Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα

Από την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια
Από την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια
Συνέχεια στον αγωνιστικό σχεδιασμό τους δίνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Δίνοντας απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, οργανώνουν κατά τόπους κινητοποιήσεις για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τα τέλη Γενάρη.

Σε Ημαθία και Πέλλα

Μαχητική κινητοποίηση, με συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι φρουτοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Γεωργών Βέροιας και Πέλλας «Η Ενότητα».

Απαίτησαν άμεση καταβολή του 100% των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, το χαλάζι κ.ά., συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που πλήρωσαν εκπρόθεσμα τις οφειλές τους ή χωρίς να ευθύνονται (από λογιστικά λάθη, για μικροποσά των 20 ευρώ, τους έβγαλε έξω το σύστημα).

Το επόμενο διάστημα, μέσα από συσκέψεις στα χωριά, που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα προχωρήσουν σε σχεδιασμό κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Οπως αναφέρουν, οι ζημιές στη φετινή παραγωγή φρούτων (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, μήλα κ.τ.λ.) αγγίζουν το 100%. Η καταστροφή από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις Ιούνη, Ιούλη, Αυγούστου (δηλαδή, σε κρίσιμα στάδια συλλογής των φρούτων) είναι ολοκληρωτική. Και για άλλη μια φορά δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, παρά τα υπέρογκα ασφάλιστρα που πληρώνουν.

Επίσης, τα χρήματα από το πρόγραμμα Ησσονος Σημασίας (De Minimis) δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις, που για το 2018 αφορά περισσότερες περιοχές, μεγαλύτερο εύρος ποικιλιών και τα διπλάσια στρέμματα σε σχέση με το 2017.

Επιπλέον, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τη φοροληστεία, τα χαράτσια που μειώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα, την τεράστια απώλεια του εισοδήματος λόγω του ρωσικού εμπάργκο που ακολούθησε τις κυρώσεις της ΕΕ. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν και να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματός τους.

Στον Εβρο

Κινητοποίηση, την περασμένη Παρασκευή, με συμβολική κατάληψη του Δασαρχείου Σουφλίου, πραγματοποίησαν και οι μικρομεσαίοι αγρότες του Εβρου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

Απαίτησαν να πληρωθούν άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης, τις επιδοτήσεις που οφείλονται σε όσους εντάχθηκαν στα προγράμματα δάσωσης γαιών και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3,5 χρόνια.

Οπως κατήγγειλαν, οι υποσχέσεις που κατά καιρούς πήραν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες αποδείχτηκαν ψεύτικες. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών από τον έναν οργανισμό στον άλλον.

Οι αγρότες απαιτούν να σταματήσει η κοροϊδία και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους το επόμενο διάστημα.

Στο Ηράκλειο

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και Αστερουσίων και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, καταγγέλλοντας τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και διεκδικώντας ετήσιο ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στο υπόμνημα αιτημάτων που κατέθεσαν, απαιτούν ακόμη άμεση θεσμοθέτηση κατώτατων εγγυημένων τιμών για αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά και επιστημονικά άρτια εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν τις αποζημιώσεις τους για να συνεχίσουν να παράγουν (2024-05-17 00:00:00.0)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα (2020-07-01 00:00:00.0)
Πουλούν κοψοχρονιά τον κόπο τους σε βιομήχανους και εμπόρους (2017-08-20 00:00:00.0)
Καταστροφές σε καλλιέργειες από χαλάζι και βροχή (2014-06-20 00:00:00.0)
Συμβολική κατάληψη (2011-05-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (2011-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ