Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Νέα κινητοποίηση από τους απλήρωτους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι (ΕΛΙΖΑ ΑΒΕΕ) έκανε το πρωί της Δευτέρας το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καταβολή δεδουλευμένων αλλά και ενσήμων που οφείλει η εργοδοσία, τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, χορήγηση έκτακτου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ και μια σειρά μέτρα για την επιβίωση στις συνθήκες της πολύμηνης απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η εργοδοσία του «Νιτσιάκου», που συνεκμεταλλεύεται τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ασκώντας πιέσεις, έβαλε εργαζόμενους που δεν είχαν τις απαραίτητες ειδικότητες να θέσουν σε λειτουργία τον μύλο παραγωγής ζωοτροφών, παραβιάζοντας τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Μετά από παρέμβαση του Σωματείου, κλιμάκιο της Τεχνικής Επιθεώρησης προχώρησε σε έλεγχο και επιβεβαίωσε την καταγγελία. Μάλιστα, όταν οι επιθεωρητές μπήκαν στο χώρο, βρήκαν το μύλο να δουλεύει χωρίς εργαζόμενους, αφού η εργοδοσία προσπάθησε άρον άρον να τους διώξει για να καλύψει τις παραβιάσεις.

Σε ετοιμότητα για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Η κινητοποίηση έληξε μετά από συνάντηση στην οποία η εργοδοσία ανέλαβε νέες δεσμεύσεις, την τήρηση των οποίων οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν με νέες πρωτοβουλίες. Επίσης, η κινητοποίηση οδήγησε στην καταβολή μέρους των δεδουλευμένων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία εκδικητικά η εργοδοσία αφήνει συστηματικά απλήρωτα για ακόμα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τους συναδέλφους τους. Αυτή τη φορά, χαρακτηριστικά, είχαν συμπληρώσει 120 μέρες χωρίς καταβολή μισθοδοσίας!

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το ότι πολλοί εργαζόμενοι είμαστε στα όρια της εξαθλίωσης», σημειώνει το Σωματείο και χαρακτηρίζει εμπαιγμό την απάντηση της υπουργού Εργασίας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η υπουργός «δεν είπε λέξη για την καταβολή έκτακτου επιδόματος, ενώ για τα δεδουλευμένα έως και 8 μηνών είπε ότι το ΣΕΠΕ με την εργοδοσία έχουν διαμορφώσει πλάνο αποπληρωμής το οποίο το υπουργείο θα παρακολουθεί και όταν δεν τηρείται θα επιβάλλονται πρόστιμα».

«Ο μοναδικός δρόμος που έχουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή τη δικιά μας, των οικογενειών μας και των παιδιών μας είναι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις της», καταλήγει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους «να ξεπεράσουν τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα τρομοκρατικά διλήμματα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ