Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΘ

Τη βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων που έχουν στήσει ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας».

Οπως επισήμανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, οι «πλειοψηφίες» που διαμορφώνονται αναπαράγονται σε κλειστά δωμάτια, εκτός ελέγχου, σε εκφυλιστικές διαδικασίες, χωρίς τη συμμετοχή πραγματικών εργαζομένων, με διαδικασίες μαζικής νοθείας στις εκλογές σωματείων. Στόχος είναι να κρατήσουν το εργατικό κίνημα δέσμιο, πολιτικά και οργανωτικά, χειραγωγημένο και ελεγχόμενο από την εργοδοσία και τα κόμματα που την υπηρετούν.

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει, τόνισε, είναι «τα σωματεία να μαζικοποιηθούν (από πραγματικούς εργαζόμενους και όχι φαντάσματα), να αποκτήσουν σταθερή, συλλογική λειτουργία με συνελεύσεις, συσκέψεις, επαφή με τους χώρους δουλειάς, δράση για όλα όσα απασχολούν και βασανίζουν κάθε εργατική οικογένεια. Να δυναμώσει, να κυριαρχήσει η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να ενισχυθεί η κοινωνική τους συμμαχία».

«Το ΠΑΜΕ, μαζί με το κάλεσμα για την επόμενη απεργιακή μάχη της 14ης Νοέμβρη», υπογράμμισε, «καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, που μπορεί να έχει διαφοροποιήσεις από το ΠΑΜΕ, να σκεφτεί τη "μεγάλη εικόνα". Να συστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νοθειών, των πλαστών συσχετισμών, της φωνής της εργοδοσίας μέσα από το Εργατικό Κέντρο. Να στηρίξει στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου το ΠΑΜΕ» και τον συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται σε αυτό, την «Εργατική Ενότητα».

Σε νέα επίπεδα η νοθεία και ο εκφυλισμός...

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Τσιαούσης, εκπρόσωπος της «Εργατικής Ενότητας» στη διαπαραταξιακή οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου του ΕΚΘ, παρέθεσε ορισμένα στοιχεία της επιχείρησης εκφυλισμού της καταστατικής διαδικασίας και της προετοιμασίας συμμετοχής των συνδικάτων στο συνέδριο.

Οπως τόνισε, «εντείνεται, ακόμη περισσότερο από το προηγούμενο συνέδριο, το φαινόμενο της απαξίωσης της διαδικασίας νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Δεκάδες είναι τα σωματεία τα οποία δεν έχουν να καταθέσουν ούτε τα βασικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έγιναν αρχαιρεσίες, όπως η εκλογή εφορευτικής επιτροπής που διεξάγει τις εκλογές. Τα περισσότερα σωματεία δεν καταθέτουν τις αποφάσεις για το από πού θα εκπροσωπηθούν στη ΓΣΕΕ (από ΕΚΘ ή Ομοσπονδία), με αποτέλεσμα έως και την τελευταία στιγμή να μπορούν να διαλέξουν την εκπροσώπηση σύμφωνα με το πώς βολεύει την κάθε παράταξη και τους συσχετισμούς.

Οι μέθοδοι της νοθείας έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και όλες τις δυνατές μορφές. Στον μέχρι τώρα έλεγχο από τις ταξικές δυνάμεις προκύπτουν διπλοψηφίες που μπορεί να ξεπερνούν και τις 2.000, οι οποίες, άσχετα αν επηρεάζουν την εκλογή και τον αριθμό των εκλεγμένων αντιπροσώπων, επηρεάζουν και αλλοιώνουν την αντιπροσώπευση σε πολλές Ομοσπονδίες αλλά και συνολικά στη ΓΣΕΕ. Οι περισσότερες από τις διπλοψηφίες είναι όμορες επαγγελματικά και αφορούν σε πολλές περιπτώσεις σύνολο σωματείων όπου την πλειοψηφία έχει η ίδια παράταξη».

Σχετικά με τα παραπάνω, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Π.χ. 5 σωματεία διατηρούν υπόσταση με βάση χουντικό νόμο και βγάζουν αντιπρόσωπο με μόλις 12 ψηφίσαντες. Το Σωματείο Προπονητών Ποδοσφαίρου (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ), με εκατοντάδες ψηφίσαντες που δεν έχουν μισθωτή σχέση με το συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά είναι δεύτερή τους απασχόληση, μιας και άλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι τραπεζικοί, αυτοαπασχολούμενοι κ.ο.κ. Οι Οδηγοί Φορτηγών (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ), που αλλοίωναν τον αριθμό των ψηφισάντων και έβγαζαν αντιπροσώπους «αέρα», η Παμμηχανική (πλειοψηφία ΔΑΚΕ), κλαδικό σωματείο με δεκάδες διπλοψηφίσαντες, οι οποίοι ψήφισαν και σε διάφορα επιχειρησιακά της δύναμης της ΔΑΚΕ, που επηρεάζουν την αντιπροσώπευση. Επίσης, θύμισε τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τις εκλογές στον Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που ελέγχεται από το ΜΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ