Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πανηγυρίζουν επειδή από τις πάνω από 30 περικοπές δεν εφαρμόζουν τη μία!

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται από χτες το νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της συνεδρίασης επιδόθηκαν σε δυνατά χειροκροτήματα για να ενισχύσουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, επειδή δεν εφαρμόζει μια ακόμα περικοπή στις συντάξεις που η ίδια έχει νομοθετήσει, ενώ την ίδια ώρα αφήνει άθικτο όλο το αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο και το νόμο Κατρούγκαλου που ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 83 άρθρα του νομοσχεδίου, το άρθρο 1 είναι που προβλέπει τη μη εφαρμογή της νέας περικοπής, ενώ ο κύριος κορμός του, δηλαδή τα περισσότερα άρθρα, αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ που αναφέρεται στον τίτλο και παρέχουν νέες διευκολύνσεις για την ενίσχυση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ιδιωτικής ασφάλισης παρέχοντάς τους νέα πεδία κερδοφορίας!

Αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων εργαζομένων και συνταξιούχων

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ θα ψηφίσει θετικά στο άρθρο 1. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «αποτελεί πρόκληση η παράθεση σε ένα σχέδιο νόμου, ενός τμήματος για τις συντάξεις και ενός δεύτερου που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς. Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, εκτός άρθρου 1, έχουν ως στόχο να διευθετήσουν εσωτερικές πλευρές της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς».

Εξάλλου, όπως τόνισε, οι ανατροπές στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα είναι βασική κατεύθυνση της ΕΕ (π.χ. Λευκή Βίβλος) για την παραπέρα συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, για την ενίσχυση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, ενώ αυτή η στρατηγική υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτή η πολιτική υπηρετείται απαρέγκλιτα και από τη σημερινή κυβέρνηση. «Μετατρέψατε την Ασφάλιση σε ατομικό δικαίωμα, εμπόρευμα το οποίο θα το πουλάνε και θα μοιράζονται τα κέρδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας», ανέφερε.

Ειδικά για το άρθρο 1 σημείωσε ότι «η σημερινή ρύθμιση για μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν μπορεί να νομιμοποιήσει, να αθωώσει το νόμο Κατρούγκαλου που βάζει ταφόπλακα στον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχαν προσδώσει οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού στην Ασφάλιση».

Οπως ανέφερε, «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ν. Κατρούγκαλου είναι η μέση νέα κύρια σύνταξη να φτάσει στα 480,29 ευρώ από 708,2 ευρώ που ήταν πριν. Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους 689 εκατ. ευρώ. Οι συντάξεις με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν παγωμένες έως το 2022, χωρίς καμία αύξηση και αν τότε το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ίσως δώσουν και κανένα κουλούρι».

«Αυτό κύριοι - επισήμανε - δεν είναι για πανηγύρια που είδαμε στην αρχή της συνεδρίασης. Χωρίς ίχνος ντροπής, πανηγυρίζετε γιατί παίρνετε πίσω μια περικοπή από τις πάνω από 30 που κάνατε», χώρια το ΕΚΑΣ, «και εσείς και οι προηγούμενοι. Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Χότζα και ξέρει ο λαός ποιος είναι».

Αλλωστε, όπως σημείωσε: «Το άρθρο 1 για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι αποτέλεσμα των ακούραστων, αδιάλειπτων, συντονισμένων αγώνων των συνταξιουχικών οργανώσεων». «Χωρίς αυτούς τους αγώνες των συνταξιούχων, χωρίς τα 20 συλλαλητήρια, τις 11 απεργίες των σωματείων, τις 3 καταλήψεις, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Χρ. Κατσώτης παρουσίασε την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των νόμων που πετσοκόβουν παλιές και νέες συντάξεις, προσθέτοντας πως «το Ασφαλιστικό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στάσης του καθένα και της καθεμιάς μπροστά και στις εκλογές τις τοπικές, περιφερειακές, τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές. Αλλά, πάνω απ' όλα να αποτελέσει κριτήριο για την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, του λαού στους λαϊκούς φορείς και να συμβάλουν στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ