Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Υστατο «κάλεσμα» του Λούλα

Δύο μέρες πριν από την κάλπη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο πρώην Πρόεδρός της Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, που βρίσκεται 7 μήνες φυλακισμένος για σκάνδαλο διαφθοράς, απηύθυνε την Τετάρτη το βράδυ (Πέμπτη ώρα Ελλάδας) έκκληση σε όσους υπερασπίζονται τη δημοκρατία να ενωθούν για να νικηθεί ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐρ Μπολσονάρο, δηλαδή να υποστηριχτεί ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT) Φερνάντο Χαντάτ.

Ο Λούλα λέει χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας διατρέχει τον κίνδυνο να "κυλήσει" σε μια φασιστική περιπέτεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Βραζιλία να βυθιστεί στην απελπισία». Επίσης, εκθειάζει τη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που στήριξε την καπιταλιστική κερδοφορία παρά κάποια μέτρα περιορισμού της ακραίας φτώχειας.

Το κλίμα, πάντως, στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα πολωμένο και ο προπορευόμενος στις δημοσκοπήσεις, με 57%, Μπολσονάρο, νοσταλγός της δικτατορίας, έχει ξεσαλώσει σε αντικομμουνιστικές κορόνες και απειλές. Ωστόσο, το «ρεύμα» που έχει με τη στήριξη μερίδας της αστικής τάξης «πατάει» στη λαϊκή δυσφορία από τα σκάνδαλα διαφθοράς της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που ο Μπολσονάρο εμφανίζει ως «σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ