ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παίρνουν "μέτρα" σε Αιγαίο και Κύπρο
  • Πιέσεις από τον απεσταλμένο της Ουάσιγκτον Τ. Μίλερ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο
  • Ετοιμοι να αναθεωρήσουμε την πολιτική του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αν προχωρήσει η συζήτηση για την αποστρατικοποίηση, δηλώνουν Σημίτης - Κληρίδης

Καθώς η Ουάσιγκτον επαναφέρει με ιδιαίτερη ένταση τις "προτάσεις" της για υιοθέτηση μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ετοιμότητά του για την "επανεξέταση της πολιτικής του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

Η επανεξέταση της αμυντικής πολιτικής της χώρας συνδέθηκε χτες από τον πρωθυπουργό με την πορεία της συζήτησης της πρότασης του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, για την καθολική αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και, προφανώς, αποτελεί την "απάντηση" της ελληνικής πλευράς στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για την υιοθέτηση μέτρων αποκλιμάκωσης της έντασης. Μέτρων που, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, υπονομεύουν κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Τα προτεινόμενα από την αμερικανική διπλωματία μέτρα είναι, λίγο - πολύ, γνωστά. Εχουν διατυπωθεί δημόσια και χτες τα επανέλαβε, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία, ο εντεταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τ. Μίλερ.Η συνέντευξη του Τ. Μίλερ, πρέπει να σημειωθεί, κατά παράδοξο και ασυνήθιστο τρόπο πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, προφανώς γιατί είχε γίνει γνωστό πως ο Ελληνας υπουργός είχε "απαγορεύσει" την προσέλευση του Τύπου και είχε ρητά διαμηνύσει πως μετά τη συνάντηση "δε θα υπάρξουν δηλώσεις".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όμως, "κάτι ήθελε να πει" και, κυρίως, όπως σχολιάζουν Ελληνες διπλωμάτες, προσπαθεί να δημιουργήσει μέσω των ΜΜΕ ένα οικείο προφίλ στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία άλλωστε θα "κρίνει" και τη δραστηριότητα που έχει αναλάβει για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά, ακριβώς, αυτή τη δραστηριότητα, ο Τ. Μίλερ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τους δημοσιογράφους, δεν προσέφερε κανένα νέο στοιχείο. Επανέλαβε όμως με ιδιαίτερη ένταση τις γνωστές αμερικανικές απόψεις για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων. Κάποια από αυτά τα μέτρα ο Τ. Μίλερ τα περιέγραψε, αναφέροντας πως αποτελούν πάγιες αμερικανικές προτάσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από το 1996 στις διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Ο Τ. Μίλερ μίλησε για την ανάγκη μιας συμφωνίας για μορατόριουμ πτήσεων και πραγματοποίησης ασκήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επανέλαβε τη δυσφορία της Ουάσιγκτον για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο και ιδιαίτερα για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 και υπογράμμισε την ανάγκη για την ολοκλήρωση του στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο, ο οποίος μπορεί να αποκλιμακώσει την ένταση κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Από κει και έπειτα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αρκέστηκε σε κοινοτοπίες όπως ότι το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που, όμως, οφείλουμε να το προσεγγίζουμε με αισιοδοξία, ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της προσπάθειας, ότι θα εκμεταλλευτούμε και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες...

Ως προς την ουσία, πάντως, των αμερικανικών προτάσεων, που περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), οι διαβουλεύσεις προχωρούν, όχι όμως με την ταχύτητα που επιθυμεί η Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση που είχε χτες το βράδυ ο Τ. Μίλερ με τον Θ. Πάγκαλο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δεν "προχώρησε".Η ελληνική πλευρά, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, "απαντά" στις αμερικανικές προτάσεις για ΜΟΕ με την υπογράμμιση της ετοιμότητάς της να συνομιλήσει για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Σε αυτή τη θέση στάθηκαν, άλλωστε, τόσο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, "γοητεύει" την Ουάσιγκτον, η οποία θεωρεί πως η συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο οδηγεί, τελικά, στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επανέλαβε πάντως, ότι (όσο δεν προχωρά η συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση) η Ελλάδα υποστηρίζει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πριν την υιοθέτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Εισβολή "Ράμπο" στη Ρόδο!

Αμερικανοί στρατιωτικοί ερευνούν με μυστικότητα στο νησί για χώρους εγκατάστασης 600 Αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου"

"Στρατιωτική βάση" στη Ρόδο ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί εγκαθιστώντας σε πρώτη φάση 600 "Ράμπο" στο νησί, προκειμένου να στηρίξουν το ρόλο του επικυρίαρχου στην περιοχή και να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια διχοτόμησης και συγκυριαρχίας του Αιγαίου.

"Αν αυτός ο επιθετικός τυχοδιωκτισμός υλοποιηθεί, θα αποτελεί μια ακόμα κραυγαλέα απόδειξη επιβεβαίωσης της καταγγελίας του ΚΚΕ, ότι προωθείται η ΝΑΤΟποίηση - διχοτόμηση του Αιγαίου, η πλήρης αμερικανική επικυριαρχία", επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Το μείζον αυτό θέμα ήρθε στην επιφάνεια με χτεσινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", το οποίο δε διαψεύστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη, ούτε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το δημοσίευμα επικαλείται άκρως απόρρητο έγγραφο της ΑΣΔΕΝ Δωδεκανήσου και της Διεύθυνσης Πληροφοριών του στρατιωτικού κλιμακίου στη Ρόδο προς την ΕΥΠ και το υπουργείο Αμυνας. Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες ερευνούν με μυστικότητα για καταλύματα ή εγκαταστάσεις, προκειμένου να διαμείνουν περίπου 600 Αμερικανοί στρατιωτικοί. Η εκτίμηση των Ελλήνων αξιωματικών που συγκέντρωσαν τις πληροφορίες, είναι ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα στη Ρόδο σε εγκαταστάσεις ασφαλείας ή σε ξενοδοχεία του νησιού και η πιθανότερη εκδοχή είναι να παίξουν το ρόλο του διαιτητή, παρεμβαίνοντας στη διαμόρφωση ισορροπιών στον ελληνοτουρκικό διάλογο για το Αιγαίο.

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Ηχηρό χαστούκι στην υποτέλεια

"Δεν επιδιώκουμε την ένταση και την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας (σ. σ. της Ελλάδας και της Κύπρου)". Με αυτή την "εύηχη" φράση ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που έγιναν χτες μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, προσπάθησε να εξωραϊσει την κυβερνητική πολιτική και να καταδείξει ότι πρόκειται για μια πολιτική "αγαθών προθέσεων", που αποσκοπεί στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Πρόκειται για ωραίες διακηρύξεις για να είναι αληθινές και βέβαια απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Και η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη κινείται στον αντίποδα αυτών των διακηρύξεων, ακριβέστερα τις υπονομεύει, επειδή ακριβώς έχει αναθέσει την επίλυση του συνόλου σχεδόν των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Απόρροια αυτής της πολιτικής ήταν αυτόματα το Αιγαίο να μετατραπεί σε "θάλασσα υπό αμφισβήτηση", με εμφανή την επιδίωξη των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν καθεστώς συγκυριαρχίας, ακριβώς για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντά τους στην περιοχή, που δεν είναι άλλα από την προστασία των "δρόμων του πετρελαίου". Τα αμερικανικά σχέδια βολεύουν, σε δεύτερο πλάνο, την επιθετικότητα της Αγκυρας, η οποία σπεύδει να επωφεληθεί για τους δικούς της λόγους. Στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ που υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. Χωρίς την αμερικανική ενθάρρυνση, η Αγκυρα δε θα προχωρούσε σε πρωτοφανείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας.

- Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ποτέ δεν έχει καταδικάσει τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", ούτε έχει αποκηρύξει τις εδαφικές βλέψεις της Αγκυρας που εκφράστηκαν με σαφή τρόπο με την κρίση στα Ιμια, αλλά και στη συνέχεια. - Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που ουσιαστικά καθαγιάζουν και ευλογούν το "δόγμα" που εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ ότι "δεν ισχύει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο" (!). Ακριβώς γιατί συμφωνούν ότι στο Αιγαίο, όπως και σε δεκάδες άλλες περιοχής της Γης, πρέπει να εφαρμοστεί το Δίκαιο της νέας τάξης, με "αδέκαστους" επιδιαιτητές... τους ίδιους.

- Είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που πιέζει συστηματικά και επίμονα κυρίως τις ελληνικές κυβερνήσεις, για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία ουσιαστικά υλοποιούν την ιδέα της αμερικανικής επικυριαρχίας.

Η κυβέρνηση Σημίτη, λοιπόν, λέει τη μισή αλήθεια, υποστηρίζοντας, όπως άλλη μια φορά επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι "η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος στο Αιγαίο". Κυρίως όμως προσφέρει χείριστες υπηρεσίες, θέτοντας στο απυρόβλητο την πολιτική και τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, τα οποία, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά, αφού τα ομολογεί "κατ' ιδίαν".

* * *

Το χειρότερο είναι ότι επιμένει δογματικά στη συνέχιση της ίδιας εθελόδουλης και υποτελούς πολιτικής, προσδοκώντας ότι στο πλαίσιο της νέας τάξης και της άνευ όρων υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα "εθνικά συμφέροντα". Αποδέχεται ουσιαστικά τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", αφού αποδέχεται και... προωθεί την παραπομπή του εδαφικού καθεστώτος των Ιμια στη Χάγη. Αποδέχεται την εφαρμογή του "Δικαίου της Νέας Τάξης" και προχωρά σε... διάλογο για το Αιγαίο μέσα από τα ΜΟΕ. (Αλήθεια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αντελήφθησαν την τουρκική επιθετικότητα από την "εικόνα" που τους δίνει το υπουργείο Αμυνας, μέσω του στρατηγείου στη Νάπολη της Ιταλίας...).

Το χειρότερο είναι ότι, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Κ. Σημίτη, έχουν αναγορεύσει τις ΗΠΑ στον "σύγχρονο ΟΗΕ" για την επίλυση των ελληνοτουρκικών "διαφορών".

Ετσι, δε διστάζει να διατυπώνει τα παράπονά της για την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας, από τη σκοπιά των συμφερόντων... των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. "Ο διεθνής παράγων θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες συμπεριφορές στη ΝΑ Μεσόγειο δημιουργούν γενικότερα προβλήματα για τη διεθνή τάξη και με αυτή την έννοια η Τουρκία θα πρέπει να κληθεί να αντιμετωπίσει πιο υπεύθυνα τις εξελίξεις στην περιοχή", εκλιπαρούσαν οι Α. Τζοχατζόπουλος και Δ. Ρέππας.

Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να εισπράξουν την ειρωνική απάντηση του "μάγου" Ρ. Χόλμπρουκ ότι "εξάπτεστε ιδιαίτερα γύρω από το θέμα" (!), καθώς και ότι "οι ασκήσεις στο Αιγαίο (σ. σ. αυτό είναι που "είδε" τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή) είναι σπατάλη χρημάτων" (!).

* * *

Το "σκηνικό πολέμου" που στήθηκε στο Αιγαίο τα τελευταία 24ωρα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ηχηρό χαστούκι στην πολιτική της υποτέλειας. Η κυβέρνηση, όμως, θεωρεί ότι "ψιχαλίζει" και ετοιμάζεται να κατρακυλήσει πιο βαθιά στον ολισθηρό αυτό κατήφορο, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες και υποθηκεύοντας την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Από την άλλη, είναι αφέλεια να περιμένει από την κυβέρνηση Σημίτη να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Η επιβολή μιας πολιτικής τέτοιας που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της περιοχής είναι δική τους υπόθεση. Κόντρα στην κυρίαρχη επιδίωξη να παραμείνει στο περιθώριο των εξελίξεων, που δρομολογούνται ερήμην τους και σε βάρος τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΚΥΠΡΟΣ
Ολοκληρώθηκε η άσκηση "Νικηφόρος '97"

Με τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών που χρησιμοποίησαν τη νέα αεροπορική βάση της Πάφου έληξε η άσκηση

ΠΑΦΟΣ (Του απεσταλμένου μας ΚΥΡ. ΖΗΛΑΚΟΥ).-

Η αμυντική επάρκεια της Κύπρου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, καλείται να υπηρετήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο,το σκοπό της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με ό,τι, βέβαια, συνεπάγεται αυτή η προοπτική, αφού είναι σαφές ότι θα επιταχύνει και θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση και τη ΝΑΤΟποίηση της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης "Νικηφόρος '97", ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε λόγο για σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής του ενιαίου Αμυντικού χώρου των δύο χωρών και χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις "μικροπαλικαρισμούς". Η χτεσινή τελική φάση της άσκησης έγινε σε δύο στάδια, η μια σε περιοχή έξω από τη Λευκωσία, και η άλλη στην περιοχή της Λάρνακας. Στη διάρκειά της έγιναν πτήσεις ελληνικών μαχητικών διαφόρων τύπων, τα οποία έκαναν προσβολές στόχων επί του εδάφους, έγιναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών, ενώ, για πρώτη φορά, πήραν μέρος σε μεγάλες ασκήσεις και τα ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης Τ-80.

Επίσης τα ελληνικά μαχητικά έκαναν χρήση της νέας αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο της Πάφου,όπου άλλα στάθμευσαν και άλλα προσέγγισαν για ανεφοδιασμό και έφυγαν για ελληνικά αεροδρόμια. Στο ίδιο αεροδρόμιο προσγειώθηκε, χτες, προερχόμενο από τη Λάρνακα και το μεταγωγικό C-130 που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας στην Κύπρο, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα που γίνονται εκεί. Για την προστασία του αεροδρομίου αυτού προορίζονται και οι υπό παραγγελία ρώσικοι πύραυλοι S-300. Την περιοχή πάντως που βρίσκεται στη ΝΔ Κύπρο και χτες αεροφωτογράφισαν τουρκικά αεροσκάφη.

Στο θαλάσσιο χώρο του τριγώνου Κρήτη - Ρόδος - Κύπρος σημειώθηκαν και χτες περισσότερες από 45 παραβάσεις του ελληνικού και κυπριακού FIR, τις οποίες ακολούθησαν αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν από το παρατηρητήριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος, ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπ. Κυπριανού, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ν. Βορβολάκος, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων και πολύς κόσμος. Να σημειωθεί ότι τον κύριο όγκο των τμημάτων που συμμετείχαν αποτελούσαν επίστρατοι.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνεται η εσωκομματική αμφισβήτηση

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ότι δε θεωρεί το θέμα "επίκαιρο". Ταυτόχρονα, οι εσωκομματικές διαμάχες προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτη μορφή, αφού το ένα μετά το άλλο μια σειρά κορυφαία στελέχη και βουλευτές δε διστάζουν να αμφισβητήσουν επιλογές της ηγεσίας και να το δείξουν την αντίθεσή τους δημόσια.

Χτες ήταν η σειρά του βουλευτή Θ. Κασσίμη, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ "χρειάζεται σήμερα ένα συνέδριο, για να ξεκαθαρίσουμε το ιδεολογικό μας πλαίσιο και την πολιτική μας". Μιλώντας στον "9,84" ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι τον περασμένο Μάρτη η ΝΔ εξέλεξε νέο αρχηγό αλλά δεν έκανε συνέδριο.

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, επέκρινε την ηγεσία του κόμματος για τη στάση αναμονής που τηρεί. "Ολοι περιμένουν να δουν τι άνεμος θα φυσήξει, αλλά για την ώρα δεν έχει φυσήξει τίποτα. Ο πρόεδρος έχει μια δική του λογική, την οποία περιμένουμε να δούμε να εξελίσσεται", είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε επίσης ότι η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος δεν προχωρά γιατί "η ΝΔ λείπει από την κοινωνία".

Από τη μεριά της η ηγεσία της ΝΔ περιέρχεται εμφανώς σε δυσχερέστερη θέση, αλλά είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει στα φαινόμενα εσωκομματικής αμφισβήτησης που διαρκώς πληθαίνουν. Ως αντιπερισπασμό ανακοίνωσε χτες με πανηγυρικό τρόπο την "επιστροφή" στη ΝΔ του Ν. Μαρτάκη, πρώην υπεύθυνου τουΓραφείου Τύπου της ΠΟΛ.ΑΝ. και της προεδρίας της Δημοκρατίας επί Κ. Καραμανλή.

Επίδειξη επικυριαρχίας

Αλλη μια απόδειξη ότι θεωρούν τη χώρα μας ξέφραγο αμπέλι και τσιφλίκι τους πρόσφεραν χτες οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η πρεσβεία στην Αθήνα απαγόρευσε σε συντάκτη του "Ελεύθερου Τύπου" να παρακολουθήσει τη χτεσινή συνέντευξη του εντεταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, που δόθηκε σε κτίριο της πρεσβείας! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την εντολή την έδωσε ο ίδιος ο Τ. Μίλερ, ο οποίος διαμήνυσε στον συντάκτη ότι "δεν είναι ευπρόσδεκτος"!

Η κυβέρνηση Σημίτη προφανώς θα σπεύσει να παράσχει πλήρη κάλυψη στην επίδειξη του επικυριαρχικού ρόλου των "ισχυρών συμμάχων", θεωρώντας ότι πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμά τους. Ομως αυτό δεν αλλάζει την ουσία, ούτε μειώνει τις ευθύνες της.

Υ.Γ. Περιττό να σημειωθεί ότι ουδέποτε η πρεσβεία θα διανοούνταν να προσκαλέσει συντάκτη του "Ρ"...

ΑΣΕΠ
Πίνακες διοριστέων

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, με το σύστημα των "αντικειμενικών κριτηρίων", για την πλήρωση 519 θέσεων σε μια σειρά υπηρεσίες και Οργανισμούς, εκδόθηκαν χτες από το ΑΣΕΠ και απεστάλησαν στις νομαρχίες όπου θα αναρτηθούν.

Πρόκειται για 25 θέσεις στον ΟΤΕ και 2 στα ΕΛΤΑ, 475 θέσεις στο ΕΚΑΒ και 17 θέσεις στο ΥΕΘΑ - ΓΕΣ.

Οι πίνακες των διοριστέων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, για όλες τις Νομαρχίες και τα Επαρχεία θα αναρτηθούν και στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

ΚΚΕ
Προωθείται η πλήρης αμερικανική κυριαρχία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το χτεσινό δημοσίευμα για στρατοπέδευση στη Ρόδο 600 Αμερικανών "Ράμπο", αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τ. Μίλερ, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

"Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, επίκειται στρατοπέδευση στη Ρόδο 600 Αμερικανών "Ράμπο". Αν αυτός ο επιθετικός τυχοδιωκτισμός υλοποιηθεί, θα αποτελεί μια ακόμα κραυγαλέα απόδειξη επιβεβαίωσης της καταγγελίας του ΚΚΕ, ότι προωθείται η ΝΑΤΟποίηση - διχοτόμηση του Αιγαίου, η πλήρης αμερικανική κυριαρχία.

Την παραπάνω εκτίμηση της προωθούμενης ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου ενισχύουν οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Μίλερ για την ανάγκη "προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο", καθώς και η ένταση των τελευταίων ημερών, που δίνει τη δυνατότητα αμερικανικής παρέμβασης για δήθεν εξομάλυνση της κατάστασης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό και στους λαούς όλης της περιοχής. Αποδείχνεται και πάλι ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση, που γίνεται, τόσο πιο επικίνδυνη, όσο περισσότερο διεκδικεί το ρόλο του πρώτου βιολιού των ιμπεριαλιστών, στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να βάλουν φραγμό σε αυτή την πολιτική, σε κοινό αγώνα με τους λαούς όλων των χωρών της περιοχής. Οι κίνδυνοι από την πολιτική του ιμπεριαλισμού, που υποθάλπει τον τουρκικό σοβινισμό, δεν πρέπει να υποτιμηθούν".

Συζήτηση για τα "εθνικά" ζητά η ΝΔ

Νέα επιστολή του Κ. Καραμανλή

Τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, ζητά με χτεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Το ίδιο αίτημα είχε διατυπώσει και προχτές επικαλούμενος το άρθρο 143 παρ. 2 του κανονισμού της Βουλής, που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης τη διενέργεια της συζήτησης. Στη χτεσινή επιστολή του επικαλείται την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, που δίνει το δικαίωμα αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στην επιστολή κατηγορείται επίσης η κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέτρα ενημέρωσης του Κοινοβουλίου.

Συλλυπητήρια

Πέθανε χτες σε ηλικία 69 χρόνων ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ και κηδεύεται σήμερα στη γενέτειρά του Δαφνιώτισσα Ηλείας.

Οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση του "Ρ" εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας για το χαμό του πατέρα του, στον σ. Γιάννη Ζαχαρόπουλο, τα αδέλφια και την οικογένειά του και τους ευχόμαστε κουράγιο.

ΚΚΕ
Περιοδεία στη Μαγνησία

Τριήμερη περιοδεία, από Παρασκευή 17 Οκτώβρη έως την Κυριακή 19 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει στο νομό Μαγνησίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς. Στη διάρκεια της περιοδείας, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής θα έχει επαφές με μαζικούς φορείς και θα μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις των κατοίκων στο Βελεστίνο, στον Αλμυρό και στη Ζαγορά. Την Παρασκευή, 17 Οκτώβρη, στις 5.30μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, στα γραφεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ (Αντωνοπούλου 41).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ