Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Αναστασιάδης και οι άλλοι

Υπάρχουν κάτι τυπάκια που έκαναν το λιγδιασμένο τους γιαπισμό επάγγελμα. Το "τάχα μου" στιλάκι τους ξεχειλίζει ζελέ: Υφάκι μπλαζέ. Πάντα "ιν". Μιλάνε με οικειότητα για όλα τα "χάι" χοροπηδάδικα και φροντίζουν να ενημερώνονται για το ποιες εγγλέζικες λεξούλες είναι κάθε φορά της μόδας στα "γκαλά" του "καλού κόσμου". Αμα θίξεις τη... λαϊκότητά τους, χτυπάς την ευαίσθητη χορδή τους και αρχίζουν να πνίγουν τον καημό τους στους αναστεναγμούς της κυρίας Αντζυ Σαμίου. Στους μεγάλους νταλκάδες το ρίχνουν στην Καίτη (πάντα με το μικρό ομιλούν για την κυρία Γαρμπή). Ξεκινούν την ανάγνωση του κόσμου από το αν ο απέναντί τους είναι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός (δήθεν κι αυτό γιατί τα παιδάκια δεν έπαιξαν ποτέ μπάλα στη ζωή τους, και όποτε έπαιξαν ήταν γιατί κάποιος "βασικός" έλειπε και δε συμπλήρωνε η ομάδα). Πουλάνε τον "χαβαλέ" ως "προχωρημένη" μορφή ανάλυσης της κατάστασης. Της κάθε κατάστασης. Σε ένα δεν έχουν πρόβλημα. Τις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Εμαθαν από μικροί να καλύπτουν αλλιώς αυτή τη στέρησή τους. Σήμερα το έχουν ρίξει στα ανέκδοτα με τις ξανθές.

Αυτά τα τυπάκια είναι τα πιο καλοπληρωμένα υπαλληλάκια των αφεντάδων της παρακμής. Εχουν μάλιστα αναγάγει την ανικανότητά τους για οτιδήποτε άλλο πέρα από την παραγωγή "αέρα κοπανιστού", σε βιοπορισμό. Αν τους πάρεις στα σοβαρά, ίσως αρχίσεις να πάψεις να ξεχωρίζεις τη γελοιότητα από την επιτηδευμένη σαχλαμάρα. Είναι όμως καλοί υπάλληλοι. Δε λένε ποτέ όχι στα αφεντικά τους. Για αυτό βρίσκουν τον τρόπο εύκολα και πουλιούνται ταυτόχρονα σε τέσσερα, πέντε και έξι "μαγαζιά" (στη γλώσσα τους "μαγαζιά" ονομάζονται τα ΜΜΕ). Ενα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα - για εκείνους που τους τα "χώνουνε" ντε - παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους (ακόμα κι αυτοί γράφουν με τα χέρια!).

Τ}ότε με προθυμία ο εκδότης της "Ελευθεροτυπίας", ο ιδιοκτήτης του "Φλας" και όσοι τους έχουν στη δούλεψή τους, "κρεμάνε" στα περίπτερα και στα μικρόφωνά τους, τα φλούφλικα "ανεκδοτάκια τους" και τα "αστειάκια" τους, όπως τα παρακάτω: "Ενα - δυο - τρία! Πίσω στα καφενεία! Αγρότες θα εισάγουμε από την Αλβανία!" ή "Εδώ που τα λέμε πάλι καλά... Σκέψου το να ξεσηκωθούν και οι Πολωνοί που πραγματικά δουλεύουν στα χωράφια". Ομως οι κλόουν τύπου Θ. Αναστασιάδη - περί ου ο λόγος - έχουν και τη... σοβαρή τους πλευρά. Αυτή διατυπώνεται με μορφή άρθρων όπως το χτεσινό στην "Ελευθεροτυπία". Εκεί ο χρυσοπληρωμένος καρεκλάκιας αποφάνθηκε: "... ωρύονται στους δρόμους επαγγελματίες εργατοπατέρες καθοδηγούμενοι από τα γνωστά "παπαγαλάκια" του Περισσού". Το πρόβλημά του δεν περιορίζεται στους αγρότες, βέβαια. Το δείχνει η "ανάλυσή" του για τον προϋπολογισμό και τις επιπτώσεις του σε εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, αγρότες κλπ.: "Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να στρέφεται εναντίον τους", λέει το τσιράκι του Παπαντωνίου και συνεχίζει: "Γι' αυτό λοιπόν ας κάτσουν καλύτερα στα αυγά τους οι "εξεγερμένοι"... και να θέλουμε να τους "πληρώνουμε" εφ' όρου ζωής, δε μας αφήνει η Κοινότητα εφ' εξής... Ολοι θα θέλαμε, αντί να μας (προσέξτε το "μας"!) βγαίνει το λάδι κάθε μέρα, να κατεβαίνουμε και να κλείνουμε κάνα δρόμο περιμένοντας το κράτος να μας λύσει τα προβλήματα... Οσοι το καταλαβαίνουν ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, έχει καλώς. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν, όσο κι αν βγουν στις πλατείες, όσες λεωφόρους και να αποκλείσουν κι όσα σούπερ - μάρκετ κι αν σπάσουν με το "έτσι θέλω" (για... δυο ώρες παράταση ωραρίου το Σάββατο... Σιγά την καταστροφή!!!) το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεγαλώσουν την απόστασή τους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το καλύτερο που θα είχε να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσαφηνίσει ρητά ότι δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να δεχτεί αίτημα οιουδήποτε, εφόσον προβάλλεται με εκβιαστικό τρόπο. Κάπως σαν τους αεροπειρατές...".

Τώρα το γεγονός ότι αυτός ο "αναλυτής" του "χλεχλεδισμού" είναι στο ίδιο "στρατόπεδο" με τους ομοίους του, όπως η "Αυριανή", που χτες αποκάλυψε ότι οι αγρότες προκαλούν "όλες αυτές τις εθνοβόρες ζημιές για να προβληθεί το σύνθημα του ΚΚΕ" για δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ (!), ή ο Κακαουνάκης, που από την πρώτη μέρα δαγκώνει τα μικρόφωνα του "Φλας" οργισμένος επειδή η κυβέρνηση δεν έπεισε τους αγρότες να... πεθάνουν και άφησε το ΚΚΕ να τους "υποκινεί", δείχνει από μόνο του στις ποδιές ποιων εξαργυρώνει τη γελοιότητά του.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ