Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Λήμνου

Παρέμβαση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

Καθημερινές είναι οι δυσκολίες και οι δυνητικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λήμνου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Λήμνου.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - ΚΥ Λήμνου, το τελευταίο και οξύτερο θέμα αφορά πάλι την έλλειψη αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο, καθώς την προ μηνών παραίτηση του ενός από τους δύο αναισθησιολόγους ακολούθησε η πρόσφατη χορήγηση πολύμηνης άδειας στον εναπομείναντα αναισθησιολόγο.

«Το κενό αυτό ήρθε να προστεθεί στην, από την αρχή του έτους, λειτουργία του νοσοκομείου με έναν μόνο - επικουρικό - χειρουργό, και στην ύπαρξη, από πενταμήνου, ενός μόνο γυναικολόγου», σημειώνει η Ενωση Ιατρών και προσθέτει:

«Το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι η προφανής δυσκολία στην αντιμετώπιση των χειρουργικών και γυναικολογικών περιστατικών στο νησί και εν τέλει η δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, με συχνή προσφυγή στη λύση των αεροδιακομιδών ή/και της μετακίνησης των ασθενών εκτός νησιού με δικά τους μέσα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η ύπαρξη ενός μόνο ακτινολόγου, καθώς και η επικείμενη αποχώρηση και άλλων ιατρών λόγω μετάθεσης ή συνταξιοδότησης.

Τα κενά αυτά δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται κατά περίπτωση, ούτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, ούτε πολύ χειρότερα με προσφυγή στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς».

Η Ενωση Ιατρών καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κάλυψη των μεγάλων κενών του νοσοκομείου.

Το ΚΚΕ έφερε την καταγγελία της Ενωσης στη Βουλή, με Αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, προς τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό.

Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία, στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό

Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Λήμνου δεν αφορούν μόνο στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν δύο μήνες προκηρύχθηκε διαγωνισμός για διετή πρόσληψη 8 εργαζομένων (μάγειρας, διοικητικοί υπάλληλοι). Αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, οι 8 εργαζόμενοι παρουσιάστηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο νοσοκομείο για να πιάσουν δουλειά. Εκεί όμως ενημερώθηκαν από τον διοικητή του νοσοκομείου ότι ο διαγωνισμός είναι άκυρος, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε υποβάλει αίτημα για την πρόσληψη των παραπάνω ειδικοτήτων. Οι 8 υποψήφιοι εργαζόμενοι έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΥΠΕ, Νοσοκομείο Λήμνου, Βοστάνειο Νοσοκομείο, στο οποίο υπάγεται διοικητικά εδώ και 4 χρόνια το εν λόγω νοσοκομείο κ.ο.κ.) και έκαναν προσφυγή στα δικαστήρια.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

«Τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει να παραδώσουν την Υγεία του λαού στους επιχειρηματικούς ομίλους και να λειτουργούν τα νοσοκομεία με όρους επιχείρησης, απογυμνωμένα από μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Για τον λόγο αυτόν αυξάνονται συνέχεια οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ώστε όχι μόνο να μην στελεχώνονται τα νοσοκομεία με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και να προωθούνται, νόμιμα, αδιαφανείς διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων, επενδύοντας έτσι στο εμπόριο ελπίδων αλλά και προωθώντας την πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

Την πολιτική τους αυτή έχουν επιφορτισθεί να εφαρμόζουν οι εκάστοτε διοικήσεις των νοσοκομείων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απαντώντας σε Αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ, "έριξε το μπαλάκι" στις διοικήσεις του Νοσοκομείου Λήμνου για το ότι δεν ικανοποιούνται κάποια αιτήματα, όπως για παράδειγμα της λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του μαγνητικού τομογράφου».

Η ΤΕ Λήμνου καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Υγεία και φάρμακα, στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό και όλο το άλλο απαραίτητο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεταφέρει τις «δυσλειτουργίες» σε άλλα νοσοκομεία (2022-09-27 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι διεκδικήσεις για άμεση ενίσχυση με μέσα και προσωπικό (2022-06-07 00:00:00.0)
Για την εκρηκτική κατάσταση στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας (2021-11-12 00:00:00.0)
Κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για την επικίνδυνη υποστελέχωση (2021-06-02 00:00:00.0)
Η μεγάλη υποστελέχωση οδήγησε σε αναστολή τα τακτικά χειρουργεία (2020-06-19 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές (2018-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ