Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ

Σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν από τη Δευτέρα τευτλοπαραγωγοί από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, που διεκδικούν να εξοφληθούν για τις παραγωγές που έχουν παραδώσει το 2017 και το 2018, καθώς και διασφάλιση της συνέχισης της τευτλοκαλλιέργειας με εγγύηση πληρωμών.

Οι τευτλοπαραγωγοί έχουν να λαμβάνουν 1,7 εκατ. ευρώ για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2018 και περίπου 700 χιλιάδες ευρώ για την παραγωγή του 2017.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν στην έδρα της εταιρείας μέχρι να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, καθώς το Φλεβάρη ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος. Σε κάθε περίπτωση, λένε ότι αν δεν διασφαλιστεί η πληρωμή τους για τη νέα περίοδο δεν πρόκειται να καλλιεργήσουν τεύτλα.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι καλλιεργήθηκαν μόλις 13.000 στρέμματα, καθώς λόγω της πολιτικής συρρίκνωσης που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και την οποία υλοποιεί η διοίκηση της ΕΒΖ, κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι τευτλοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.

Αβεβαιότητα ακόμα και για την επιδότηση και για όσα χρήματα εισπράχθηκαν

Στο μεταξύ, ακόμα και αυτά τα χρήματα που εισέπραξαν για την περσινή παραγωγή οι τευτλοπαραγωγοί, τα πληρώθηκαν με μορφή δανείου από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, με εγγύηση την παραγόμενη ποσότητα ζάχαρης από την ΕΒΖ. Ενα μικρό ποσοστό των παραγωγών δεν προχώρησε σε συνεργασία με την τράπεζα, λόγω της αδυναμίας του να πάρει φορολογική ενημερότητα, οπότε σε αυτούς οφείλεται το σύνολο του ποσού για την παραγωγή που παρέδωσαν. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου από την ΕΒΖ, οι τευτλοπαραγωγοί που πληρώθηκαν από την Τράπεζα Σερρών κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στις διεκδικήσεις της τράπεζας.

Επίσης, οι τευτλοπαραγωγοί ακόμα δεν έχουν εισπράξει τη συνδεδεμένη επιδότηση ύψους 73 ευρώ ανά στρέμμα, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που τους κάνει να φοβούνται ότι κινδυνεύει να χαθεί.

Συνολικά, ζητούν να μάθουν το ύψος της συνδεδεμένης επιδότησης που θα πληρωθούν και πότε θα την εισπράξουν, πότε θα τους εξοφλήσει η εταιρεία για τις ποσότητες που παρέδωσαν, τι θα γίνει με την τευτλοκαλλιέργεια και την τύχη της ΕΒΖ. Οπως χαρακτηριστικά λένε, «θέλουμε απαντήσεις, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα».

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ αναφέρει ότι «βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας προκειμένου να υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους και μεταφέρει τη ρητή διαβεβαίωση ότι τόσο η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμένες».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη μετάταξη εργαζομένων της ΕΒΖ στον δημόσιο τομέα και όσων το επιθυμούν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους, περίπου οι μισοί από τους 210 εργαζόμενους της ΕΒΖ θα μεταταχθούν στο Δημόσιο και οι άλλοι θα ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ