Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η μαζική Γενική Συνέλευση δίνει τη σκυτάλη στις επόμενες πρωτοβουλίες

Από την κινητοποίηση στο «Hilton» ενάντια στην απόλυση εργολαβικών εργαζομένων
Από την κινητοποίηση στο «Hilton» ενάντια στην απόλυση εργολαβικών εργαζομένων
Σε μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, συζήτησε για το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης και την προετοιμασία της επιτυχίας της.

Η συζήτηση στη Συνέλευση έδωσε συνέχεια σε μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, ενώ τροφοδότησε τα επόμενα βήματα της δράσης, με κεντρικές πρωτοβουλίες αλλά και δραστηριότητες των επιχειρησιακών σωματείων, με στόχο οι εργαζόμενοι του κλάδου να ενισχύσουν τον αγώνα απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα και την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα

Αποκαλύπτοντας την κοροϊδία γύρω από την πολυδιαφημισμένη «επέκταση» της κλαδικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με τα χίλια δυο «παραθυράκια» που έχουν εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο κεφάλαιο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει: «Κάθε κατάκτηση, κάθε δικαίωμα υλοποιείται και περιφρουρείται στην πράξη μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις εξορμήσεις, τις περιοδείες και τη συζήτηση με εργαζόμενους, το Συνδικάτο υλοποιεί πρόγραμμα ελέγχων μαζί με κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Γεμάτη η αίθουσα που φιλοξένησε τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Γεμάτη η αίθουσα που φιλοξένησε τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Οι έλεγχοι αυτοί, που συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, έχουν ήδη φέρει στο φως την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον κλάδο: Τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει με εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα από γραφεία «ενοικίασης» προσωπικού, αλλά και με συμβάσεις ομηρίας, όπως οι συμβάσεις των «έξτρα» εργαζομένων και των εργαζομένων «σε αναμονή». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο νέα ξενοδοχεία (ATHENAUM GRAND και PALACE) πάνω από το 80% του προσωπικού εργάζεται μέσα από «δουλεμπορικό» γραφείο. Στην πράξη, μόνο διευθυντές, προϊστάμενοι και στελέχη της επιχείρησης εμφανίζονται να έχουν προσληφθεί από τα ξενοδοχεία...

Το Συνδικάτο έχει στόχο να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη με εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία αλλά και σε κινητοποίηση, απαιτώντας από κυβέρνηση και εργοδοσία να μπει τέρμα στο αίσχος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας.

Στο μέτωπο αυτό, οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες δύο κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία: Στο «Hilton» έγινε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και ενός συνδικαλιστή. Στο «Zafolia», κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία διεκδικώντας την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων που έληξαν.

Στη μάχη και επιχειρησιακά σωματεία

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργίας κινούνται και επιχειρησιακά σωματεία.

Το Σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Metropolitan» προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1/11.

Αντίστοιχα, το Σωματείο των εργαζομένων στην επισιτιστική επιχείρηση «Select», που δραστηριοποιείται στο χώρο του αεροδρομίου, έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη 8/11. Η συγκεκριμένη συνέλευση θα έχει διπλό χαρακτήρα, συνδυάζοντας την προετοιμασία της απεργίας με την πρώτη εκλογοαπολογιστική διαδικασία του νεοσύστατου σωματείου.

Και τα δύο σωματεία έχουν διαμορφώσει σχέδια επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και μέσα από την οργάνωση της απεργίας στους χώρους τους θα δώσουν συνέχεια στη διεκδίκηση της υπογραφής τους.

Τη δική τους θέση στην προετοιμασία της απεργίας έχουν οι εργαζόμενοι του πρώην ξενοδοχείου «Athens Ledra» που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Πρόσφατα προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες κάτω από το εμπορικό όνομα της αλυσίδας «Hyatt», ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Βαδίζοντας μέχρι τη μέρα της απεργίας, το Συνδικάτο βάζει στόχο για συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, θεματικές συσκέψεις. Στον προγραμματισμό αυτό εντάσσεται και η οργάνωση σύσκεψης τη Δευτέρα 29/10, με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα», στις επιχειρήσεις του Επισιτισμού και στα ταχυφαγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ