Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Ευθύνη του κράτους να στηρίξει ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία

Την αξιέπαινη προσπάθεια διοίκησης και προσωπικού διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, που επισκέφτηκε το Κέντρο

Από την ξενάγηση του Δ. Κουτσούμπα στο Κέντρο
Από την ξενάγηση του Δ. Κουτσούμπα στο Κέντρο
Το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής (ΚΕΑ) στην Καλαμαριά, μέσα στις συμπληγάδες της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει στο περιθώριο τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που ξεναγήθηκε στο Κέντρο το περασμένο Σάββατο, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καλαμαριά.

Το Κέντρο είναι ειδικά αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1982, με πρωτοβουλία γονέων ατόμων με αναπηρία, εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένων χώρων εκπαίδευσης και υποστήριξης από το κράτος, πολιτική που συνεχίζεται και σήμερα. Στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, έπειτα από πολύχρονους αγώνες.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με προγραμματική σύμβαση που λήγει το Νοέμβρη του 2019 και καλύπτει μόλις το 60% των πάγιων εξόδων του. Στο ΚΕΑ απασχολούνται 28 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν την ευθύνη απασχόλησης και υποστήριξης των φιλοξενούμενων ατόμων.

Σήμερα το Κέντρο Ειδικής Αγωγής λειτουργεί ως Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Στις εγκαταστάσεις του δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης σε 75 άτομα, ενώ λειτουργεί και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπου διαμένουν μόνιμα 6 άτομα.

Το λεύκωμα με τις ζωγραφιές των παιδιών
Το λεύκωμα με τις ζωγραφιές των παιδιών
Το ΚΕΑ παρέχει σίτιση, ιατρική παρακολούθηση από ειδικό παθολόγο, ψυχολόγους, με τη συνδρομή νοσηλευτών, προγράμματα εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, αυτοεξυπηρέτησης, εξοικείωσης με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Επίσης παρέχει καινοτομικά προγράμματα σωματικής άσκησης με τη χρήση Hi-Tech μέσων.

Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ λειτουργούν εργαστήρια πηλοπλαστικής, διακόσμησης αντικειμένων, υφαντικής και ταπισερί, γενικής χειροτεχνίας, γραφικών και εικαστικών τεχνών, αρτοσκευασμάτων και γλυκών, καθώς επίσης θερμοκήπιο και εργαστήριο γεωτεχνικών εργασιών και παραγωγής κρασιού, όπου απασχολούνται δημιουργικά οι φιλοξενούμενοί του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η πρόεδρος του ΚΕΑ παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα λεύκωμα με ζωγραφιές των φιλοξενούμενων και ένα καλάθι με αντικείμενα - κατασκευές των παιδιών από τα διάφορα εργαστήρια. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τα νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα που παράγονται στο αντίστοιχο εργαστήριο.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΑ ενημέρωσαν για το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν καταθέσει στο δήμο Καλαμαριάς και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αξίζει συγχαρητήρια η προσπάθεια που καταβάλλουν διοίκηση και εργαζόμενοι, ενώ σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, απαιτείται αυτές οι δομές να τις αναλάβει το κράτος, έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται, να υπάρχουν νοσηλευτές, να υπάρχουν ειδικότητες, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα βοηθούν τα παιδιά με νοητική υστέρηση ή με οποιαδήποτε άλλα προβλήματα. Είναι καθήκον της κοινωνίας να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, τα παιδιά μας, να αντιπαλέψει ρατσιστικά φαινόμενα και βεβαίως να στηρίξει όλες τις δομές και τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, έτσι ώστε αυτοί και οι οικογένειές τους να ζουν ανθρώπινα, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.


Δεν είναι ατομική - οικογενειακή υποχρέωση να στηριχθούν αυτά τα παιδιά, πρέπει να είναι στήριξη του κράτους. Κι εδώ πρέπει να συμβάλουν και οι μαζικοί φορείς του κινήματος και οι δήμοι και οι Περιφέρειες και οι κυβερνήσεις (...) Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι της να διεκδικήσει, να πιέσει ώστε να επιλύονται συνεχώς ζητήματα, και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτήν, αν χρειαστεί, με αγώνες στο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ