Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΙΩΤΙΑ
"Ο αγώνας μας δεν έχει χρώματα"

Στα μπλόκα της οργής προστέθηκε από τη Δευτέρα και το μπλόκο των αγροτών του Κάστρου. Κύριο πρόβλημα της περιοχής οι εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι και η έλλειψη συστηματικών ελέγχων στα εκκοκκιστήρια

"Οχι στις παγωμένες τιμές", ήταν το πρώτο μήνυμα - αίτημα, γραμμένο σε πανό, που συναντήσαμε στο μπλόκο των αγροτών στη νέα Εθνική Αθηνών - Λαμίας,στο ύψος του Κάστρου.Και μετά "ήρθαν" τα υπόλοιπα, όχι γραμμένα στο πανό, παρά χαραγμένα στις έτοιμες να παλέψουν γροθιές. Ακολούθησαν οι καταγγελίες των αγροτών του μπλόκου, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, για την πολιτική του ξεκληρίσματος της αγροτιάς και συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, για την πολιτική μείωσης των τιμών των προϊόντων που παράγουν και ταυτόχρονα αύξησης του κόστους παραγωγής, για τα διπλοζυγίσματα στο βαμβάκι και άλλα. Καταγγελίες που "συνοδεύτηκαν" από την αγανάκτησή τους για την αντιμετώπιση που έχουν από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των πολιτικών. "Μας συκοφαντούν, λες κι εμείς βγήκαμε στους δρόμους για πλάκα. Μας λένε ότι υποκινούμαστε... μα ο αγώνας μας δεν έχει χρώματα", τονίζουν χαρακτηριστικά οι αγρότες στο Κάστρο.

Βαμβακοπαραγωγοί στην πλειοψηφία τους οι αγρότες της περιοχής, ζητούν την αύξηση της τιμής για το βαμβάκι στις 350 δραχμές και το συστηματικό έλεγχο στα εκκοκκιστήρια, όπου - όπως καταγγέλλουν - οι αεριτζήδες έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για κερδοσκοπία. "Το 1993 η τιμή στο βαμβάκι ήταν 330 δραχμές το κιλό και σήμερα το πουλάμε μόλις 200 δραχμές. Και να θέλει να καλλιεργήσει κάποιος μ' αυτές τις τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στο τέλος θα "μπει μέσα"", μας είπε ο αγρότης Παναγιώτης Τσεκούρας."Το κάθε εκκοκκιστήριο βγάζει 1 με 1,5 δισ. το χρόνο από αέρα. Αν είσαι αεριτζής επιβιώνεις", καταγγέλλει ο αγρότης Θανάσης Ράμος.Και συνεχίζει: "Μας είπε ο Τζουμάκας ν' αλλάξουμε παραγωγή. Να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι και τεύτλα. Κάποιοι το έκαναν, με αποτέλεσμα, όμως, τα προϊόντα τους να μείνουν αδιάθετα. Δε γίνεται να προτείνουν μια παραγωγή χωρίς να έχουν διαμορφωθεί πρώτα οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ