Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
«Ζει και βασιλεύει» η εργοδοτική ασυδοσία - Ξεσκεπάστηκαν τα φούμαρα της κυβέρνησης

Γράφουν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από κλάδους μισθωτών επιστημόνων με γενικευμένη χρήση αυτού του αντεργατικού όπλου

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, τον Ιούλη του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξήγγειλε και διαφήμιζε ένα ακόμα δήθεν «φιλεργατικό» μέτρο: Διά στόματος του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι θα έβαζε τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών να εμφανίζουν μισθωτούς εργαζόμενους ως «αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι».

Πώς ισχυριζόταν ότι τάχα θα το έκανε αυτό η κυβέρνηση; Διατηρώντας στο ακέραιο τη δυνατότητα των εργοδοτών να συνεχίζουν αυτό το αίσχος και προσφέροντάς τους παράλληλα την εναλλακτική της... επιδότησης (!), προκειμένου, όπως έλεγε ο Αλ. Τσίπρας κατά την τότε επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, να «δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία».

Τον Οκτώβρη του 2017, η κυβέρνηση εξέδωσε Υπουργική Απόφαση, με την οποία όριζε επιδότηση προς τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 156,8 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο διαφήμιζε πως περίπου 40.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» στην τριετία 2018 - 2020 θα «ωφελούνταν», καθώς με τον τρόπο αυτό η σύμβασή τους θα γινόταν σύμβαση κανονικού μισθωτού.

Τα αποτελέσματα της πλήρους διατήρησης του αντεργατικού πλαισίου επιβεβαιώθηκαν ένα χρόνο μετά, αποκαλύπτοντας για πολλοστή φορά την κυβερνητική κοροϊδία: Τον Οκτώβρη του 2018, η κυβέρνηση με νεότερη ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κατεβάζει πλέον τον πήχη της «προστασίας» από τους 40.000 εργαζόμενους με «μπλοκάκι» σε μόλις 2.000... για την τριετία 2018 - 2020! Μάλιστα, από τη σχετική ΚΥΑ προκύπτει πως στο διάστημα ενός χρόνου που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, από τους 40.000 εργαζόμενους με «μπλοκάκι», για τους οποίους γινόταν λόγος, η σύμβαση δεν άλλαξε ούτε καν σε 100 εργαζόμενους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να δουλεύει και να ασφαλίζεται με τους ίδιους απαράδεκτους όρους, με την εργοδοσία να τους εμφανίζει ως «αυτοαπασχολούμενους», στερώντας τους εργασιακά δικαιώματα που έπρεπε να έχουν ως μισθωτοί που είναι και φορτώνοντας και πάλι σε αυτούς το βάρος της Ασφάλισης.

Με αφορμή και αυτήν την αποκαλυπτική εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει ότι καμιά... «μεταμνημονιακή» περίοδος δεν μπορεί να υπάρχει για τους εργαζόμενους όσο παραμένει άθικτο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, μνημονιακό και προγενέστερο, ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα τον λόγο σε συνδικαλιστές από κλάδους όπου η εργοδοσία χρησιμοποιεί γενικευμένα το αίσχος της «εργασίας με μπλοκάκι»:

Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, από τον χώρο των μισθωτών Μηχανικών - Τεχνικών, όπου η εργασία με «μπλοκάκι» αποτελεί πλέον την κύρια εργασιακή σχέση, περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που αυτή αξιοποιείται από την εργοδοσία για την ένταση της εκμετάλλευσης.

Ο Θοδωρής Πιτσόλης και η Εύα Κατρή, από τους χώρους των μισθωτών γιατρών και των μισθωτών δικηγόρων, αντίστοιχα, προσθέτουν χαρακτηριστικές πλευρές από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι «εργαζόμενοι με μπλοκάκι» στους κλάδους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ