Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρά η αμερικανική πρωτοβουλία

Η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, η προώθηση του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ Εθνοφρουράς και κατοχικών δυνάμεων και η επανάληψη των συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς, αποτελούν το προοίμιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Στα πρώτα της κιόλας βήματα η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, συνθλίβει με χαρακτηριστική ευκολία τις "τελευταίες γραμμές άμυνας" των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας.

Η σύγχυση που, εν πολλοίς, σκόπιμα καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από το μορατόριουμ για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, δε στάθηκε ικανή να καλύψει το γεγονός πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, είναι έτοιμες να αποδεχτούν, αν δεν έχουν αποδεχτεί ήδη, τις αμερικανικές προτάσεις για την υιοθέτηση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης στο νησί. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η απαγόρευση των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών. Δεύτερο βήμα, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ της κυπριακής Εθνοφρουράς και των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Τα βήματα θα ολοκληρωθούν με την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.

Η αποδοχή των "βημάτων" για "πρόοδο" στο Κυπριακό που προωθεί η Ουάσιγκτον, ανέδειξε τις διαφωνίες που - για διάφορους λόγους - προβάλλουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Οι διαφωνίες αυτές εκφράστηκαν κυρίως με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη και επικεντρώθηκαν στους κινδύνους που συνεπάγεται για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου η αποδοχή της πρότασης για απαγόρευση πτήσεων. Ανάλογες απόψεις φέρεται να έχει διατυπώσει γραπτώς προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Η έκφραση αυτών των διαφωνιών βοήθησε στη δημιουργία σύγχυσης σχετικά με τον τρόπο που προσεγγίζουν Αθήνα και Λευκωσία την πρόταση για απαγόρευση πτήσεων. Ωστόσο, όπως παρατηρούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η επικέντρωση του ενδιαφέροντος - και των διαφωνιών - στη συμφωνία για την απαγόρευση των πτήσεων δε βοηθά στην ανάπτυξη του απαραίτητου προβληματισμού για μια συνολική τοποθέτηση Αθήνας και Λευκωσίας, επί των αμερικανικών προτάσεων και δραστηριοτήτων. Δε βοηθά, τουλάχιστον, στην αναζήτηση ενιαίας θέσης, μεταξύ των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, αν - τελικά - αυτό είναι το ζητούμενο...

Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα δημιουργούν την εντύπωση πως η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον κάποιο τμήμα της, έχει πλήρη επίγνωση των επιλογών της, όταν δηλώνει έτοιμη να αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ, αν το αποφασίσει η Λευκωσία και είναι ενταγμένη (αυτή η πρόταση) σε μια συνολικότερη πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή (ή μήπως την ειλημμένη απόφαση; ) δήλωσε με νόημα: "Δεν είναι προγραμματισμένο να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις ή γυμνάσια στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο".

Μπ. Αγγουράκης

Σχολιάζοντας την εικόνα σύγχυσης και τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ" υπογράμμισε πως "βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης του αμερικανικού σχεδίου για λύση τρίτων στο Κυπριακό". Ο Μπ. Αγγουράκης, στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση θύμισε τις επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον ο οποίος υπογράμμιζε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν κλειδί το Κυπριακό στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. "Το σενάριο, είπε ο Μπ. Αγγουράκης, περίπου επιβεβαιώνεται, όπως το είχαμε φανταστεί, δηλαδή θα έχουμε κινητικότητα στο Κυπριακό για να πάμε πολύ γρήγορα στα ελληνοτουρκικά".

  • Μετά από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ που γίνεται στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα κυπριακά κόμματα για το κυπριακό πρόβλημα, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέπτεται την Αθήνα. Η κυπριακή αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και θα έχει συνομιλίες με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ