Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας δίκαιος, λαϊκός αγώνας

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Πολύζο, Πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων

Τα μπλόκα πυκνώνουν. Ο αγώνας αγροτών, μαχητικός, αποφασιστικός, συνεχίζεται με ένταση. Είναι η ένταση που νιώθουν βαδίζοντας το δρόμο του ξεκληρίσματος. Εκεί τους οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ. Είναι αγώνας επιβίωσης, αγώνας για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό εκδηλώνει η αμέριστη αλληλεγγύη που εκφράζεται ποικιλόμορφα από εργατικά σωματεία, και άλλους μαζικούς φορείς. Ο "Ρ", που βρίσκεται μαζί με τους αγρότες στα μπλόκα από την πρώτη στιγμή, συζητά για όλα αυτά με τον Δημήτρη Πολύζο,πρόεδρο της Ενωσης Γεωργικών Συναιτερισμών Τρικάλων.

- Οχτώ μέρες στους δρόμους με καταρρακτώδη βροχή και τσουχτερό κρύο, σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα, τι ζητάτε;

- Ζητάμε να ζήσουμε, διεκδικούμε την επιβίωσή μας. Κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί. Παλεύουμε για να μη φτάσουν τα αγροτικά νοικοκυριά από 900.000 που είναι σήμερα στα 450.000 στα αμέσως επόμενα 5 χρόνια, όπως θέλει η ΕΕ και προσπαθούν να επιβάλουν οι πολιτικές που κηρύσσουν το μονόδρομο του Μάαστριχτ και της δήθεν "σύγκλισης". Η τιμή στο μπαμπάκι πριν 2 χρόνια ήταν 300 δραχμές, μετά βίας φέτος θα φτάσει τις 240 δραχμές το κιλό, ζητάμε λοιπόν εισοδηματική ενίσχυση ώστε το μεικτό εισόδημα ανά στρέμμα να είναι 90.000 δραχμές, όσο πριν από 3 χρόνια.

Το ίδιο μειωμένες, χειρότερες από πέρσι, είναι οι τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, στάρια, καλαμπόκια, ρύζια, σταφίδα, γάλα και άλλα. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στα ύψη, ζητάμε λοιπόν μείωση του κόστους παραγωγής για να μπορούμε να αγοράζουμε εφόδια και να καλλιεργούμε. Ακόμη, τα χρέη μας πνίγουν με τα τοκογλυφικά επιτόκια πάνω από 21% όταν ο πληθωρισμός είναι 8%, ζητάμε λοιπόν ρύθμιση τέτοια που τα χρέη να μην είναι θηλιά που να μας πνίγει.

Νέα στοιχεία

- Τι νέα στοιχεία έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

- Μαζικότητα, συμμετοχή νέων αγροτών, συμμετοχή γυναικών, ωριμότητα, πειθαρχία. Να τονίσω ότι είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που μας δείχνουν οι άλλοι εργαζόμενοι και οι νέοι. Καθημερινά από όλα τα μέρη, βροχή φτάνουν τα ψηφίσματα συμπαράστασης από κάθε κατηγορία εργαζομένων, σωματεία και σύλλογοι υπαλλήλων, εργατών, επιστημόνων αλλά και αγροτών άλλων περιοχών, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καλλιτέχνες επισκέπτονται τα μπλόκα των αγροτών. Δίνουν και παίρνουν δύναμη για τον αγώνα μας που είναι κοινός αγώνας δικαίωσης.

Αν θέλετε, προβάλλει καθαρά πόσο είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό λαϊκό μέτωπο για να βάλει φραγμό στα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια της κυβέρνησης και του Διευθυντηρίου της ΕΕ.

Τίποτα δεν ικανοποίησε

- Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μερικά από τα αιτήματά σας τα ικανοποίησε, ενώ άλλα τα συζητάει.

- Τίποτα δεν έχουν ικανοποιήσει και λένε ψέματα. Θέλουν να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τον ενωτικό και μαζικό αγώνα μας.

Λένε ότι καταβάλλονται οι 40 δρχ. ανά κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς, όμως αυτά είναι δικά μας λεφτά. Αντί να τα δώσουν στο τέλος της περιόδου, τα δίνουν τώρα, γιατί είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός προεκλογικά για να κλέψει τις ψήφους των αγροτών. Δε μας χαρίζουν τίποτα. Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, που δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας ότι δεν παρακρατείται δραχμή, έχω να πω ότι δε μας κάνει χάρη. Δικαιούμαστε τις επιδοτήσεις και είναι παράνομο να κρατά ακόμη και μισή δραχμή.

Οσο για τη ρύθμιση χρεών με δυο χρόνια περίοδο χάριτος και ρύθμιση σε 5 - 8 χρόνια με το βασικό επιτόκιο που είναι 21%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι 8%, μόνο τρελοί θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτή τη ληστρική και τοκογλυφική πρόταση. Ομως, αυτή η κοροϊδία μόνο αγανάκτηση προκαλεί, γι' αυτό καταφθάνουν ολοένα και περισσότερα τρακτέρ και αγρότες και στήνονται νέα μπλόκα.

Αλλο τους ενοχλεί

- Ο υπουργός Γεωργίας υποστηρίζει ότι υποκινητής των κινητοποιήσεών σας είναι το ΚΚΕ και ότι κάνετε σόου. Αληθεύει;

- Η μαζική, αγωνιστική και ενωτική παρουσία των αγροτών σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, είναι αυτά που έχουν πονέσει την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας. Ψάχνουν για υποκινητές γιατί δε θέλουν να δουν τις δραματικές επιπτώσεις στην αγροτιά από τις καταστροφικές συμφωνίες που πάνε και υπογράφουν στην ΕΕ και στη συνέχεια μάς παρουσιάζουν σαν επιτυχία. Το ίδιο έγινε με την αναθεώρηση του Κανονισμού για το βαμβάκι και τα οπωροκηπευτικά. Το ίδιο έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπέγραφαν τη νέα ΚΑΠ και τη συμφωνία της GATT. Ομως, θα πρέπει να ξέρουν ότι όλοι οι αγρότες, στον ίδιο βαθμό δεχόμαστε τις τραγικές επιπτώσεις και γι' αυτό ενωμένοι διεκδικούμε το δίκιο μας. Μας έχουν φέρει στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε. Υποκινητές, λοιπόν, είναι τα ίδια τα οξυμένα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές αγρότες δεν το 'κρυψαν, αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή σε όλα τα μπλόκα, μαζί με τους άλλους αγρότες, φίλους και οπαδούς άλλων κομμάτων, ενωμένοι για τη λύση των κοινών προβλημάτων μας.

Υπάρχουν χρήματα

- Η κυβέρνηση επικαλείται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Είναι δυνατό να βρεθούν;

- Χρήματα υπάρχουν και η κυβέρνηση όταν θέλει τα βρίσκει. Πρόσφατα στη Βουλή ρύθμισε για λαθραία σκάφη και αυτοκίνητα 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές με πολλές άτοκες δόσεις, χάρισε λεφτά σε ΠΑΕ. Χρήματα μπορεί ακόμα να βρει από τη φορολόγηση των κερδών, τη μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (τέσσερα τρισεκατομμύρια δραχμές τουλάχιστον) και την κατάργηση των νόμιμων απαλλαγών στους βιομηχάνους και τους κατέχοντες. Για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια λεφτά υπάρχουν, για τους αγρότες όχι. Θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας μέχρι τέλους, γιατί, να σας πω, το δίκιο μας πνίγει.

Συναντάμε κατανόηση

- Υπάρχουν διαμαρτυρίες για τη μορφή πάλης που επιλέξατε: υπάρχουν επιπτώσεις;

- Ολες τις έκτακτες περιπτώσεις φροντίζουμε και τις διευκολύνουμε. Ομως δεν επιλέξαμε εμείς τη μορφή και τον τρόπο, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και η κοροϊδία είναι που μας οδήγησε στη μορφή κατάληψης των δρόμων. Οταν μας κλείνουν τα σπίτια, τι πρέπει να κάνουμε;

Είναι όμως διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές. Βλέπουμε μεγαλύτερη κατανόηση κι αυτό γιατί και τα άλλα λαϊκά στρώματα πλήττονται από την ίδια σκληρή πολιτική και κατανοούν το δίκιο μας.

Η κυβέρνηση, μερικά ΜΜΕ και οι υποστηρικτές του Μάαστριχτ και της καταστροφικής πολιτικής του, προσπαθούν να στρέψουν εργαζόμενους ενάντιά μας. Μάταιος ο κόπος τους. Μεμονωμένα είναι τα περιστατικά, ενώ η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη αυξάνει καθημερινά.

- Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που βάζετε, πιστεύετε ότι τα προβλήματα θα λυθούν οριστικά;

- Πιστεύουμε ότι θα πάρουμε μια μικρή ανάσα. Τα προβλήματα θα υπάρχουν όσο υπάρχει αυτή η πολιτική των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Η πολιτική της ΕΕ, το πρόγραμμα σύγκλισης, η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαν τη Λερναία υδρα. Ενα κεφάλι κόβεις, πολλά εμφανίζονται για να φέρουν την καταστροφή. Γι' αυτό λέμε η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί.

Απόντες

- Τι ρόλο έπαιξαν και πόσο βοήθησαν στις κινητοποιήσεις οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ;

- Ηταν και είναι απόντες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Αποτελούν όμως το άλλοθι του υπουργού Γεωργίας, για να έχει κάποιους που να συνυπογράφουν την αντιαγροτική πολιτική του. Εμφανίζονται όταν είναι να καπηλευτούν, να υπονομεύσουν ή να διασπάσουν τους αγώνες. Δεν τολμούν να εμφανιστούν στα μπλόκα των ξεσηκωμένων αγροτών. Οι αγρότες έχουν βρει μορφές συντονισμού και οργάνωσης, είναι οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που έχουν βγει απευθείας από τους αγρότες κι έχουν την πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη τους.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ