Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το τελευταίο «μάθημα» της Σβετλάνα

Ενα τραγικό περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη το βράδυ στη ρωσική πόλη Μπαϊκάλσκα, στην περιοχή του Ιρκούτσκ, ανέδειξε για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της σημερινής Ρωσίας, στην προκειμένη περίπτωση οι εκπαιδευτικοί.

Το βράδυ της 31/10, μέσα στο γραφείο του δημάρχου της Μπαϊκάλσκα, άφησε την τελευταία της πνοή η 36χρονη δασκάλα, Σβετλάνα Γκαρντέγιεβα. Σύμφωνα με τους συναδέλφους της, η δασκάλα πήγε στον δήμαρχο για να του ζητήσει τους καθυστερούμενους μισθούς της. Δεν είχε χρήματα ούτε για να ταΐσει την κόρη της. Την επομένη, 1/11, οι δάσκαλοι της Μπαϊκάλσκα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απείχαν από τα μαθήματα και έστειλαν τους μαθητές στα σπίτια τους.

Η Σβετλάνα εργαζόταν σαν υποδιευθύντρια του τοπικού, 12ου δημοτικού σχολείου. Ο σύζυγός της έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και η ίδια δεν είχε συγγενείς. Μόνη της μεγάλωνε της κόρη της, Ιρίνα. Τελευταία φορά, που πληρώθηκαν οι δάσκαλοι της περιοχής Σλιουντιάνσκι του Ιρκούτσκ (όπου βρίσκεται η πόλη Μπαϊκάλσκα) ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους συνεργάτες της, η νεαρή δασκάλα βρέθηκε σε αδιέξοδο. Τα χρήματα είχαν τελειώσει και δεν είχε από πού να δανειστεί, αφού και οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση. Ετσι αποφάσισε να ζητήσει ακρόαση από τον δήμαρχο, για να του ζητήσει κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Πήγε μαζί με την κόρη της. Ηταν πολύ ανήσυχη. Δεν κάθισε καν στην καρέκλα που της προσφέρθηκε και άρχισε αμέσως να εξηγεί τους λόγους που την έφεραν μέχρι εκεί. Ομως, δεν πρόλαβε να λάβει απάντηση. Ξαφνικά έπεσε στο χαλί. Οι άνθρωποι των Πρώτων Βοηθειών, όταν έφθασαν και την εξέτασαν, είπαν πως πέθανε αμέσως. Η δασκάλα είχε ήδη αδύνατη καρδιά και θα μπορούσε να πεθάνει οποιαδήποτε στιγμή. Το σίγουρο, όμως, είναι πως η τραγική κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει, «βοήθησε» καταλυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση...

Το γεγονός αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μεταξύ των δασκάλων της Μπαϊκάλσκα. Εκτός από την αποχή, κάλεσαν όλη την πόλη σε πένθος. «Μαζέψαμε τα παιδιά στις τάξεις και τους μιλήσαμε για το γεγονός», είπε η Βαλεντίνα Καϊντάλοβα, συνάδελφος της Σβετλάνα στο ίδιο σχολείο. «Η πόλη "βράζει". Οι δάσκαλοι είναι εξοργισμένοι. Δεν έχουμε δει μισθούς από την αρχή του σχολικού έτους».

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η κηδεία της νεαρής δασκάλας θα γίνει δημοσία δαπάνη και οι αρχές της περιοχής θα αναλάβουν τη συνέχιση της εκπαίδευσης της κόρης της. Εκπρόσωπος του τοπικού γραφείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στους μισθούς των δασκάλων οφείλονται στο ότι τα χρήματα αυτά πήγαν για την προετοιμασία της πόλης για το χειμώνα. Ο θάνατος της Σβετλάνα και οι «εξηγήσεις» των αρχών θα αποτελέσουν σίγουρα ένα τραγικό, αλλά πολύτιμο μάθημα για τους μαθητές της...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τη χρηματοδότηση των σχολείων (2013-01-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-27 00:00:00.0)
«Αυτό ήταν το "παιδομάζωμα", που μας κατηγορούν ότι κάναμε»... (2009-03-01 00:00:00.0)
«Bellissima» (2005-10-16 00:00:00.0)
Η... ομορφιά (2004-11-28 00:00:00.0)
Ανάγκη για μεγάλη ανατροπή στην πολιτική της χρεοκοπίας (2003-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ