Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «σερίφης» του ιμπεριαλισμού

«Στροβιλίζομαι σε άλλη πυρπόληση. / Τα φιτίλια στα εκρηκτικά μου. / Θ' ανάψουν απρόσμενα - θ' ανατινάξουν τα στάσιμα».

(Μάχη Μουζάκη)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός οργανισμός των τραπεζών, ο χωροφύλακας, όπως έχει χαρακτηριστεί, του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, που τον έχουν πικρά αισθανθεί εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι σ' όλο τον πλανήτη, συμπληρώνει φέτος 57 χρόνια στυγνής παρουσίας (1944). Οι αρχιτέκτονες των καπιταλιστών στη σύνοδο του Μπρέτον Γουντς, στο Νιου Χάμσαϊρ της Βρετανίας, ο Βρετανός λόρδος Μέιναρτ Κέινς και ο άλλος Αμερικανός οικονομολόγος Ουάιτ μιλούσαν για τη νέα οικονομική - ψυχροπολεμική «νέα τάξη», που φύτρωνε απ' το αίμα εκατομμυρίων εργατών, αγροτών, μ' ένα σκοπό, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί απ' την παγκόσμια υπερτράπεζα του Κέινς, ότι θα ρύθμιζε τις ανισότητες ανάμεσα στις πλούσιες ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις και τις φτωχές χώρες (εξαρτημένες).

Η ύπαρξη του δανεισμού απ' τις φτωχές χώρες, εξαιτίας του «σούπερ - ιμπεριαλισμού», ήταν εκ των πραγμάτων εκβιαστική. Από τότε μέχρι σήμερα, τα γεγονότα πιστοποιούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η παγκόσμια τοκογλυφία έδρασε και δρα πολιτικοστρατιωτικά.

1964: Το ΔΝΤ επέμενε ότι η Δομινικανή Δημοκρατία θα έπρεπε να επιβάλει «δραστικά» μέτρα άμεσα, ώστε να πέσει το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης, για να εισπραχθούν οι τόκοι. Το 1965, μετά από οργανωμένες ταραχές, η αμερικανική κυβέρνηση επενέβη στρατιωτικά. Στην Γκάνα, το 1972, ο καθηγητής Μπουσία (πρωθυπουργός) αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας του σφοδρού ανταγωνισμού με την πτώση του μοναδικού εθνικού προϊόντος, του κακάου. Οταν προσέφυγε στο ΔΝΤ, οι όροι ήταν δυσβάσταχτοι που προκάλεσαν άμεσα στρατιωτικό πραξικόπημα. Στο Ζαΐρ (1976), ο Γερμανός τραπεζίτης Ερβιν αναγκάζει, ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την Τράπεζα του Ζαΐρ, αν δεν πλήρωνε όλα τα τοκοχρεολύσια, να μη συναλλάσσεται με μερικές εταιρίες. Ασκούσε, ουσιαστικά, τον έλεγχο της οικονομίας. Ο Μομπούτου υποτάσσεται ολότελα, επιστρέφουν στη χώρα του Βέλγοι - Γάλλοι - Γερμανοί, νοικιάζοντας σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες με συμβόλαια, έως το τέλος του 21ου αιώνα, να εκμεταλλεύονται το πλούσιο υπέδαφος κοιτασμάτων. Ανάλογα γεγονότα έχουμε το 1976 στη Νότια Αφρική, αμέσως μετά την εξέγερση στο Σοβέτο (1976) και τη σφαγή εκατοντάδων μαθητών. Οι ρατσιστές πήραν απ' το ΔΝΤ, 190 εκατομμύρια δολάρια για να εξοπλίσουν στρατό - αστυνομία, ενάντια στην ανερχόμενη αντιρατσιστική εξέγερση στη Νότια Αφρική. Σε Τουρκία (1978), Αίγυπτο (1976), στο Περού (1976), στην Τζαμάικα - στο Σουδάν, με εντολή του προέδρου του ΔΝΤ Λαρό Ικέρ, επεμβαίνει σε επίπεδο ανάθεσης - έργου υπουργών. Κράτος εν κράτει, δηλαδή. Εντολοδόχοι εκτέλεσης αποφάσεων κατά γράμμα!

Τίποτε, όμως, πιο κυνικό δεν υπήρξε, με την ανατροπή στη Χιλή του Αλιέντε (1973). Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κάρλος Σανσόν πηγαίνει στο Σαντιάγο για να δει ότι η στρατιωτική χούντα, του δικτάτορα Πινοσέτ, «έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας»! Και στις μέρες μας, όπου και να κοιτάξει κανείς (Αργεντινή, Ινδονησία, Γιουγκοσλαβία, Τρίτος Κόσμος), βλέπει τον αδίστακτο ρόλο του ΔΝΤ, με οικονομικές και στρατιωτικές, πολιτικές επεμβάσεις. Βάζουν όρους: «Ισορροπώντας», μεγαλώνουν τις ανισότητες. Η εξέγερση των λαών τούς τρομάζει. Η εργατική τάξη.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ