Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αναμόχλευση εντάσεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνεχίζονται το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, η αξιοποίηση της έντασης από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επιζητούν αύξηση της επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η συζήτηση στα Σκόπια για τις τροπολογίες που αφορούν την αλλαγή του Συντάγματος στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας χτες στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Pink TV», εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν θα γίνει πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο», ωστόσο επανέλαβε την έκκλησή του στην ηγεσία του προτεκτοράτου να «λογικευτεί» και να αντιληφθεί τις συνέπειες των πρόσφατων αποφάσεών του που αφορούν την επιβολή δασμών 100% σε σερβικά προϊόντα και την προώθηση νομοσχεδίου για ψήφιση (στις 14 Δεκέμβρη) για τη δημιουργία στρατού. Χαρακτήρισε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών «απρόβλεπτο αντίπαλο», με τον οποίον «δεν είμαστε σε θέση να παίξουμε "σκάκι" ιδιαίτερα όταν έχει τη βοήθεια 10 θεατών». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή, τονίζοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει πόλεμος αλλά δεν θα επιτρέψουμε πογκρόμ κατά του λαού μας, όπου και εάν ζει».

Το ίδιο 24ωρο, ο Κινέζος πρέσβης στη Σερβία Λι Μαντσάνγκ, συμμετέχοντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, εξέφρασε και αυτός την πεποίθηση πως «δεν αναμένεται πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο». Οταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα στηρίξει στρατιωτικά τη Σερβία σε περίπτωση πολέμου, απάντησε πως δεν είναι ανάγκη να γίνει πόλεμος όταν μπορούν τα προβλήματα να επιλυθούν με συζητήσεις. «Η κινέζικη εξωτερική πολιτική είναι υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο. Επί της ουσίας δηλώνει παρούσα στην περιοχή, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους σχεδιασμούς της με τους «εμπορικούς δρόμους».

Επικοινωνία Βούτσιτς - Στόλτενμπεργκ

Λίγες ώρες μετά, ο Βούτσιτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για να διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια της Πρίστινας. Υποστήριξε πως η πρόθεση μετασχηματισμού των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό έρχεται «τη λάθος στιγμή», εξέφρασε «ανησυχία» για τους «πιθανούς κινδύνους» που μπορεί αυτό να σημάνει για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και την ασφάλεια της Σερβίας αλλά και για «την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν «άμεση και μόνιμη επαφή» και ότι ο σερβικός στρατός θα αποκαταστήσει τις καθημερινές επαφές με τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή.

Προχτές ο γγ του ΝΑΤΟ είχε εκφράσει «ανησυχία» πως τα σχέδια για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο γίνονται τη «λάθος στιγμή» και πως αυτά προωθούνται παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις αρκετών ΝΑΤΟικών συμμάχων.

Δημόσια διαβούλευση των τροπολογιών στα Σκόπια

Στα Σκόπια, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η δημόσια διαβούλευση για τις τροπολογίες για εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, που πραγματοποίησε προχτές βράδυ νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σκοπίων. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι «ανοικτός» σε συστάσεις των οκτώ πρώην βουλευτών του VMRO-DPMNE για κάποιες αλλαγές στις διατυπώσεις των τροπολογιών, προσθέτοντας πως τα Σκόπια είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα «για να συμβουλευτεί τη θέση της» στο κείμενο των συνταγματικών τροπολογιών. Ενδιαφέρον προκάλεσαν σε αυτό το σημείο χτες πληροφορίες γνωστής εφημερίδας των Σκοπίων ότι μία «φιλική γειτονική χώρα» ετοιμάζει να δημοσιοποιήσει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ζ. Ζάεφ, με τις οποίες θα αποκαλυφθεί «πόσα χρήματα πήρε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών» με την Ελλάδα και «τι έκανε για να κυβερνήσει αφότου έχασε τις εκλογές του 2016».

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανήγγειλε νέα σειρά κινητοποιήσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2019.

Στο μεταξύ, μέσα στον κυκεώνα εξελίξεων των τελευταίων ημερών και έπειτα από τις γνωστές δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου», έγινε γνωστό πως στην κωμόπολη Αριδαία του νομού Πέλλας δημιουργήθηκε πριν περίπου τρεις βδομάδες «ΜΚΟ» με την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» από έναν «φιλόλογο» ονόματι Κρστε Μισιρκόφ, σε μια ακόμα επιβεβαίωση των αλληλοτροφοδοτούμενων αλυτρωτισμών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ που «ταΐζουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, που αποτυπώνονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, χτες η αμερικανική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο εξέδωσε ανακοίνωση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα κατά την εορταστική περίοδο σε εμπορικά κέντρα, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τακτικισμοί» για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών (2019-01-01 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές (2018-10-16 00:00:00.0)
Ασφυκτικός κλοιός πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ (2018-09-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ (2018-09-21 00:00:00.0)
Η Μογκερίνι προωθεί το ευρωατλαντικό σχέδιο (2018-04-20 00:00:00.0)
«Καζάνι που βράζει» με φόντο ανταγωνιστικά συμφέροντα (2017-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ