Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στον «νόμο της σκλαβιάς»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνεχίστηκαν το περασμένο Σάββατο οι διαδηλώσεις κατά του «νόμου της σκλαβιάς» της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη και σε άλλες πόλεις. Ο νόμος ψηφίστηκε στις 13 Δεκέμβρη και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε υπερωριακή εργασία πάνω από 400 ώρες το χρόνο. Επί της ουσίας δηλαδή το 5ήμερο - 40ωρο τη βδομάδα γίνεται 6ήμερο - 48ωρο. Επιπλέον, οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλούν αυτές τις υπερωρίες ακόμα και τρία χρόνια αργότερα.

Τα εργατικά συνδικάτα, μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου πρωτοστατεί και το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας την απόσυρση του νόμου και τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Ωστόσο, τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα, μιλώντας για «παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τη στιγμή που σε όλες τις χώρες της ΕΕ κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου, με «αιχμή» την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από την «απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων». Την ίδια ώρα, κυβερνήσεις των ίδιων αυτών χωρών - μελών ...κατακρίνουν τον «ακροδεξιό» Ορμπαν για αυταρχισμό και «παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα και στην ελευθερία της έκφρασης».

Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, τα μέλη και στελέχη του οποίου πρωτοστατούν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, καλεί τους εργαζόμενους να μην εγκλωβίζονται σε συνθήματα που στρέφονται μόνο εναντίον του Ορμπαν ή υπερασπίζονται την ΕΕ, αλλά να βάλουν στο στόχαστρο το ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Εχουν διατυπωθεί προτάσεις για την πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας στις 19 Γενάρη, με στόχο να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην αντιδραστική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ