Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Χωρίς τέλος οι εργοδοτικές αξιώσεις

Το ρόλο του «λαγού» στο παζάρι ξενοδόχων - κυβέρνησης για τα «ανταλλάγματα» για τη μεγαλοεργοδοσία, που θα συνοδεύσουν την «επέκταση» της κλαδικής Σύμβασης, ανέλαβε να παίξει η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση εμφανίζεται να «καταγγέλλει» την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ότι παραδόθηκε «αμαχητί» και «άνευ όρων», δίνοντας τα μητρώα των μελών της στο υπουργείο «χωρίς ανταλλάγματα» από τη διαπραγμάτευση. «Η παράδοση των μητρώων από την ΠΟΞ σήμανε αυτόματα και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο, με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας», αναφέρει σε δελτίο Τύπου. Ωστόσο, ο πρόεδρός της σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η αντίδραση «δεν θα ήταν η ίδια αν μαζί με την υποβολή των μητρώων η ΠΟΞ συμφωνούσε με την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας» και καλεί την ΠΟΞ «να απαιτήσει άμεσα τα οφέλη αυτά για τον κλάδο».

Τα νέα προνόμια που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση ως «αντιπαροχή» στους ξενοδόχους σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα «δώρα» της κυβέρνησης και των εργοδοτικών συνδικαλιστών στους επιχειρηματίες του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα: Μειώσεις μισθών πάνω από 40%, κατάργηση των ΒΑΕ, αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και επέκταση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ξενοδοχειακών ομίλων με τεράστια κέρδη, οι εργοδότες αξιοποιούν τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά, το αίσχος του "υποκατώτατου" μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, την απλήρωτη μαθητεία, ενώ παρουσιάζουν μαζί με την κυβέρνηση ως "παθογένεια" την όποια διεκδίκηση για αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης», τονίζει η Γραμματεία. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως υπογραμμίζει, εντάσσεται και το έκτακτο συνέδριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Ξενοδόχων για το θέμα της επέκτασης της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Οι αποφάσεις τους είναι εκ των προτέρων γνωστές, θέλουν να διασφαλίσουν όσο μπορούν πιο φτηνούς εργαζόμενους και νέες αξιώσεις για φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, χωροταξικές ρυθμίσεις και άλλα προνόμια που θα αυγατίζουν παραπέρα την κερδοφορία τους. Απαιτούν τα πάντα. Μας θέλουν δούλους», σημειώνει.

Οσο περισσότερο έρχονται στο φως πλευρές των νέων προνομίων που διαπραγματεύονται κυβέρνηση και ξενοδόχοι, τόσο αποκαλύπτονται και οι ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στους πανηγυρισμούς της για την «επέκταση» της Σύμβασης, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), την οποία αποτελούν από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξύμνησε τη συνεννόηση ανάμεσα στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» και τον «κοινωνικό διάλογο»... Μόνο που η πραγματικότητα και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως οι «κοινωνικοί διάλογοι» οδηγούν σε περιορισμένα δικαιώματα τους εργαζόμενους και σε διευρυμένα προνόμια τους εργοδότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας να τελειώσει η κοροϊδία σε βάρος τους (2017-12-01 00:00:00.0)
Πανικό σπέρνει ο... «Thomas Cook» (2011-11-24 00:00:00.0)
Ζητούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων (2011-09-27 00:00:00.0)
Αξιώνουν φοροελαφρύνσεις (2008-06-14 00:00:00.0)
Απαισιόδοξες οι προβλέψεις και για φέτος (1997-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ