Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
"Κωδικός" των πολιτικών επιλογών του γαλλογερμανικού άξονα

Ως αντικαθρέφτισμα των εντολών και κατευθύνσεων των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης,χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χτεσινή πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής. Τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να θεωρηθεί προϋπολογισμός του Ελληνικού Κράτους, αλλά ένας "κωδικός" των πολιτικών επιλογών του γερμανογαλλικού άξονα",ο εισηγητής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η σκληρή λιτότητα και φτώχεια για τους πολλούς από τη μια και η ενίσχυση και διεύρυνση του πλούτου για τους λίγους από την άλλη.

Τεκμηριώνοντας την άποψή του στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε, στο πάγωμα των αυξήσεων και των συντάξεων μέσα στη γνωστή λογική του παραλόγου, όπως την αποκάλεσε, του 0+0=14% ή του 3+3=11%, την προετοιμασία του εδάφους για νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τη μείωση των επιχορηγήσεων προς κοινωνικούς οργανισμούς, καθώς και την ουσιαστική παραπέρα μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία.

Με ιδιαίτερη έμφαση ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πολιτική εμπαιγμού και απανθρωπιάς εις βάρος των αντιστασιακών με αφορμή τη δραστική μείωση των κονδυλίων για την ενίσχυσή τους, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα των αγροτών αποκαλύπτοντας τον πραγματικό "υποκινητή" των κινητοποιήσεων των αγροτών δηλαδή το Μάαστριχτ και την τυφλή υπακοή στις κατευθύνσεις του από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Ταυτόχρονα αποκάλυψε την υποκριτική στάση των κομμάτων του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ που ενώ υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, εμφανίζονται όψιμοι υποστηρικτές των κοινωνικών αγώνων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από αυτήν ακριβώς την πολιτική που επιτάσσει η συγκεκριμένη Συνθήκη. Στο όνομα της Συνθήκης του Μάαστριχτ τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος, "υλοποιείται η πολιτική αποδυνάμωσης και καταστροφής του βιομηχανικού ιστού, η πολιτική συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, της συστηματικής περιθωριοποίησης της αγροτικής μας οικονομίας".

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής υπογράμμισε μεταξύ άλλων, την ανεργία που άγγιξε τις 500 χιλιάδες και στις πολυποίκιλες συνέπειες δίνοντας τη διάσταση αυτή με τη χαρακτηριστική φράση "όταν κλείνει ένα εργοστάσιο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ανοίξει μια φυλακή". Στην ίδια κλίμακα έκανε αναφορά στην αφαίρεση θεμελιακών ασφαλιστικών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος σαν μέσο αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στη βιομηχανική παραγωγή που βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 1980, στα "λουκέτα", που συνεχίζουν να μπαίνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι αντιστάσεις από τα κάτω. Ολα αυτά, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ, το συνολικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει τα 35 τρισ. δραχμές και η απόκλιση του μέσου κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο κοινοτικό επίπεδο, μεγαλώνει.

Καταλήγοντας ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι "πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά αν η κυβέρνηση δεν έλεγε ότι όλα όσα αποφασίζουν οι διαβόητοι "εταίροι" είναι νόμος. Αν γινόταν μια άλλη ιεράρχηση των στόχων και ανάλογα διαμορφύνονταν τα κονδύλια. Αν πέρα από τους φόρους που συγκεντρώνονται από τους Ελληνες πολίτες, υπήρχε η πρόνοια για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπου πράγματι θα πλήρωναν οι "έχοντες και κατέχοντες"". Τέλος κλείνοντας γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ