ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Δυναμική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Τρίωρη στάση δασκάλων και νηπιαγωγών χτες και συγκέντρωση με τη συμμετοχή γονέων

Κλειστά έμειναν χτες τα Δημοτικά Σχολεία στο Περιστέρι για τρεις ώρες, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο κεντρικού δρόμου του δήμου, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη της δημόσιας δωρεάν παιδείας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, σε συνεργασία με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συγκεντρώθηκαν στην αρχή της οδού Εθνικής Αντίστασης, όπου και διατράνωσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και ο Π. Κουνελάκης,εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Θ. Αυγέρος,δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣΠ και οργανωτικός γραμματέας της Α ΕΛΜΕ και ο Γ. Καταχανάς,μέλος του ΔΣ των εργαζομένων του δήμου εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης. Ελαμψαν, όμως, διά της απουσίας τους η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος.

"Βρισκόμαστε στο Περιστέρι, στην εργατομάνα γειτονιά, που την "άρμεξαν" κάποιοι κομματάρχες προεκλογικά, για να την ξεχάσουν σήμερα. Σε μια γειτονιά όπου δεν έχει δασκάλους, ούτε σχολεία", είπε ο Μ. Κωστόπουλος,χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση και σημείωσε: "Η παιδεία είναι ένα ηφαίστειο σε ενέργεια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό και προκειμένου να γεμίσει τις τρύπες που άνοιξε με την πολιτική της, προσπαθεί να πάρει και από την παιδεία τα υπολείμματα. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν; Ας στρέψουν την προσοχή τους σ' αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, να πληρώσουν οι "έχοντες" και οι "κατέχοντες"".

Ο Μ. Κωστόπουλος δεσμεύτηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, να προωθηθούν και να αναδειχτούν τα κρίσιμα προβλήματα της παιδείας και πριν ετοιμαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός της λιτότητας τους κάλεσε να αγωνιστούν και να απαιτήσουν 15% για την παιδεία.

Ο Τ. Τόκας,πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", τόνισε: "Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και η μετατροπή της σε αναποτελεσματικό θεσμό, στον οποίο από ό,τι φαίνεται θα καταλήγουν τα παιδιά των ασθενέστερων τάξεων, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Η ΕΕ και η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα αυτής της υποβάθμισης και εσκεμμένα εφαρμόζουν μέτρα συρρίκνωσης. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τις δαπάνες για την παιδεία και θα καταλάβει τι εκπαίδευση και για ποιους θέλει η πολιτεία".

Στη συνέχεια τόνισε ότι η παιδεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να υψώσουν αγωνιστικά το ανάστημά τους σε όλες τις προσπάθειες υποβάθμισης της μόρφωσης και της ποιότητας ζωής.

Ο Γ. Ποντικάκης,πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, σημείωσε: "Οσο λίγα και να ξέρουμε σαν γονείς, ξέρουμε όμως αριθμητική. Πώς είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας, όταν τα τελευταία 10 χρόνια συνέχεια μειώνονται οι δαπάνες της; Φέτος, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τις δαπάνες κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Μ' αυτές τις λιγοστές δαπάνες μετατρέπονται τα σχολεία σε εμπορικά κέντρα και μορφώνονται μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα".

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, κάλυψη των κενών θέσεων, οικονομική - μορφωτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΜΕ
"Μηχανισμός επιβολής λιτότητας, το νέο μισθολόγιο"

Προς νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ μέχρι τέλος Νοέμβρη προσανατολίζονται οι καθηγητές, μετά την καταψήφιση από τη Σύνοδο των Προέδρων των ΕΛΜΕ, το περασμένο Σάββατο, της πρότασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία στις 25 και 26 Νοέμβρη.

Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ εξέτασε και το θέμα του νέου μισθολογίου, το οποίο χαρακτηρίζει μηχανισμό επιβολής και διαιώνισης της λιτότητας. "Είναι φανερό, τονίζουν, ότι η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο προχωρεί σε μια "τακτοποίηση" του μισθολογικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων, "χρηματοδοτώντας" το νέο μισθολόγιο με τα κονδύλια που έπρεπε να διατεθούν για το διορθωτικό ποσό και τις εισοδηματικές αυξήσεις για το 1997. Η διάρθρωση των αποδοχών σε τρία επίπεδα (βασικός μισθός και χρονοεπίδομα - επίδομα εξομάλυνσης - επίδομα εξωδιδακτικής εμπειρίας) φαλκιδεύει τις συνολικές και τις συντάξιμες αποδοχές μας και διαιωνίζει, αναπαράγει και ενισχύει την άναρχη πολιτική μισθών".

Οι καθηγητές διεκδικούν διπλασιασμό των αποδοχών τους, αυξήσεις ώστε να φτάσουν οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 στις 250.000 δρχ., με κλιμάκωση για τους υπόλοιπους καθηγητές ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, με στόχο να διαμορφωθεί η σχέση εισαγωγικών - καταληκτικών αποδοχών στο 1:25 και άμεση θεσμοθέτηση του δικαιώματος των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και της σύναψης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα ενσωματώνει όλες τις κατακτήσεις του κλάδου.

  • Συνεχίζουν την αποχή από το διδακτικό έργο οι σύλλογοι ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πάτρας, Πάντειου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Φιλοσοφικής, ενώ χτες ανέστειλαν την αποχή οι διδάσκοντες στο ΕΜΠ. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να βρεθεί τελική λύση στο θέμα της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ.
Παναθηναϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία σήμερα

Εργαζόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν σήμερα την απόφασή τους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή

Στο δρόμο του ενωμένου αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι πραγματοποιούν παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που συνδιοργανώνουν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Πειραιά, οι ΠΟΣΔΕΠ και ΠΟΣΥΠ. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία μέσω της οδού Σταδίου στο υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή.

Βασικά αιτήματα των φορέων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι: Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%, άμεση κάλυψη των κενών διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες με διορισμούς με βάση την επετηρίδα, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία. Ζητούν επίσης ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εργαζομένων στο χώρο της εκπαίδευσης, στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου με υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή, ενιαίο τύπο λυκείου, κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ και ενσωμάτωση της αρχικής κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα διεκδικούν να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, κατάργηση των τμημάτων του Διεθνούς Απολυτηρίου, άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, μείωση του αριθμού μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 20 (Δημοτικό) και από 35 σε 25 (Γυμνάσιο και Λύκειο).

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωση, χαιρετίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ενεργό τη συμμετοχή των γονέων και γενικότερα των εργαζομένων.

"Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί της στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ διεκδικούν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων τους, που σήμερα, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ που η κυβέρνηση προωθεί, οξύνονται στο έπακρο", τονίζεται.

"Ο διασυρμός και η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση της γνώσης, η ένταση των ταξικών φραγμών και ιδιαίτερα η μορφωτική φτώχεια και υποβάθμιση που ζούμε είναι αναπόσπαστες πλευρές και προϋποθέσεις της κοινωνίας που οικοδομούν οι δυνάμεις των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Μιας κοινωνία φτώχειας, ανεργίας, υποταγής, υλικής και ηθικής εξαθλίωσης, που σημαδεύει πρώτα και κύρια τη νέα γενιά. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας για τη γνώση και τη μόρφωση θα βρει διέξοδο και προοπτική, μόνο αν στενά συνδεθεί με τον γενικότερο αγώνα για μια ριζικά διαφορετική πορεία κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

Η 23η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια η μάχη του προϋπολογισμού πρέπει να βρουν το κίνημα της παιδείας πιο μαζικό και καλύτερα συντονισμένο με τα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος στην πάλη για την απόκρουση της συντηρητικής επίθεσης, ένα βήμα πιο κοντά για τη συγκρότηση του μετώπου της λαϊκής αντεπίθεσης και προοπτικής", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ο αγώνας, προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων

Ημερίδα για την παιδεία διοργάνωσε η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Τις βάσεις για τη δημιουργία του δικού τους μετώπου αντεπίθεσης ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας έβαλαν στο Κερατσίνι - στο δήμο στον οποίο κανένα σχολείο δε λειτουργεί μόνο πρωί - οι φορείς που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου".

Η ημερίδα για την παιδεία, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου, ήταν αφιερωμένη στην "εξέγερση του Πολυτεχνείου και στη νεολαία που σήμερα παλεύει για τα ιδανικά και την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για μια καλύτερη μόρφωση και ζωή". Ο Γ. Μωραϊτης,μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, υπεύθυνος του τμήματος εκπαιδευτικών προβλημάτων, στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα "Οι σύγχρονες κατευθύνσεις στην εκπαίδευση και η ποιότητα της ζωής μας". Αναφερόμενος στη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα που τείνει να διαμορφωθεί με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, ο Γ. Μωραϊτης τόνισε την προτεραιότητα της σύνδεσης της γενικής μόρφωσης με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική κατάρτιση. "Δεν μπορεί η επαγγελματική κατάρτιση των νέων ανθρώπων να γίνεται χωριστά από την άλλη του εκπαίδευση, τόνισε, γιατί έτσι εκτός από το ότι συντηρείται ο πνευματικός και ο κοινωνικός διχασμός, δε γίνεται φυσιολογικά η αφομοίωση και η αξιολογική τοποθέτηση και σύνδεση των γνώσεων. Και μέσα στο σχολείο της βασικής εκπαίδευσης και το λύκειο, μέσα στα 12 χρόνια της εκπαίδευσης, είναι δυνατό να ενοποιηθεί η παροχή των γνώσεων της Γενικής Εκπαίδευσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και των βασικών πρακτικών της καθημερινής ζωής. Αρκεί να δοθούν τα μέσα για τη σωστή λειτουργία των σχολείων". "Φυσικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εναλλάσσονται στη διαχείριση, δεν είναι πρόθυμες να παράσχουν τα μέσα και τις δυνατότητες για μια τέτοια εκπαίδευση, τόνισε, όχι μόνο γιατί κοστίζουν αλλά και γιατί υπολογίζουν τις κοινωνικές προεκτάσεις και τις ιδεολογικές διεργασίες που θα προκύψουν από ανθρώπους σωστά εκπαιδευμένους και όπως λέμε με "ολοκληρωμένη" κοινωνική συνείδηση".

Η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΣ Ε. Παπαδοπούλου, στην εισήγησή της με θέμα "Η αντίσταση της κοινωνίας και το μέτωπο πάλης στο χώρο της παιδείας", τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο μόνος δρόμος που απομένει σε όλους εμάς που πασχίζουμε για τη διαμόρφωση μέσα από το σχολείο της ανθρώπινης προσωπικότητας με κριτική σκέψη, του ελεύθερου ατόμου, είναι ο κοινός, συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνει είναι να εξαντλεί τις προσπάθειές της στην καλύτερη διαχείριση των πόρων που της δίνει η κεντρική εξουσία με πλήρη την απουσία διεκδικητικού προγράμματος και με σύμφωνη γνώμη για όλα τα τεκταινόμενα".

Ο Σ. Σάββας,εκπαιδευτικός, στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία ενώ οι παρευρισκόμενοι με τις παρεμβάσεις τους συνέκλιναν στο ότι ο "εκπαιδευτικός παράδεισος" μόνο με αγώνες μπορεί να κατακτηθεί. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων των γονιών, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωπος της ΚΝΕ και των Αντιστασιακών ενώ έλαμψαν διά της απουσίας τους οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και η Επιτροπή Παιδείας του δήμου.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Λείπουν καθηγητές και αίθουσες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή εκδήλωση της Ενωσης Γονέων Κορυδαλλού και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά

Με στόχο την κινητοποίηση των γονιών πάνω στα ζητήματα της εκπαίδευσης και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ίδιους για την επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά και της Ενωσης Γονέων Κορυδαλλού.

Οι ελλείψεις σε καθηγητές - που στο Κορυδαλλό ξεπερνούν τις 30, ενώ σε όλη τη Νομαρχία Πειραιά ξεπερνούν τις 170 - οι ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες και γενικότερα σε υποδομή, ήταν τα προβλήματα που κατήγγειλαν οι γονείς του Κορυδαλλού στην κατάμεστη αίθουσα του "ΣΙΝΕ Παράδεισος".

"Το 6,7% του προϋπολογισμού που δίνεται για την παιδεία είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών", τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Κορυδαλλού, Α. Βάλμη.Και συνέχισε: "Πρώτη χρονιά φέτος παρουσιάστηκαν στον Κορυδαλλό τόσα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς. Τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ελλείψεις αυτές των καθηγητών ήρθαν να προστεθούν στις ελλείψεις δεκάδων σχολικών αιθουσών".

Η Α. Βάλμη είπε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια τα φροντιστήρια στον Κορυδαλλό αυξάνονται και πληθαίνουν, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο και με τα σχολικά κτίρια. "Εμείς οι γονείς, είπε, ψάχνουμε πρώτα να βρούμε καλό φροντιστήριο και μετά καλό σχολείο. "

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά, η πρόεδρός της Κ. Κυριακοπούλου είπε ότι η παιδεία σήμερα είναι δημόσια και δωρεάν μόνο στα λόγια. "Με το νόμο για την αποκέντρωση, τόνισε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας. Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας στις Νομαρχίες, χωρίς τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, καλούμαστε οι γονείς, μέσω της αύξησης της δημοτικής φορολογίας, να καλύψουμε τις ελλείψεις των σχολείων".

Η Κ. Κυριακοπούλου κάλεσε τους παραβρισκόμενους γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Γ. Λαγονίκας, νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά και μέλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", ο Π. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, ο αντινομάρχης Πειραιά, Γ. Μαρωνίτης,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κανέλλος και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής

ΑΡΤΑ
Συντονισμός φορέων για την παιδεία

Πορεία των σπουδαστών αύριο Τετάρτη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στο ΤΕΙ Αρτας η προγραμματισμένη σύσκεψη φορέων της πόλης, με θέμα "Συντονισμός της δράσης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης". Τη συνάντηση είχε προτείνει στο ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών η Πανσπουδαστική Αγωνιστική Συσπείρωση - ΠΚΣ ΤΕΙ Αρτας.

Συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μονίμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της ΣΤΕΓ ΤΕΙ Ηπείρου, η ΠΕΑΕΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών (παράρτημα ΟΓΕ), δύο Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ο νομάρχης, ο αντιδήμαρχος, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Η σύσκεψη κατέληξε στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής, αφού στη συζήτηση που έγινε τονίστηκε από πολλούς ομιλητές η αναγκαιότητα κοινής πάλης, κοινής δράσης των μαζικών φορέων για την αντίσταση και την αντεπίθεση στη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συμμετασχόντες ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι επιχειρείται μια συντηρητική επίθεση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η φιλοσοφία των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας, που υπαγορεύονται από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της "Λευκής Βίβλου" και του ΟΟΣΑ.

Με την απόφαση της σύσκεψης, καταδικάστηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η κατηγοριοποίηση σχολών και ιδρυμάτων με την "αξιολόγηση" και τις πιστωτικές μονάδες, μέσω των οποίων εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί. Ακόμη τονίστηκε η αντίθεση στο "εθνικό απολυτήριο" και την εκτίμηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναγνώριση, ως πανεπιστημιακών, τίτλων σπουδών ιδιωτικών κολεγίων. Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αρτας, με τη στήριξη των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση κινητοποίησης - πορείας αύριο Τετάρτη, 13 Νοέμβρη.Οι σπουδαστές ζητούν ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους. ανέγερση νέων εστιών. Οχι ενοίκια στις εστίες. Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων. Κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά και στις συνθήκες διαβίωσης των σπουδαστών στην πόλη της Αρτας.

ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κοινή δράση

Σε συντονισμό δράσης για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους και τη διεκδίκηση σύγχρονης δημόσιας και δωρεάν παιδείας προχωρούν οι οικότροφοι Εστιών φοιτητές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ξάνθης, των ΤΕΙ Δράμας, Αρτας, και της ΣΕΛΕΤΕ Αθήνας.Στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στην Α Φοιτητική Εστία, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης επισημάνθηκε η συνεχής υποβάθμιση του περιεχόμενου σπουδών και η όξυνση των επαγγελματικών αδιεξόδων. Σημειώθηκε ότι με την προώθηση της συνύπαρξης δημοσίων και ιδιωτικών ή ιδιωτικοποιημένων πανεπιστημίων υπονομεύεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και ότι μπαίνει πλέον στο στόχαστρο το δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν στέγαση, ενώ οξύνεται διαρκώς και η εγκατάλειψη των Εστιών.

Συγκεκριμένα κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από την υποχρέωσή της να παρέχει δωρεάν και σύγχρονη στέγη στους 8.000 φοιτητές που και σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα δικαιούνται δωμάτιο και πως οι Εστίες, που υπάγονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πολλές φορές λειτουργούν σαν φτηνά ξενοδοχεία, αφού οι φοιτητές πληρώνουν ενοίκιο. Ξεκάθαρα είπαν πως με αυταρχικό τρόπο προωθείται η πολιτική ιδιωτικοποίησης των Εστιών και περιορίζεται το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης των φοιτητών.

Μέσα από τη σύσκεψη κατέληξαν σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και με βάση το οποίο θα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι οικότροφοι φοιτητές απαιτούν: Αμεση απόσυρση του αυταρχικού και αντιδραστικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, εσωτερικού κανονισμού, ενέγερση νέων εστιών άμεσα, με στόχο τη δημιουργία συγκροτήματος εστιών ανά σχολή, που να είναι ενταγμένες στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασφάλιση σίτισης όλες τις ημέρες για όλους τους οικότροφους, συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων και προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, υγειονομική περίθαλψη με διορισμό γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, να σταματήσει κάθε ρατσιστική ή μεροληπτική αντιμετώπιση των αλλοδαπών ή αλλόθρησκων συναδέλφων τους, να σταματήσει κάθε είδους φιλοξενία και κάθε χρήση των Εστιών ως φτηνών ξενοδοχείων για ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης χρήσεις και να επιστρέψουν όλες οι λειτουργίες των Εστιών (εστιατόριο, καθαριότητα) στο δημόσιο.

Τέλος, απαιτούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην υπάρξει καμία αναγνώριση των "ψευτοπανεπιστημίων" και να μην εφαρμοστεί ούτε γράμμα από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου", που οδηγούν σε διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές Δεκέμβρη, σε σύσκεψη όπου θα κληθούν και πάλι να συμμετέχουν όλοι οι Εστιακοί Σύλλογοι.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι στο δρόμο σήμερα το απόγευμα, ζητώντας αύξηση των δαπανών και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Τα προβλήματα της παιδείας παραμένουν άλυτα στο Περιστέρι. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διατράνωσαν το δικαίωμα στη μόρφωση

Ούτε "καρφίτσα" δεν έπεφτε χτες στο σινέ "Παράδεισος", όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ