Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχεί για τις δυσκολίες δανεισμού και τις αντιδράσεις των αγορών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν

ΡΩΜΗ.--

«Αν το σπρεντ (σ.σ. το επιτόκιο δανεισμού) ανέβει κι άλλο ή μείνει στο σημερινό επίπεδο, σίγουρα αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, αναγνωρίζοντας την πρόσθετη πίεση αλλά και τον προβληματισμό που προκαλεί η απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν. Μιλώντας στις εφημερίδες «Λα Στάμπα» και «Λα Ρεπούμπλικα», ο Κόντε εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υποχωρήσει (το σπρεντ)» και συμπλήρωσε: «Ας δουλέψουμε ως ομάδα ώστε να το καταφέρουμε. Θέλουμε και πρέπει να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, είχε πει ότι «η χώρα δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό ένα σπρεντ στις 320 μονάδες βάσης» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν βασικοί λόγοι» για τέτοια επίπεδα, αφού «οι βάσεις της Ιταλίας είναι στέρεες». Την ίδια στιγμή, ο Τρία είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ζητά την αλλαγή του προϋπολογισμού μας. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει συνταχθεί σωστά και προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για να τον αναθεωρήσουμε». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ίσως η απάντηση της Κομισιόν να γράφτηκε λίγο βιαστικά», ενώ σχετικά με τη στάση της Ρώμης είπε: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β'. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε, βάσει μιας ορθολογικής ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης...».

Στο μεταξύ, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας - αλλά και ηγέτης του συγκυβερνώντος «Κινήματος 5 Αστέρων» - Λουίτζι ντι Μάγιο επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να φύγει από το ευρώ αλλά και ότι δεν θα αλλάξει το στόχο για 2,4% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ για το 2019. Κατά τ' άλλα, υποστήριξε ότι «οι αγορές δεν ανησυχούν για τη μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία».

Την ίδια στιγμή, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαίωσε ότι η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες συνδέεται με τις ευρύτερες διεργασίες για την ΕΕ ενώ προχτές το βράδυ επανέφερε το ενδεχόμενο η Ρώμη να μπλοκάρει την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ. Δήλωσε λοιπόν ότι για την ιταλική κυβέρνηση είναι καθαρή θέση «η προσεκτική ανάλυση του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού» και ότι δεν θα τον εγκρίνει αν υπάρξουν περικοπές σε επενδύσεις, θέματα ασφάλειας κ.τ.λ., λέγοντας «"όχι" σε νέους ευρωπαϊκούς φόρους που βαραίνουν πολίτες και εταιρείες...».

Και η Ιταλία στον «Turk Stream»;

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να σημειωθεί ότι η Ρώμη προχωρά ολοταχώς σε σχέδια ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Ρωσία. Ετσι, από τη Μόσχα όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, ο Κόντε ανακοίνωσε μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σειρά διμερών συμφωνιών, επενδυτικών κ.ά.

Ειδικά στον τομέα της Ενέργειας, οι δύο πλευρές «εξετάζουν και όλες τις δυνατότητες συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης της Ιταλίας με τον αγωγό "Turk Stream", μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Ελλάδας», όπως είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τον αγωγό που ξεκίνησε ως συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας για να μεταφέρει αέριο από την πρώτη προς τη δεύτερη αλλά και μετά προς τη Δύση και πλέον φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω διεύρυνση όσων συμμετέχουν στο έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ