Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις

Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Την απόλυση καμαριέρας από το ξενοδοχείο «Βυζάντιο» καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων.

Οπως σημειώνει, η εργαζόμενη δουλεύει ως καμαριέρα εδώ και 15 χρόνια, ενώ η επιχείρηση την απολύει «με προειδοποίηση 4 μηνών για να γλιτώσει και τη μισή αποζημίωση», με την αιτιολογία ότι «από τον Ιούνη δεν θα έχει δουλειά και πρέπει να κάνει περικοπές από το μόνιμο προσωπικό».

«Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή τους να διώξουν μια παλιά εργαζόμενη με προϋπηρεσία και σύμβαση για να πάρουν στη θέση της νέους με ορισμένου χρόνου και 500 ευρώ», καταγγέλλει το Σωματείο. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν στους ξενοδόχους «να μας χρησιμοποιούν για όσο καιρό μας έχουν ανάγκη και μετά να μας πετάνε στο δρόμο, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Το Σωματείο προχώρησε ήδη σε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο, την περασμένη Κυριακή, ενώ καλεί σε νέα παρέμβαση σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο. Παράλληλα, μετά από καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση για αύριο Πέμπτη.

Εκδικητικές απολύσεις οδηγών στο Ηράκλειο

Με επτά εκδικητικές απολύσεις «απάντησε» εταιρεία τουριστικών λεωφορείων με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης στο αίτημα των εργαζομένων και του Σωματείου τους για καταβολή των τριετιών και πολυετιών που έχουν κατοχυρωθεί μέσω της τελευταίας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουν υπογράψει.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων και του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις. «Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση πουλάει παραμύθια περί εξόδου από τα μνημόνια τα οποία διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια τη ζωή», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Στους οδηγούς συμπαραστέκεται η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. «Το θράσος της εργοδοσίας πατάει πάνω στους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους», σημειώνει και προσθέτει: «Ανάκαμψη της οικονομίας σημαίνει φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, δηλαδή οδηγοί που θα ξεροσταλιάζουν στα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια, θα κοιμούνται στα πορτ μπαγκάζ των λεωφορείων, ό,τι ώρα χρειαστεί και για όσο χρειαστεί».

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία και στηρίζουν τους οδηγούς, έχουν εκδώσει επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού.

Παρέμβαση από τη ΔΑΣ ενάντια στις απολύσεις στο «Marina Beach»

Σε νέα παρέμβαση ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων από την εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Marina Beach», του ομίλου Παπακαλιάτη, προχώρησε τη Δευτέρα η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Η εργοδοσία μπροστά στην τουριστική σεζόν απέλυσε εργαζόμενους που είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Η μια εργαζόμενη μάλιστα είναι εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η προκλητική στάση της εργοδοσίας συνεχίστηκε, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, επιστρατεύοντας «φουσκωτούς», καλώντας την αστυνομία «για να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους, που ζητούσαν πίσω τη δουλειά τους» και εκτοξεύοντας «απειλές για μηνύσεις και δικαστήρια απέναντι στις δυνάμεις της ΔΑΣ και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές».

«Δεν θα τους περάσει!», τονίζει η ΔΑΣ και συνεχίζει: «Δεν παζαρεύουμε σε κανέναν ξενοδόχο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας». Διεκδικεί την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ κόντρα στις «ατομικές συμφωνίες» που την παραβιάζουν. Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ