Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Ο λαός να τιμωρήσει και στην κάλπη τους υπεύθυνους για τις καταστροφές στην Κρήτη

Συζήτηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης για τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί

Ανθρωποι πνιγμένοι, γέφυρες γκρεμισμένες, δρόμοι διαλυμένοι, χωριά χωρίς ρεύμα και νερό και για μέρες αποκλεισμένα, μια Κρήτη πραγματικά σμπαραλιασμένη από τη «δίκαιη ανάπτυξη», από τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας. Οσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής, με τους κατοίκους να μετρούν ακόμα τις πληγές τους.

Για όλα τα παραπάνω, για τις αιτίες της καταστροφής, τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας το κάλεσμα στο λαό να παλέψει για τα δίκαια αιτήματα ανακούφισής του, για υποδομές που δεν θα τον αφήνουν εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.

***

-- Πού εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και ποια είναι αυτά;

-- Τις τελευταίες δυο βδομάδες η ακραία κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη οδήγησε σε μεγάλες καταστροφές και δυστυχώς στην απώλεια πέντε ανθρώπων - τεσσάρων στο νομό Ηρακλείου και ενός στο νομό Χανίων.

Παράλληλα, τα περισσότερα χωριά στο νομό Χανίων είναι για μέρες αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα και νερό. Το ίδιο και στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο δρόμος προς τον Μυλοπόταμο είναι κλειστός. Και στους δύο νομούς μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου είναι κατεστραμμένο, τουλάχιστον 15 γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, ενώ και ο δρόμος Ηρακλείου - Μοιρών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις. Στην ουσία είδαμε να καταρρέει σχεδόν ολόκληρη η υποδομή του νομού Χανίων, σε περιοχές του Αμαρίου στο Ρέθυμνο αλλά και στο Φόδελε του δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο.


Στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, που σε μερικά σημεία είναι κλειστός ήδη εδώ και σχεδόν δύο μήνες, έγιναν δεκάδες κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το μήκος του, καθιστώντας το επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Και φυσικά τεράστιες ζημιές είχαμε σε λαϊκές κατοικίες, κόπους μιας ζωής, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στις αντίστοιχες υποδομές τους. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος. Εν έτει 2019, έπειτα από μια ισχυρή καταιγίδα, να θρηνούμε ζωές συνανθρώπων μας.

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί τέτοια καταστροφή

-- Τι φταίει για τις τεράστιες καταστροφές, για τα θύματα που για μια ακόμα φορά θρηνήσαμε;

-- Ηταν θέμα χρόνου να συμβούν οι καταστροφές. Από το Γενάρη του 2017 υπάρχει μελέτη - σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Νοέμβρη του 2017, στη Βουλή, ως ΚΚΕ είχαμε προκαλέσει συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στα Χανιά τον Οκτώβρη του 2017, στην ίδια περιοχή που και τώρα επλήγη. Και είχαμε επιστήσει την προσοχή στην κυβέρνηση τότε και στον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη, για τη μελέτη.

Ευθέως κάνει αναφορά για το ότι δεν καθαρίζονται οι ποταμοί, τα ρέματα, χωρίς ουσιαστική οριοθέτηση των ποταμών και υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και των αναγκαίων έργων υποδομής. Καταλήγοντας, αναδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμυρών.

Η απάντηση του υπουργού ήταν: «Τα ρέματα και η διαχείρισή τους είναι ευθύνη της Περιφέρειας και ως εκ τούτου έχουν συγκεκριμένους πόρους που διατίθενται. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και μια λογική αποκέντρωσης και ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Δηλαδή, ο υπουργός μάς εγκάλεσε επειδή τολμήσαμε να υπενθυμίσουμε τους κινδύνους που επισημαίνει κρατική υπηρεσία στο υπουργείο.

Από την παρουσία κλιμακίων του ΚΚΕ σε όλες τις πληγείσες περιοχές όλες τις μέρες, και στην πρώτη καταστροφή πριν από δέκα μέρες και στη δεύτερη τώρα, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής.

Αυτό είναι το έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

-- Ποια η στάση κυβέρνησης - Περιφέρειας - δημοτικών αρχών; Πού εστιάζουν το πρόβλημα; Ποιες είναι οι ευθύνες τους;

-- Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη Κρήτης και των δημάρχων. Αποποιούνται τις ευθύνες τους και πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των ευθυνών. Οταν πνίγεται κόσμος, όταν καίγεται κόσμος, κοιτάς πώς άμεσα και αποτελεσματικά θα επιστρατευτούν όλοι οι πυλώνες του κράτους, σε συνεργασία, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσεις τα επικίνδυνα φαινόμενα.

Οπως τονίσαμε και παραπάνω, οι ευθύνες δήμων και Περιφέρειας είναι τεράστιες. Δεν φτάνει που βρέθηκαν «γυμνοί» μπροστά στην ανυπαρξία και την αμέλειά τους σε θέματα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, εμφανίζονται μπροστά σε κάμερες και κάνουν δηλώσεις για κακοτυχία, ότι πέσαμε θύματα μιας θεομηνίας, ότι ούτε οι μετεωρολόγοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που θα επακολουθούσε. Αναγγελίες έργων και έκτακτων χρηματοδοτήσεων για τις καταστροφές, που οι ίδιοι θα μπορούσαν να έχουν μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν. Μιλάνε για έκτακτη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα ίδια τα επιτελεία τους κάνουν λόγο για ζημιές πάνω από 100 εκατ. ευρώ μόνο στο νομό Χανίων. Οσο για τα έργα τους, οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πλέον τεράστια, δυστυχώς αρνητική εμπειρία από τέτοιες υποσχέσεις.

Από κοντά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που φέρει τεράστιες - εγκληματικές ευθύνες για την ανυπαρξία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Εφτασε μάλιστα στο σημείο, στην προηγούμενη καταστροφή από τις πλημμύρες, να δηλώνει μέσω του αρμόδιου υπουργού της πως τα έργα διάνοιξης των ρεμάτων και των ποταμών είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, βγάζοντας ουσιαστικά την «ουρά της» έξω από κάθε μελλοντική καταστροφή.

Ευθύνη φέρουν όλοι τους για τις εγκληματικές ελλείψεις σε απαραίτητα έργα και μελέτες. Διότι, όπως είπαμε, γνώριζαν για τον κίνδυνο των περιοχών αυτών, αλλά επέλεξαν να μην κάνουν τίποτα.

Το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή για την ανάδειξη του προβλήματος, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ανακούφισης

-- Πώς απαντούν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ; Πώς έχουν αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα οι ελλείψεις που αποδείχθηκαν τραγικές; Ποιες είναι οι διεκδικήσεις και τι πρωτοβουλίες σχεδιάζετε;

-- Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση - και από κοντά και η Περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης - δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, των «αναπτυξιακών» συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν «ζεστό» χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός.

Η γη και η κατοικία σήμερα είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι' αυτό δεν έχουν προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατοίκους του νησιού.

Κλιμάκια όλων των Τομεακών Επιτροπών στην Κρήτη έχουν περιοδεύσει στην πλειοψηφία των πληγεισών περιοχών, με δηλώσεις στήριξης, ανακοινώσεις, προσπάθεια ανάδειξης του τεράστιου αυτού προβλήματος στα ΜΜΕ.

Από τη μεριά μας, οι εκλεγμένοι βουλευτές του ΚΚΕ έχουμε καταθέσει πολλές Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την αυτονόητη ανακούφιση των πληγέντων και απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την κάλυψή τους.

Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έχουν κάνει αντίστοιχες Ερωτήσεις ώστε να πάρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκτακτα μέτρα στήριξης.

Οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων. Με συσκέψεις και περιοδείες έχουν καταφέρει να βρεθούν σε κάθε άκρη του νησιού, όπου υπάρχει πρόβλημα, αναδεικνύοντας τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη. Κάνουν καθημερινές παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απαιτώντας από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα:

Να κηρυχτούν όλοι οι πληγέντες δήμοι, όλος ο νομός Χανίων, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αποζημίωσης στο 100% των καταστροφών στο σύνολο των πληγέντων, σε σπίτια, αγροτική και κτηνοτροφική περιουσία κ.λπ.

Να ελαφρυνθούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, φόρους, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες.

Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις και η παροχή νερού στις αποκλεισμένες περιοχές.

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατασκευαστούν άμεσα όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ