Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στήριξη στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης... με «χορηγό» τον νόμο Κατρούγκαλου

Τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και μέσω νέων νομοθετικών παρεμβάσεων εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Πετρόπουλος, μιλώντας χτες σε ημερίδα της «Prudential Marghios & Partners», με αφορμή την ανακοίνωση της αποκλειστικής συνεργασίας της με την «Swiss Re», με θέμα τη «θωράκιση των ΤΕΑ».

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός, «δεν είμαστε εχθρικοί ως κυβέρνηση, αντιθέτως είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί σε μια προοπτική καλύτερης λειτουργίας και βελτίωσης της λειτουργίας των ΤΕΑ», για να προσθέσει πως «υπάρχουν και χώροι επαγγελματικοί οι οποίοι δεν έχουν άλλο πλαίσιο, άλλο επίπεδο ασφάλισης τόσο ευρύ όσο μπορούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των ναυτικών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το υπουργείο εξετάζει «μια σειρά διατάξεων και είμαστε σε επεξεργασία για να διευκολύνουμε τη βιωσιμότητα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και με την καλύτερη αξιοποίηση του διαχειριστικού κόστους».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, έχει δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία εξετάζει την ενσωμάτωση της ευρωενωσιακής Οδηγίας 2341/2016, για την παραπέρα προώθηση των ΤΕΑ.

Και ενώ ο υφυπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα επαγγελματικά ταμεία δήθεν ως «υποβοηθητικό» και «συμπληρωματικό» στοιχείο στην Κοινωνική Ασφάλιση, η αλήθεια είναι ότι με τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων με τον νόμο - «λαιμητόμο» 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), η κυβέρνηση αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο... «σπόνσορα» των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης, είτε πρόκειται για τα Επαγγελματικά Ταμεία, είτε για την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

Ενταγμένη ακριβώς σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, που είναι και στρατηγική της ΕΕ, είναι η θέση της ΝΔ, την οποία παρουσίασε στην ημερίδα ο Ν. Μηταράκης, για το σύστημα των «3 πυλώνων», με μετατροπή μάλιστα της επικουρικής σε επαγγελματική ασφάλιση και συρρίκνωση του πρώτου πυλώνα της δημόσιας κύριας ασφάλισης, μέσα από τη μείωση των εισφορών, ώστε και αυτές να κατευθυνθούν στον 2ο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της παροχής φορολογικών κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση (3ος πυλώνας).

Η μεγέθυνση του λεγόμενου 2ου πυλώνα και η δημιουργία κεφαλαίων που θα κατευθύνονται στις χρηματαγορές, με αβέβαιες όμως τις αποδόσεις και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, είναι και η επιδίωξη όλων όσοι - με το αζημίωτο - εμπλέκονται σε αυτήν την δραστηριότητα.

Η ύπαρξη σήμερα στην Ελλάδα 4 Ταμείων Επαγγελματικής υποχρεωτικής Ασφάλισης με ασφαλισμένους 132.000 μέλη και 14 ακόμα προαιρετικών με 18.000 μέλη και συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ, αποτελεί μια νέα πρόκληση για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου.

Ταυτόχρονα, οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα ΤΕΑ, συνιστούν δέλεαρ για πολύ μεγάλα εισοδήματα, καθώς, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, σημασία δεν έχει αν το κεφάλαιο που θα επενδυθεί μπορεί να έχει κάποια μικρή απόδοση ή ακόμα και απώλεια, αλλά ότι αυτό δεν φορολογείται! Την ίδια ώρα, οι μεροκαματιάρηδες με μικρά εισοδήματα που θα «ποντάρουν» στα ΤΕΑ, θα βιώνουν διαρκώς τον κίνδυνο η προσδοκία τους για κάποια σύνταξη στο τέλος του εργάσιμου βίου τους να αποδειχθεί «όνειρο θερινής νυκτός»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύει και επεκτείνει την ιδιωτική Ασφάλιση (2023-12-09 00:00:00.0)
Προσηλωμένη στην αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης (2020-02-14 00:00:00.0)
Κάλπικη αντιπαράθεση και για τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία (2018-09-22 00:00:00.0)
Να πληρώσει το κεφάλαιο για τον επαγγελματικό κίνδυνο (2016-09-11 00:00:00.0)
Επαναφέρει τα επαγγελματικά ταμεία (2013-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ