Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Από τα τέλη του Νοέμβρη θα ισχύει ο νέος κανονισμός της Βουλής ο οποίος προσαρμόζεται με τις διατάξεις του νέου αναθεωρημένου Συντάγματος.

Με βάση τις αλλαγές που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, μεταφέρεται στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές η δυνατότητα όχι μόνο να συζητούν και να επεξεργάζονται αλλά και να ψηφίζουν νομοσχέδια, αρμοδιότητα που μέχρι τώρα ανήκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια θα συζητούνται σε μία και μόνο συνεδρίαση και με μία γενική πολιτική συζήτηση.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (Επίκαιρες Ερωτήσεις, Επερωτήσεις) θα ασκείται πλέον και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές αλλά και στα Θερινά Τμήματα της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της Βουλής, δημιουργείται μία νέα ειδική μόνιμη επιτροπή «Ισότητας και Δικαιωμάτων των ανθρώπων» με αντικείμενο την προώθηση της ισότητας των φύλων και του σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κατ' εφαρμογή του Συντάγματος προστίθεται στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (μετέχουν ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών και από ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος) η επιλογή των προέδρων και των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (π.χ. του ΕΣΡ).

Επίσης προβλέπεται ότι τροπολογία υπουργού ή βουλευτή θα είναι απαράδεκτη και δε θα συζητείται εάν δεν κατατεθεί τρεις τουλάχιστον μέρες πριν αρχίσει η συζήτηση, στη Διαρκή Επιτροπή έστω και αν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί και στην Ολομέλεια.

Ο Απ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό της Βουλής λέγοντας ότι για το 2002 θα υπάρξει αύξηση των δαπανών κατά 2,5% ενώ οι αυξήσεις στις αποδοχές των βουλευτών και του προσωπικού θα είναι της τάξης του 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος για τις συγκεκριμένες διατάξεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν διαφωνήσει με την υποβάθμιση της ολομέλειας και τη μεταφορά νομοθετικής αρμοδιότητας στις επιτροπές. Και αυτό κυρίως γιατί στις επιτροπές, η σύνθεση είναι ελεγχόμενη αφού μπορεί η εκάστοτε ηγεσία να αλλάζει τους «ανεπιθύμητους» βουλευτές της επιτροπής με άλλους «υπάκουους». Επίσης η εσπευσμένη ψήφιση νομοσχεδίων στις επιτροπές και με λιγότερη δημοσιότητα από αυτήν της Ολομέλειας, υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιείται για αιφνιδιασμό του λαϊκού κινήματος που δε θα προλαβαίνει να ενημερώνεται και να οργανώνει την άμυνά του στα διάφορα αντιλαϊκά νομοσχέδια που θα προωθεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ