Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμβληματικές» παρεμβάσεις για την προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων»

Σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας «για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων», με το οποίο προβλέπονται νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνέχεια βέβαια των διατάξεων του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ν/σ, ως «Στρατηγικές Επενδύσεις» νοούνται οι επενδύσεις, ιδίως σε τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία». Παραπέρα, ειδική κρατική μέριμνα και προνόμια προβλέπονται για τις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις», όπου εντάσσονται μονοπώλια «από διακεκριμένες, διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον κλάδο τους».

Το νομοθέτημα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, στοχεύει «στη δημιουργία ενός πλαισίου πιο ελκυστικού και αποτελεσματικού για τους επενδυτές».

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- Φορολογικές απαλλαγές: Το δικαίωμα χρήσης του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την υλοποίηση του 25% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ ο «επενδυτής» μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της φορολογικής απαλλαγής σε διάστημα 15 ετών, καταπώς έχουν αξιώσει ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για παράδειγμα, η φοροαπαλλαγή για επένδυση 30 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 7,5 εκατ. με περαιτέρω ενισχύσεις για μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων.

-- Για «στρατηγικές» και «εμβληματικές επενδύσεις» προβλέπεται η σωρευτική αξιοποίηση των παρεχόμενων κινήτρων, όπως φοροαπαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις για το «μισθολογικό κόστος».

-- Κίνητρα Χωροθέτησης: Για την πραγματοποίηση «Στρατηγικών Επενδύσεων» μπορεί να καταρτίζονται «Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων».

-- Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ' αυτών για την εξυπηρέτηση των Στρατηγικών Επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους.

-- Ταχεία Αδειοδότηση: Ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία Στρατηγικής Επένδυσης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ