Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ξεδιπλώνεται η αντιλαϊκή πολιτική

Χωρίς να χάνει χρόνο, ο νέος αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ακροδεξιός πρώην γερουσιαστής και στρατιωτικός, νοσταλγός της δικτατορίας που επιλέχτηκε από ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, αξιοποιώντας και τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του Κόμματος Εργατών, ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή πολιτική τόσο σε γεωπολιτικό όσο και εσωτερικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε «ανησυχία» για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Βενεζουέλας και της Ρωσίας στις αρχές Δεκέμβρη, όπου πήραν μέρος δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. «Η Ρωσία έκανε μια άσκηση στη Βενεζουέλα, όπως προβλεπόταν, ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης του Μαδούρο, η Βραζιλία πρέπει να ανησυχεί», σημείωσε σε συνέντευξη σε τοπικό μέσο, για να προσθέσει ότι «η επαναπροσέγγισή μου με τις ΗΠΑ είναι οικονομική, αλλά ίσως και να γίνει στρατιωτική» και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει «στο μέλλον» την εγκατάσταση τουλάχιστον μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτεια της χώρας του. Πρόσθεσε ακόμα ότι στη διάρκεια «των τελευταίων 20 ή 25 ετών», οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βραζιλίας είχαν «εγκαταλειφθεί για έναν πολιτικό λόγο», που ήταν κατ' αυτόν «ότι αποτελούσαν το τελευταίο εμπόδιο για το σοσιαλισμό», ονομάζοντας έτσι ψευδεπίγραφα τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του Κόμματος των Εργατών (PT), κινούμενος στους γνωστούς αντικομμουνιστικούς και λαϊκίστικους τόνους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπολσονάρο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Υπενθύμισε ότι το είχε συμφωνήσει αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ήταν παρών στην ορκωμοσία του.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το οικονομικό του πρόγραμμα, που θα κινηθεί στη λογική της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλισμού, ανακοίνωσε ότι θα επισπευστούν οι ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών και ταυτόχρονα θα δοθούν νέα τμήματα της Αμαζονίας για εκμετάλλευση σε εξορυκτικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ