Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιβεβαιώνει το παζάρι με την κυβέρνηση Ερντογάν

Στην Αττάλεια βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του, Mεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επικίνδυνο για τους λαούς παζάρι που αφορά τη μοιρασιά των πηγών και των διαύλων της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και την προσπάθεια για παραμονή της Τουρκίας στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Επισήμως, κατά τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν οι δύο υπουργοί θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Την ατζέντα έδωσε κατά βάση ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο «Αναντολού», στην οποία σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί στην αμφισβητούμενη περιοχή (σ.σ. της Ανατολικής Μεσογείου), ούτε κανείς μπορεί να πει τίποτα γι' αυτό».

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει την Τουρκία από μια περιοχή στην οποία έχει παράκτια γραμμή πολλών χιλιομέτρων;» φέρεται να δήλωσε επί λέξει.

Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει «τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους», αλλά «φυσικά αυτό δεν σημαίνει μονοπώλιο σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αλλωστε, καθώς το Κυπριακό αποτελεί μέρος της «εξίσωσης» για το μοίρασμα της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή, ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε ότι «δοκιμάζουν τα νερά για να διαπιστώσουν αν είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των μερών της Κύπρου, που χρονολογούνται από το 2017», με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά.

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν, αλλά θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που θα έχουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε συμφωνία, και όχι μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό επειδή θέλουμε μια λύση για το Κυπριακό», είπε.

Σύμφωνα εξάλλου με το «Αναντολού», «οι διαμάχες των δύο γειτονικών χωρών συνεχίζονται στην περιοχή του Αιγαίου, στην προσπάθεια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και στην κατανομή των ενεργειακών πόρων της περιοχής, το τελευταίο κεφάλαιο της οποίας προέκυψε όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε τα σχέδια της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων, ξεκινώντας από τις ακτές του Ιονίου».

«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος επειδή αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Θεωρούμε ότι είναι το αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε άλλες περιοχές», απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Εξήγησε ότι η κίνηση προήλθε από «έναν πρακτικό και άμεσο λόγο», η κυβέρνηση να ξεκινήσει την οριοθέτηση αυτή από το δυτικό τμήμα της χώρας, υπονοώντας τις συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

«Οσον αφορά το Αιγαίο, είναι αλήθεια ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές (σ.σ. Ελληνες και Τούρκοι) να αποσυμφορήσουν την ένταση που οικοδομήθηκε την πρόσφατη περίοδο», ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του εργάζονται στενά για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να «ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις για θέματα όπως η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μας».

«Και από τις δύο πλευρές πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να εξαλείψουμε την ένταση, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και είμαι σίγουρος για την ειλικρίνεια των συζητήσεών μας», συμπλήρωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευρωατλαντικότερος» των Ευρωατλαντικών ο ΣΥΡΙΖΑ (2020-08-18 00:00:00.0)
Κρίκος σε επικίνδυνες «διευθετήσεις» η συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο (2020-08-08 00:00:00.0)
Τα κυριαρχικά δικαιώματα στο μύλο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (2013-01-20 00:00:00.0)
Καταλύτης για την επιτάχυνση ευρύτερων διευθετήσεων (2013-01-08 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται να εκχωρήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα (2010-07-22 00:00:00.0)
Ορισμένες διευκρινίσεις για την υφαλοκρηπίδα (2010-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ