Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Παζάρι μέχρι την τελική ψηφοφορία στη Βουλή

Από τεστ που έκανε χτες το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, με εκατοντάδες νταλίκες σε αεροδιάδρομο του πρώην αεροδρομίου του Μάνστον, που θα λειτουργήσει ως χώρος πάρκινγκ πριν από τελωνειακό έλεγχο, σε περίπτωση που γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ
Από τεστ που έκανε χτες το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, με εκατοντάδες νταλίκες σε αεροδιάδρομο του πρώην αεροδρομίου του Μάνστον, που θα λειτουργήσει ως χώρος πάρκινγκ πριν από τελωνειακό έλεγχο, σε περίπτωση που γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέα παζάρια με ηγέτες ισχυρών χωρών της ΕΕ και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να πετύχει στη Βουλή των Κοινοτήτων την ψήφιση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit την ερχόμενη Τρίτη, 15 Γενάρη. Ταυτόχρονα, οξύνεται η αντιπαράθεση τμημάτων της αστικής τάξης σε σχέση με τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ σημαντικό μέρος του βρετανικού λαού (59%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORB) δείχνει να εκτιμά ως εσφαλμένο το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού με την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η Μέι επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερες «γραπτές πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις» ώστε να πείσει το βρετανικό Κοινοβούλιο ότι είναι εφικτή μία συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ το αργότερο έως τις αρχές του 2021. Βασικό ζήτημα είναι το λεγόμενο backstop, δηλαδή ο «μηχανισμός ασφαλείας», με σκοπό την αποτροπή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας. Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών η Μέι είχε «φιλική» (όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν) τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και αργότερα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Τις επόμενες μέρες θα είχε συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, καθώς και με τους πρωθυπουργούς Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και Ιρλανδίας, Λίο Βαραντκάρ.

Πηγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν χτες στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι αυτό που μπορούν να προσφέρουν στην Μέι είναι «μία ανταλλαγή επιστολών» επιβεβαίωσης της πρόθεσης της ΕΕ να ολοκληρώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία έως το 2021 ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις περί «εγκλωβισμού» για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, τόνισε επίσης ότι η συμφωνία που υπάρχει «είναι η μόνη δυνατή και δεν θα ξαναγίνει διαπραγμάτευση».

Πάντως, ισχυρά μονοπώλια παίρνουν «μέτρα» για παν ενδεχόμενο, μεταφέροντας από το Ηνωμένο Βασίλειο προς νέα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην ΕΕ κεφάλαια αξίας σχεδόν 800 δισ. στερλινών (όπως ανέφερε χτες εκπρόσωπος της συμβουλευτικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών «Ernst & Young») αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους. Επίσης χτες έγινε τεστ από το υπουργείο Μεταφορών για την περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκρίθηκε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit (2018-11-15 00:00:00.0)
Ειδικό βάρος και στη «σύμπραξη» για Ασφάλεια (2018-07-13 00:00:00.0)
Παζάρια για τα τραπεζικά μονοπώλια και τα σύνορα με Ιρλανδία (2018-03-07 00:00:00.0)
Η Μέι έθεσε τους όρους για το Brexit (2018-03-03 00:00:00.0)
Αρχίζει το σκληρό παζάρι με κόντρες σε όλα τα επίπεδα (2017-04-02 00:00:00.0)
Νέες διαβεβαιώσεις Μέι για «αποτελεσματική διαπραγμάτευση»... (2016-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ