Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
«Ευχές» για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Κρατώντας τους εργαζόμενους σε αδράνεια, η ΟΤΟΕ προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις... προστασίας των δικαιωμάτων, στον απόηχο της στήριξης που παρέχει στη συγχώνευση Εθνικής και ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Την υποταγή της ΟΤΟΕ στο στόχο βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας» του τραπεζιτικού κεφαλαίου και στην παραπέρα εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, επικύρωσε ουσιαστικά χτες η πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της συνδικαλιστικής Οργάνωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η εισηγητική πρόταση του προέδρου της Δ. Κουσελά ήταν η στήριξη της συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και ΑΛΦΑ, υπό προϋποθέσεις. Στο δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ, ωστόσο, υπήρξε μόνο η ανακοίνωση ότι το προεδρείο της θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, για να του υποβάλλει προηγούμενη πρόταση σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων των τραπεζών.

Η πρόταση της ΟΤΟΕ μιλάει γενικά για την υποχρέωση του αγοραστή να αναφέρει τα σχέδιά του για το προσωπικό και το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς και στην ύπαρξη μιας ρήτρας για «μη χειροτέρευση» των δικαιωμάτων που το προσωπικό έχει ήδη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καμία δέσμευση, ακόμη και γραπτή δεν μπορεί να εμποδίσει τον καθορισμό ενός νέου καθεστώτος, το οποίο μπορεί να επιβάλει ο ιδιοκτήτης της τράπεζας μέσα από μια νέα συλλογική διαπραγμάτευση, εφόσον δεν υπάρξει αντίσταση από τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πρώτο «κύμα» συγχωνεύσεων και εξαγορών, την περίοδο 1998 - 1999, ακολούθησε η ανατροπή κανονισμών εργασίας, συμβάσεων εργασίας, εργασιακών σχέσεων, αλλά και απολύσεις μέσω της «εθελούσιας εξόδου».

Εκτός αυτού, το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιτρέπει στους τραπεζίτες να εφαρμόσουν κάθε μορφής «ελαστικότητα» στις εργασιακές σχέσεις.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ, η οποία όμως από την πρώτη στιγμή στήριξε το επιχειρηματικό εγχείρημα της συγχώνευσης.

Ετσι, αυτό που κυριαρχεί, αλλά και καθορίζει τις παραπέρα εξελίξεις, είναι ότι η ΟΤΟΕ δεν κάνει το παραμικρό για να κινητοποιήσει αγωνιστικά τους εργαζόμενους, ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες της συγχώνευσης. Συνέπειες που δεν εξετάζεται πλέον αν θα υπάρξουν, αλλά το πότε και για πόσους.

Οι επόμενες κινήσεις, μετά τη σημερινή συνάντηση, είναι σύσκεψη των σωματείων των δυο τραπεζών τη Δευτέρα και συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ την Τετάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες παρεμβάσεις την Πέμπτη (2011-09-06 00:00:00.0)
«Αντιπολίτευση» για το θεαθήναι (2007-02-06 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το έδαφος της επίθεσης (2004-12-02 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία παίζει στο κυβερνητικό παιχνίδι (2001-03-21 00:00:00.0)
Ετοιμοι για αγώνα (2000-09-20 00:00:00.0)
Απαιτεί «εθελούσιες αποχωρήσεις» (2000-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ