Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Προσδοκίες για διερυμένες συνομιλίες και συνεργασίες

Ο Κινέζος πρωθυπουργός (δεξιά) υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
Ο Κινέζος πρωθυπουργός (δεξιά) υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Κίνας έφτασε χτες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, για να έχει σειρά επίσημων επαφών με την ηγεσία της χώρας, μέχρι και το Σάββατο 27 Οκτώβρη.

Πριν αναχωρήσει από το Τόκιο, ο Αμπε δήλωσε ότι «Ιαπωνία και Κίνα μοιράζονται μια μεγάλη ευθύνη για την περιφερειακή και την παγκόσμια ευημερία. Με βάση αυτό, θα ήθελα να έχω φιλικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ για μια ποικιλία παγκόσμιων θεμάτων». Διευκρίνισε ότι στόχος του είναι και να ανταλλαγούν απόψεις για την προώθηση ενός ελεύθερου και δίκαιου εμπορικού συστήματος ώστε να καταστεί - ειδικά - η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές) «μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας».

Χτες, ο Αμπε είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο συμμετείχε και σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Ειρήνης και Φιλίας.

Οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» σχολίαζαν ότι «η τριήμερη επίσκεψη του Αμπε έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας - που συχνά έχουν "τριβές" πάνω σε ιστορικά και εδαφικά ζητήματα - έχουν βελτιωθεί, καθώς έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον σχετικά με το εμπόριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ