Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς το ξεδίπλωμα του σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ενδεικτικές οι ρωσικές αντιδράσεις στη «στρατιωτικοποίηση» της Κύπρου

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας εκδηλώνονται λίγες βδομάδες μετά τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κύπρος (φωτ. από τη συνάντηση Πομπέο - Χριστοδουλίδη)
Οι αντιδράσεις της Ρωσίας εκδηλώνονται λίγες βδομάδες μετά τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κύπρος (φωτ. από τη συνάντηση Πομπέο - Χριστοδουλίδη)
ΜΟΣΧΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους λαούς της περιοχής τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώνουν οι ρωσικές αντιδράσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι προχτές η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε ότι «η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ITAR - TASS, η Μόσχα έκανε λόγο για «πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο» για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία». Και μιλώντας ειδικά για την Κύπρο, πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ αναπόφευκτα θα έχουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο». Η ρωσική κυβέρνηση - πάντα σύμφωνα με το TASS - δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το «αντιρωσικό υπόβαθρο» αυτών των σχεδιασμών και να λάβει μέτρα αντίδρασης.

Οι ρωσικές αντιδράσεις εκδηλώνονται λίγες βδομάδες μετά τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κύπρος, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους, ειδικά στον τομέα της «ασφάλειας». Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της Δήλωσης δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο αυτή επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικά, όπως κάνει και η αναμενόμενη διεύρυνση της τριμερούς Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ κ.λπ.

«Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι «ουδέποτε ήταν στόχος μας και ούτε τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου», και έκανε λόγο για «ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις» που «διευκολύνει» η Κυπριακή Δημοκρατία, «αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή (...) Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, μετά τις δηλώσεις Ζαχάροβα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ με δική του πρωτοβουλία συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε μια ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ακόμα, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ενώ συμφώνησαν και να συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Νέες επαφές Λουτ

Οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα εκδηλωθούν ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται και νέα κλιμάκωση του παζαριού για το Κυπριακό. Χτες έγινε γνωστό ότι στις 15 του μήνα επιστρέφει στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για επαφές με τις ηγεσίες των δύο πλευρών. Χτεσινά τηλεγραφήματα σημείωναν ότι στόχος της θα είναι η κατάληξη σε ένα κοινό έγγραφο με τους «όρους αναφοράς», «που θα καλύπτουν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας», για να επαναληφθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η Λουτ ξεκίνησε τον νέο γύρο επαφών της από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, κάτι που - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης - «επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι μέρος της εξίσωσης για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, και αυτό είναι θετικό». Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Πάντως, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον Μάαρτεν Βέρβεϊ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής της υπηρεσίας στήριξης δομικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προχωρούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά και το εμπόριο που αναπτύσσεται στο νησί, στο πλαίσιο και των κανονισμών που ρυθμίζουν το καθεστώς της πράσινης γραμμής κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορεί την Αρμενία για διακοπή των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν (2023-01-13 00:00:00.0)
Κίνδυνος - θάνατος για τον λαό η εμπλοκή (2022-05-26 00:00:00.0)
Νέα κινητικότητα ενόψει και της Διάσκεψης για το Κυπριακό (2021-04-21 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα η απεσταλμένη του ΟΗΕ (2020-12-17 00:00:00.0)
Ερχεται και η Λουτ, δυναμώνει το παζάρι (2018-10-25 00:00:00.0)
Ξεκινούν σήμερα οι επίσημες επαφές στη Ρωσία (2015-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ