Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκμετάλλευση εκατοντάδων δικηγόρων πίσω από τη βιτρίνα του «συνεργάτη»

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες τα μέτρα της δήθεν προστασίας των μισθωτών με «μπλοκάκι», αντιταχθήκαμε στην κοροϊδία, συζητώντας με τους συναδέλφους μισθωτούς δικηγόρους για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο μας.

Είναι μια κατάσταση κυριολεκτικά απαράδεκτη, που τη βιώνουν εκατοντάδες συνάδελφοι, νεότεροι κυρίως δικηγόροι, οι οποίοι εργάζονται σε δικηγορικές εταιρείες ή σε άλλα δικηγορικά γραφεία και οι οποίοι θεωρούνται «συνεργάτες».

Με λίγα λόγια, η πλειοψηφία των μισθωτών δικηγόρων, που δουλεύουν 10 και 12 ώρες κάθε μέρα, με μισθούς των 600 - 700 ευρώ κατά μέσον όρο και κάτω από τις αποκλειστικές εντολές του εργοδότη τους, θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι, δεν έχουν αφορολόγητο και πληρώνουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι οι «συνεργάτες των δικηγορικών εταιρειών» εξαιρέθηκαν ακόμα και από το σχετικό κυβερνητικό μέτρο - αντίστοιχης κοροϊδίας προς τους εργαζόμενους - που ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές όσων απασχολούνται σε έναν ή δύο εργοδότες με «μπλοκάκι», επιμερίζονται κατά 1/3 στους ίδιους και κατά 2/3 στον εργοδότη τους (δικηγόρο ή εταιρεία).

Για την κατάσταση αυτή, μαζί με την επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, έχει σοβαρή ευθύνη και η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι εκπρόσωποι της οποίας «βγάζουν φλύκταινες» κάθε φορά που ακούν για «de facto» εξαρτημένη εργασία των συναδέλφων μισθωτών δικηγόρων. Στο όνομα της δήθεν επιστημονικής αυτοτέλειας και του δήθεν θεσμικού ρόλου των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, υπερασπίζονται το καθεστώς του «συνεργάτη», δηλαδή της καλυμμένης μισθωτής εργασίας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως κατοχύρωση ωραρίου, δώρα, άδειες, αποζημίωση απόλυσης, συνδικαλιστικά δικαιώματα και κυρίως δικαίωμα στην απεργία.

Ετσι, για παράδειγμα, η απόλυση μισθωτού δικηγόρου θεωρείται «διακοπή συνεργασίας» και η ηγεσία του ΔΣΑ για τα «παράπονα» παραπέμπει στα Πειθαρχικά Συμβούλια του Συλλόγου!

Ιδια, μάλιστα, αντιμετώπιση έχουν και στο ζήτημα των ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι εργάζονται σε καθεστώς μαθητείας με μισθούς των 400 ευρώ περίπου, χωρίς κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Αυτές τις μέρες συζητούν την καθιέρωση υποχρεωτικών σεμιναρίων για τους ασκούμενους και την αυστηροποίηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, υπηρετώντας έτσι στην πράξη την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και τη δημιουργία δικηγόρων - αποφοίτων Νομικής πολλών ταχυτήτων, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών για ένα «ευέλικτο» ανακυκλούμενο επιστημονικό προσωπικό χωρίς δικαιώματα.

Γι' αυτό καλούμε τους συναδέλφους μισθωτούς δικηγόρους να συσπειρωθούν γύρω από τη δράση και τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, διεκδικώντας συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ασκούμενους ή μισθωτούς δικηγόρους, χωρίς να περιμένουν τίποτα από τον ΔΣΑ και την αντιδραστική του ηγεσία.


Εύα ΚΑΤΡΗ
Από την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ