Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Εστειλαν αγωνιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας...
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας...
Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ προχώρησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, το απόγευμα της Πέμπτης, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Wind», «Vodafone» - «360 Connect» - λοιπές θυγατρικές, «Forthnet - Netmed» και «Cyta».

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, Αγώνας κι Αντεπίθεση η επιλογή μας»: Με το σύνθημα που προέταξε το ΣΕΤΗΠ στο πανό του, κατήγγειλε πως σε έναν κλάδο που οι επιχειρήσεις καταγράφουν ανάπτυξη και κέρδη τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται όλο και πιο έντονη επίθεση:

Στη «Vodafone», η εργοδοσία επιδιώκει να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλει 9ωρη εργασία. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η «Unisystem» που ανήκει μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Στη «Wind», το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης περιλαμβάνει απολύσεις.

Στη «Forthnet - Netmed» τα σενάρια αγοραπωλησίας της εταιρείας εντείνουν την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Με την ανασφάλεια ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ολιγόμηνες συμβάσεις. Συνολικά στον κλάδο κυριαρχούν η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η πίεση να πιαστούν οι «στόχοι» της κάθε εταιρείας. Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, οι τεχνικοί καλούνται να δουλέψουν επτά μέρες τη βδομάδα.

...και πορεία που έφτασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
...και πορεία που έφτασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Παρότι το κλαδικό Συνδικάτο είχε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν υπήρχε κανένας «διαθέσιμος» για να δεχτεί την αντιπροσωπεία. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, Αλέκος Περράκης, ο γγ του υπουργείου έφυγε «από την πίσω πόρτα».

Μετά το υπουργείο, οι εργαζόμενοι, πίσω από τα πανό των σωματείων, έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ. Η κατάληξη της κινητοποίησης στον ΣΕΒ είχε διπλό χαρακτήρα: Το ΣΕΤΗΠ θυροκόλλησε στα επίσης κλειστά γραφεία του εργοδοτικού φορέα το Σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ, στέλνοντας μήνυμα πως θα συνεχίσει να διεκδικεί την υπογραφή του. Παράλληλα, κατήγγειλε την απόλυση από τη «Unisystem», εταιρεία που ανήκει στον πρόεδρό του, εργαζομένου που ανέπτυξε δράση ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου.

«Δεν είμαστε από τα σωματεία που πιστεύουν στον "κοινωνικό εταιρισμό"», τόνισε ο Αλ. Περράκης, ξεκαθαρίζοντας πως η υπογραφή της Σύμβασης θα είναι αποτέλεσμα αγώνα και διεκδίκησης. «Τους θυροκολλούμε την απόφασή μας και δυναμώνουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας», υπογράμμισε.

Το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπερψηφίσει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου αποτελεί το πρώτο σχέδιο Σύμβασης που διαμορφώνεται για τον κλάδο. Επόμενο βήμα στην πάλη για τη Συλλογική Σύμβαση αποτελεί η απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη, με το Συνδικάτο να προετοιμάζει με περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις την επιτυχία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ