική Αθηνών - Λαμίας,στο ύψος του Κάστρου.Και μετά "ήρθαν" τα υπόλοιπα, όχι γραμμένα στο πανό, παρά χαραγμένα στις έτοιμες να παλέψουν γροθιές. Ακολούθησαν οι καταγγελίες των αγροτών του μπλόκου, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, για την πολιτική του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, για την πολιτική μείωσης των τιμών των προϊόντων που παράγουν και ταυτόχρονα αύξησης του κόστους παραγωγής, για τα διπλοζυγίσματα στο βαμβάκι και άλλα. Καταγγελίες που "συνοδεύτηκαν" από την αγανάκτησή τους για την αντιμετώπιση που έχουν από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των πολιτικών. "Μας συκοφαντούν, λες κι εμείς βγήκαμε στους δρόμους για πλάκα. Μας λένε ότι υποκινούμαστε... μα ο αγώνας μας δεν έχει χρώματα", τονίζουν χαρακτηριστικά οι αγρότες στο Κάστρο.

Βαμβακοπαραγωγοί στην πλειοψηφία τους οι αγρότες της περιοχής, ζητούν την αύξηση της τιμής για το βαμβάκι στις 350 δραχμές και το συστηματικό έλεγχο στα εκκοκκιστήρια, όπου - όπως καταγγέλλουν - οι αεριτζήδες έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για κερδοσκοπία. "Το 1993 η τιμή στο βαμβάκι ήταν 330 δραχμές το κιλό και σήμερα το πουλάμε μόλις 200 δραχμές. Και να θέλει να καλλιεργήσει κάποιος μ' αυτές τις τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στο τέλος θα "μπει μέσα"", μας είπε ο αγρότης Παναγιώτης Τσεκούρας."Το κάθε εκκοκκιστήριο βγάζει 1 με 1,5 δισ. το χρόνο από αέρα. Αν είσαι αεριτζής επιβιώνεις", καταγγέλλει ο αγρότης Θανάσης Ράμος.Και συνεχίζει: "Μας είπε ο Τζουμάκας ν' αλλάξουμε παραγωγή. Να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι και τεύτλα. Κάποιοι το έκαναν, με αποτέλεσμα, όμως, τα προϊόντα τους να μείνουν αδιάθετα. Δε γίνεται να προτείνουν μια παραγωγή χωρίς να έχουν διαμορφωθεί πρώτα οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομή".

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Κοινός ο αγώνας

Την αμέριστη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της Θεσσαλίας στους αγώνες των αγροτών, εκφράζουν τα Εργατικά Κέντρα της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Μια συμπαράσταση, που δεν εκφράζεται μόνο με δηλώσεις ή ψηφίσματα, αλλά κυρίως με την καθημερινή παρουσία των εργαζομένων της Θεσσαλίας στα μπλόκα των αγροτών.

"Η εργατική τάξη της Λάρισας εκφράζει έμπρακτα της αλληλεγγύη της στον αγώνα των αγροτών. Καθημερινά, εργαζόμενοι βρίσκονται στα μπλόκα, αφού τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι εργαζόμενοι της πόλης ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου να ενισχυθούν με εργάτες τα μπλόκα", δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάκης Τσιόγκας.Επισήμανε πως η συμπαράσταση της εργατικής τάξης εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους. Αρχικά, με τα ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που εξέδωσε η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων του ΕΚ, στη συνέχεια με την οικονομική στήριξη του αγώνα των αγροτών - καθημερινά φτάνουν τρόφιμα στα μπλόκα από το ΕΚ - και, φυσικά, με την καθημερινή παρουσία εργαζομένων σ' αυτά.

Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Ο πρόεδρός του, Στέφανος Γούλας,είπε στο "Ρ": "Το ΕΚ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια οι αγρότες απ' τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν έρθει σε δεινή θέση, ιδιαίτερα στο νομό μας, που το 70% των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις στα αιτήματα των αγροτών και ν' αφήσει τις δηλώσεις περί υποκινητών. Η εξέγερση υποκινείται απ' τα ίδια τα προβλήματα, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν οι αγρότες".

Τέλος, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚ Τρικάλων, Κώστας Μπαλάς,τόνισε: "Η Διοίκηση του ΕΚ συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα των αγροτών, αφού θεωρούμε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι αλληλένδετα με τα προβλήματα των εργαζομένων, από κοινού θα τα αντιμετωπίσουμε".

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Τελευταία ελπίδα οι αγώνες μας

"Αν βάλουμε κάτω αυτά που μας κλέβουν μόνο"... Οι αγρότες της Φθιώτιδας άυπνοι, αλλά αποφασισμένοι, όπου κι αν τους συναντήσαμε χτες το πρωί, στα μπλόκα του Δομοκού και της Ανθήλης, έλεγαν όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για αυτή την κλοπή, του μέλλοντός τους, της ίδιας της επιβίωσής τους. Από το κράτος, τους βιομηχάνους, την Αγροτική Τράπεζα μέχρι τους εκκοκκιστές, τον Οργανισμό Βάμβακος και λογής αρμόδιους που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους.

Αγρότες με "6 δεκαετίες στην πλάτη" στο δρόμο, μέσα στο τσουχτερό κρύο, δίπλα στα τρακτέρ τους. Στην πρώτη γραμμή και νέοι 25, 26 και 29 χρόνων, που θέλησαν να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια των πατεράδων τους και βλέπουν να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι τους στο βαμβάκι, την ντομάτα, το ρύζι, τα σιτηρά, τα καλαμπόκια.

"Νέος είμαι, ναι και απογοητευμένος", μας είπε στο Δομοκό ο 26χρονος Σπ. Τσουλφάς."Δέκα χρόνια αγρότης, από το '90 παραγωγός και τα δάνεια τρέχουν, εισοδήματα δεν υπάρχουν, τα επιτόκια είναι εξοντωτικά, οι τιμές των προϊόντων είναι μειωμένες και το κόστος αβάσταχτο".

"Ζούμε στο περιθώριο, αλλά το Μάρτιο του '95, στις πρώτες μας κινητοποιήσεις, ο τότε υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραϊτης μας είχε αποκαλέσει φοροφυγάδες και φοροκλέφτες. Είκοσι μήνες από τότε λύση στα αιτήματά μας δε δόθηκε και ο σημερινός υπουργός Στ. Τζουμάκας λέει ότι υποκινούμαστε από κομματικούς μηχανισμούς. Τα προϊόντα δεν έχουν πολιτικά χρώματα πάνω τους"...

Μόνο τον ιδρώτα του αγρότη έχουν και ...μια βούλα που γράφει προς εξαφάνιση. "Μας έκοψαν το σιτάρι, τα καπνά, την κτηνοτροφία, το καλαμπόκι, είπε ο Θ. Καϊτατζής.Εμεινε το μπαμπάκι, πήγαμε εκεί, τώρα το τελειώνουν κι αυτό. Μιλάνε για μείωση των αγροτών, αλλά δε μας λένε πού θα πάνε, στην ανεργία;".

Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ τρενάρει μήνες τις πληρωμές, ενώ τα δάνεια ανατοκίζονται. Αγροτική Τράπεζα σημαίνει "κουρνιαχτός" για τους αγρότες. "Γι' αυτό δε θα φύγουμε από εδώ, σημείωσε ο Γ. Σακελλαρίου,έχουμε τώρα την πείρα των προηγούμενων κινητοποιήσεων, αλλά και ...η πείνα έχει μεγαλώσει".

Τα ίδια και στην Ανθήλη. Οι τιμές του πετρελαίου, των αγροτικών εφοδίων, ο ΦΠΑ, ο δανεισμός. Οσο για την αγροτική πολιτική και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, οι αγρότες δεν την είδαν ποτέ. Κάποιοι στράφηκαν, όπως τους πρότειναν οι αρμόδιοι, σε νέες καλλιέργειες και σε λίγα χρόνια, πάνω που κάρπισαν τα δέντρα, τις ξεπάτωσαν, γιατί δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Την ίδια ώρα οι εκκοκκιστές, καταγγέλλουν οι αγρότες, πλουτίζουν και μαζί τους οι λογής λαδοπόντικες. Εμφανίζουν "αέρα", μπαμπάκι που δηλώνεται πρώτη και δεύτερη φορά, και μαζεύουν δισεκατομμύρια από τις επιδοτήσεις που δε δικαιούνται. "Κι εμείς δεν έχουμε, όπως είπε ο Κ. Καρλαμπέτσας, άλλη επιλογή απ' τον αγώνα μας. Είναι η τελευταία μας ελπίδα. Δε μας νοιάζει η ταλαιπωρία. Δε μας μένει τίποτ' άλλο"...

ΑΧΑΪΑ
"Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε"!

Αποφασισμένοι, να μην κάνουν πόντο πίσω αν δε δικαιωθεί το σύνολο των αιτημάτων τους, συνέχιζαν μέχρι αργά χτες βράδυ τον δίκαιο αγώνα τους οι αγρότες της Αχαϊας. Τα μπλόκα στον κόμβο Μεγανίτη, στο δρόμο 111 προς την Τρίπολη και στην εθνική οδό Πάτρας - Πύργου συνεχώς μεγεθύνονται με τη συμμετοχή και νέων αγροτών από κάθε χωριό της Αχαϊας, που τους ενώνει η κοινή πεποίθηση, πως η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που εφαρμόζει η κυβέρνηση, πρέπει να ανακοπεί. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, να σπεκουλάρουν και να διασπάσουν τους αγώνες, οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.

"Ξέρουμε καλά, πως αν υποστείλουμε τώρα τη σημαία του αγώνα, θα αντιμετωπίσουμε το μαζικό ξεκλήρισμα σε λίγο καιρό" τονίζει ο Κώστας Κερκουλάς.Απαντώντας στην γκρίζα προπαγάνδα της κυβέρνησης, που μιλά για "υποκινητές" της κινητοποίησης, ο Κ. Κερκουλάς σημειώνει: "Ναι οι αγρότες υποκινούνται. Μας υποκινεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, να λύσει τα προβλήματά μας που δεν έχουν χρώμα. Εμείς λέμε πως η σταφίδα δεν έχει ούτε πράσινο ούτε μπλε ούτε κόκκινο χρώμα, αλλά μαύρο και πως αν δε στηριχτεί θα πεινάσουμε όλοι".Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Λαλιώτης αγρότης από την Αραβωνίτσα ο οποίος αυτοαποκαλείται "όργανο του ΠΑΣΟΚ", καθώς είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Αραβωνίτσα. "Δεν κατέβηκα στο δρόμο για να ρίξω την κυβέρνηση - σημειώνει - αλλά για να δικαιωθώ. Πέρσι μάζεψα 7,5 τόνους σταφίδα και πήρα 4 εκατομμύρια δρχ. Φέτος με 17 τόνους δε θα πάρω ούτε 2 εκατ. Θέλω ο κ. Τζουμάκας να καταλάβει το πρόβλημά μας. Από το χωριό μου κατέβηκαν όλοι και πολλοί είναι οργανωμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Θα καλέσω συνέλευση της ΤΟ και θα πάω να παραδώσω τη σφραγίδα. Ζητάμε λύσεις. Οι τσέπες μας είναι αδειανές. Αρχίσαμε να πεινάμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε".

"Εχουμε φτάσει στην απόγνωση, σημειώνει ο Θανάσης Λαπαναϊτης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ ώσπου να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας".

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συμμετοχή των αγροτών, που καθημερινά πολλαπλασιάζεται. Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η συμπαράσταση φορέων που ηθικά και υλικά συμπαραστέκονται στους αγρότες: Το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγίου, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και πολλοί ιδιώτες που συνεισφέρουν στον αγώνα των αγροτών.Παράλληλα μια σειρά φορέων της Πάτρας συγκεντρώνουν χρηματικά ποσά και είδη για να προσφέρουν στους αγωνιζόμενους αγρότες. "Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας εθνικής σημασίας και η εργατική τάξη βρίσκεται στο πλευρό τους" σημειώνει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Δε γυρίζουμε σπίτια με άδεια χέρια

Συνεχώς, μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενισχυόταν και ανανεωνόταν και με νέες προσχωρήσεις αγροτών και τρακτέρ το μεγάλο μπλόκο στη γέφυρα του Ευήνου στην Αιτωλοακαρνανία, παρά το τσουχτερό κρύο, τη συνεχή βροχή και τον αέρα. "Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η κινητοποίηση",μας είπε ο Γ. Κοτοπούλης,μέλος του ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας. Γεγονός, που επαληθεύεται και από τα διπλάσια τρακτέρ, σε σχέση με την πρώτη μέρα, που βρίσκονται στο άλλο μπλόκο του νομού, στο χωριό Κυψέλη.

"Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, συνεχίζει ο Γ. Κοτοπούλης, με τις περσινές κινητοποιήσεις, να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών και να αλλάξει η γραμμή πλεύσης της αγροτικής πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, η ίδια αντιαγροτική πολιτική συνεχίζεται και μάλιστα, με έντονους ρυθμούς, στο όνομα της ΕΕ και της ΚΑΠ. Γι' αυτό και παλεύουμε όλοι ενωμένοι, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την επίλυση των προβλημάτων μας".

Ενώ νέα τρακτέρ φτάνουν στο χώρο του μπλόκου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Λεσινίου και πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Πίττας Ευστάθιος,μας λέει, κουνώντας το κεφάλι: "Ολοι είμαστε στο δρόμο της απελπισίας. Τα μπλόκα δεν είναι επιλογή δική μας, αλλά βρισκόμαστε σε οριακό σημείο επιβίωσης". Και συμπληρώνει με αποφασιστικότητα: "Τα προβλήματα είναι όλων των αγροτών και όχι των αριστερών. Αν νομίζει ο υπουργός ότι είμαστε όλοι κομμουνιστές, κάνει μεγάλο λάθος. Πάντως, εμείς δε φεύγουμε από δω, αν δε λυθούν τα προβλήματα. Στα σπίτια μας δεν πάμε, γιατί μας περιμένει ο δικαστικός κλητήρας της Αγροτικής Τράπεζας".

Αλληλέγγυοι στους αγρότες, από την πρώτη στιγμή, έχουν ταχθεί οι εργαζόμενοι του Αγρινίου και των άλλων πόλεων του νομού. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Ενωση Οικοδόμων της πόλης έχουν προσφέρει και οικονομική υποστήριξη στους αγρότες των μπλόκων. Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδώσει, επίσης, το Σωματείο Οικοδόμων Μεσολογγίου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών και αρκετά κοινοτικά συμβούλια.

Η ρύθμιση των χρεών

Τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών υποσχέθηκε η κυβέρνηση ως ένα μέτρο για να σταματήσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις.

Η υπόσχεση όμως αυτή, σύμφωνα με τα όσα συγκεκριμένα στοιχεία ανακοινώθηκαν, δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των χρεών. Στόχο της έχει να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τους αγρότες για άλλη μια φορά. Τη γενικότερη ρύθμιση των χρεών η κυβέρνηση την παρέπεμψε σε αρμόδια επιτροπή. Στη χώρα μας όμως είναι γνωστός ο ρόλος και οι σκοπιμότητες αυτών των επιτροπών και ειδικά όταν απαρτίζονται από εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, που λειτουργούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι και όχι ως εκπρόσωποι των αγροτών. Διάφανος στόχος αυτής της επιτροπής είναι ο εκφυλισμός του θέματος και η εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

***

Η συγκεκριμένη υπόσχεση της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνο στους βαμβακοπαραγωγούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόβλημα χρεών έχουν όλοι οι αγρότες. Η επιλογή αυτή στόχο έχει να διχάσει τους αγρότες και να απομονώσει τους αγρότες της Θεσσαλίας από τους άλλους αγρότες.

Η ρύθμιση όμως που προτείνει η κυβέρνηση για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι τοκογλυφική και δεν μπορεί να δώσει λύση στο οξυμένο πρόβλημα. Η διετής περίοδος χάριτος και η πενταετή έως οκταετή διάρκεια ρύθμισης με το κατώτερο επιτόκιο της ΑΤΕ, που είναι 21%, θα βάλει τους αγρότες σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ισόβιας ομηρίας προς την ΑΤΕ, που μια ζωή θα δουλεύουν και δε θα μπορούν να ξεχρεώσουν την Τράπεζα.

***

Παρόμοιες ρυθμίσεις, ίσως και καλύτερες, έκανε η κυβέρνηση και για τα χρέη των συνεταιρισμών, αλλά είχαν αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι οργανώσεις, να ξεπουλήσουν βαθμιαία περιουσιακά στοιχεία, να βάλουν μεγάλες εισφορές στους αγρότες για να βγάλουν τις δόσεις και τελικά να διαπιστώσουν ότι χρωστούν περισσότερα από όσα χρωστούσαν πριν τη ρύθμιση.

Το ίδιο και χειρότερο θα συμβεί και στους αγρότες, αν δεχτούν αυτή τη ρύθμιση, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί η προτεινόμενη ρύθμιση είναι χειρότερη από αυτή που έγινε στους συνεταιρισμούς. Και δεύτερον, αλλά κυριότερο, γιατί η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής που υπαγορεύειη ΕΕ, όχι μόνο δε θα δημιουργεί πλεόνασμα στο αγροτικό εισόδημα για να αποπληρώνονται τα ρυθμιζόμενα χρέη, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δημιουργεί και νέα χρέη.

***

Το πρόβλημα των χρεών είναι η κορυφή του παγόβουνου και οι αιτίες του βρίσκονται στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ρύθμιση και αν γίνει, ακόμα και να χαριστούν όλα τα χρέη, το πρόβλημα θα ξαναπαρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αν δεν αλλάξουν ριζικά οι κανονισμοί των αγροτικών προϊόντων. Αν συνολικά και ριζικά δεν αλλάζει η αγροτική πολιτική στη χώρα μας.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι αγρότες. Γι' αυτό, την πρότασή τους για άμεση ρύθμιση των χρεών και να χαλαρώσει η θηλιά της ΑΤΕ, τη συνδέουν αδιάρρηκτα με τη ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής. Διαφορετικά και με τη συναίνεσή τους, θα βάλουν και πιο πολλές και πιο σφιχτές θηλιές στο λαιμό τους. Και αυτό - τουλάχιστον από τις κινητοποιήσεις - φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να μην το κάνουν.

Δ.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Δε θα τους γίνει το χατίρι

Βοιωτία, το "περιβόλι" της Αθήνας. Ετσι εξακολουθούν να την αποκαλούν και οι αγρότες του κάμπου της Κωπαϊδας. Περιβόλι χωρίς περιβολάρη σήμερα, και ενδεχομένως, αύριο, δίχως καθόλου παραγωγή. Υπερβολή; Καθόλου. Γιατί όποιον από τους αγρότες ρωτήσεις, όποιον κάτοικο, αυτή είναι η απάντηση.

Παλέψαμε, ιδρώσαμε, ματώσαμε για να έρθουν τώρα να μας πετάξουν από τα χωράφια μας; Ε..! Δε θα τους γίνει το χατίρι... Εδώ μπλόκο Αη Γιάννη. Οχι μόνο 13 ημέρες που καθίσαμε το '95, αλλά αν χρειαστεί, αν δε δικαιωθούμε, και 23 και 103 ημέρες θα καθίσουμε...

Είναι αγρότες. Από τη Λιβαδειά, το Ρωμέικο, τον Διόνυσο, τον Ορχομενό. Είναι αγρότες, που "έβαλαν στην πάντα" τις όποιες διαφορές τους και αποφάσισαν να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν χωρίς υποχώρηση, χωρίς σπιθαμή να κάνουν πίσω. Λίγα χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά, στον εθνικό δρόμο Λιβαδειά - Θήβα, στη διασταύρωση Αη Γιώργη, είναι "στημένο" το δεύτερο μπλόκο, από αγρότες του Αη Γιώργη - Αγ. Τριάδα - Σωληναρίου.

Ο Γ. Μπλούτης,πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αη Γιώργη, γεμάτος αγανάκτηση και οργή... καταριέται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για τα "πλαφόν" και τις "συνυπευθυνότητες". "Μας έβαλαν πλαφόν 290 κιλά - λέει - και αυτά με τιμή χαμηλότερη από την περσινή. Τα υπόλοιπα τι θα τα κάνουμε; Θα τα πάρουν, λένε, με εμπορική τιμή, 80 δραχμές το κιλό, την ώρα που το κόστος παραγωγής φτάνει τις 220 δραχμές".

"Τώρα που τελείωσαν οι δουλιές δεν πρόκειται να ξεκολλήσει τρακτέρ από εδώ" - τονίζει ο Μήτσος Κατής και προσθέτει: "Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αν σταθούμε ενωμένοι, θα κερδίσουμε. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στη σωρεία λαθών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

"Αυτά που εξήγγειλε χτες (προχτές) ο υπουργός δεν τα έλεγε σε μας - προσθέτει ο Βασ. Κατσικογιάννης.Απευθυνόταν στην κοινή γνώμη για να τη στρέψει εναντίον μας. Δε θα το πετύχει. Τα απορρίπτουμε".

Αποφασισμένοι για συνέχιση του αγώνα "μέχρι όπου πάει" δηλώνουν και οι αγρότες του μπλόκου των Βαγίων."Δε φτάνει που μας έκλεισαν με την πολιτική τους τα εργοστάσια, μας έταξαν "λαγούς με πετραχήλια", τώρα μας διώχνουν από τα χωράφια. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Να περνάνε καλά οι μεγάλοι, να πεινάνε οι μικροί", τονίζουν.

Πληρωμένη απάντηση

Αποστομωτική και πληρωμένη χτες η απάντηση του Βαγγέλη Μπούτα στους διάφορους, πληρωμένους κονδυλοφόρους και μικροφωνοφόρους των ΜΜΕ και σε όλα, τα περί τσιφλικάδων και ψευτοαγροτών, που αναμασούν καθημερινά, συκοφαντώντας το δίκαιο αγώνα των αγροτών: "Ας βάλουμε τα χέρια μας πάνω σ' ένα τραπέζι και ο καθένας θα καταλάβει ποιος δουλεύει και ποιος όχι".

Τα βασικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Νοτιοδυτικής Ελλάδας επικεντρώνονται στις τρεις βασικές για την περιοχή και ταυτόχρονα γενικότερης σημασίας καλλιέργειες: τη σταφίδα, το ελαιόλαδο και τα λεμόνια.

  • ΣΤΑΦΙΔΑ: Προστασία της τιμής της και διαμόρφωσή της στις 350 δραχμές το κιλό, καθώς πέρυσι κόστιζε 480 δρχ., ενώ φέτος το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τιμή 130 δρχ. για τη μαύρη σταφίδα. Προστασία επίσης της ποικιλίας "Βοστίτσα" - η καλύτερη ποιότητα στον κόσμο - και όχι εξομοίωσή της με τη μαύρη. Στρεμματική ενίσχυση 150.000 δραχμών και αποκατάσταση των ζημιών, που έπαθαν οι παραγωγοί από την ανεμοθύελλα και το σάπισμα. Ουσιαστική στήριξη του ΑΣΟ και μετατροπή του σε τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση.
  • ΛΕΜΟΝΙΑ: Προστασία της τιμής τους και διαμόρφωσή της στις 80 δραχμές το κιλό, αφού από 180, που στοίχιζε το κιλό πέρυσι, έχει κατρακυλήσει στις 55 δραχμές.
  • ΛΑΔΙ: Σταθεροποίηση και προστασία της τιμής του και άρση της κοινοτικής απόφασης για επιδότηση ανά δέντρο. Να συνεχιστεί η επιδότηση ανά κιλό του παραγόμενου ελαιόλαδου.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, με την απόσυρση του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου και διαμόρφωση νέου, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια στους αγρότες.
Ακλόνητοι στα μπλόκα της Ηλείας

Στα δύο μπλόκα της Ηλείας, που έχουν στηθεί στη Βάρδα και στα Κρέσταινα, η συμμετοχή των αγροτών είναι ιδιαίτερα πυκνή και συνεχώς γίνεται πυκνότερη, καθώς προετοιμάζεται νέο μπλόκο στη Γαστούνη. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί όλους τους αγρότες και το λαό της Ηλείας, να διατρανώσουν την οργή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, πυκνώνοντας τα μπλόκα.

"Στην Ηλεία οι σταφιδοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι αγωνίζονται για να αποκρούσουν την επίθεση της ΕΕ και της κυβέρνησης" τονίζει ο Γιώργος Γκρουμούτης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Ο Γιάννης Λιαρόπουλος μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας προσθέτει πως "την αποφασιστικότητα και την αγωνιστική μας ενότητα τη στηρίζει το δίκιο των αιτημάτων μας, την ατσαλώνει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, την εμπνέει η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζόμενων και του λαού της Ηλείας". Και είναι αλήθεια οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς της Ηλείας στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών γνωρίζοντας καλά πως αν οι αγρότες πληγούν θα συρρικνωθεί στη συνέχεια η οικονομία ολόκληρης της περιοχής. Ο Γιώργος Σταθάς πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων της Ηλείας σημειώνει ότι "η αλληλεγγύη και η στήριξη στους αγώνες της αγροτιάς είναι υπόθεση της εργατικής τάξης. Στην επίθεση της ΕΕ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων εμείς αντιτάσσουμε το κοινό μέτωπο της εργατικής τάξης με την αγροτιά. Γι' αυτό στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα τους".

"Οχυρωμένοι" στο Κάστρο, έως ότου δικαιωθούν, παραμένουν οι αγρότες της Βοιωτίας

Από τα μπλόκα της Φθιώτιδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ