Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αυξάνονται οι αποφάσεις για ενιαία απεργιακή απάντηση στις 8 Νοέμβρη

Κλιμάκωση της πάλης, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων»

Νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις προστίθενται στη λίστα των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των συνδικάτων που παίρνουν απόφαση για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, ώστε να δοθεί ενιαία εργατική απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

«Ηρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο. Να δώσουμε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του οποίου συνεδρίασε προχτές με κύριο θέμα την κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

«Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων"».

Ηδη αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει μια σειρά από δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας και Αρτας.

Η πείρα των εργαζομένων απαντάει στην απατηλή προπαγάνδα

Απόφαση για προκήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη πήρε και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Αξιοποιώντας την πείρα των εργαζομένων του κλάδου, δίνει απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα για τα «θετικά της εξόδου από τα μνημόνια και της επερχόμενης ανάπτυξης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού την ανάπτυξη την ζούμε εδώ και καιρό. Μεγάλες εταιρείες του κλάδου γιγαντώνονται, κάνουν νέες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, απολαμβάνουν τα προνόμια των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων της ΕΕ. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη στον τομέα της χαρτοποιίας, της κυτιοποιίας και της εύκαμπτης συσκευασίας, γινόμαστε θεατές των αποτελεσμάτων της δικής τους "ελεύθερης αγοράς", που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Στον δικό μας κλάδο, λοιπόν, που η ανάπτυξη έχει έρθει εδώ και καιρό, γνωρίζουμε πως η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν συνεπάγεται και βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας! Αντιθέτως στις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται, εκατοντάδες παλιοί συνάδελφοι με δικαιώματα χάσανε τη δουλειά τους (...) Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, είναι με πολύ χειρότερες συνθήκες, αξιοποιώντας όλες τις μορφές "ευέλικτης" εργασίας. Η παραβίαση των θεσμικών όρων που έχουν οι ΣΣΕ έχει αυξήσει την εντατικοποίηση και τα εργατικά ατυχήματα. Στον κλάδο κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, ακόμα και η ενοικιαζόμενη εργασία. Ακόμα και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη τους, όχι απλά δεν απολαμβάνουν ούτε ευρώ από αυτά, αλλά καλούνται να σηκώσουν τα διαρκώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη σε φορολογία, Υγεία, Εκπαίδευση κ.λπ... Δεκάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, αφήσανε τεράστιες οφειλές προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κάποιοι από αυτούς τους εργοδότες συνεχίζουν και δραστηριοποιούνται στον κλάδο μέσα από νέες εταιρείες».

Τέλος, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου με επιστολή του ζητά τη σύγκληση άμεσα της Διασωματειακής Επιτροπής του Τύπου με θέμα συζήτησης: Την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ. Την αγωνιστική απάντηση στα μέτρα κοροϊδίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση και την προκήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 8/11 απευθύνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Τα προβλήματα στον κλάδο μας παραμένουν και διογκώνονται», επισημαίνει. «Οι 3 εργοταξιακές συμβάσεις που υπογράφτηκαν μετά από πολύμηνη πάλη, μπορούν να ανακουφίσουν κάπως την οικογένεια των συναδέλφων, δεν λύνουν όμως τα συνολικότερα προβλήματα. Είναι αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και επαναφορά της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ στα 751 ευρώ για όλους, ώστε κανείς εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από αυτά. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι μαζικός, ενιαίος και πανελλαδικός, αντίστοιχος της επίθεσης που δεχόμαστε. Συζητάμε, οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργοτάξιο».

Συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας

Στο μεταξύ, για την προετοιμασία της απεργίας διοργανώνονται μια σειρά από συσκέψεις από Εργατικά Κέντρα:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας οργανώνει σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων τη Δευτέρα 1/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Πέμπτη 4/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράσεις για τη διεκδίκηση ΣΣΕ στους κλάδους (2022-05-21 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις με επίκεντρο τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-03-16 00:00:00.0)
Αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία του Φλεβάρη (2013-01-23 00:00:00.0)
Αποφάσεις για απεργία από ταξικές Ομοσπονδίες (2011-09-20 00:00:00.0)
Δουλειά εργάτη τον εργάτη για την οργάνωση της πάλης (2011-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ