Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Αναβάθμισε την παρουσία των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η συνάντηση των τριών ηγετών έγινε χτες για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που μίλησε για «γεωστρατηγικά διακυβεύματα στο Νότο και στην Ανατολή» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Η χαρά των ηγετών των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας ...δεν κρύβεται

INTIME NEWS

Η χαρά των ηγετών των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας ...δεν κρύβεται
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποφασιστική ώθηση στην ολόπλευρη διείσδυση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη γειτονιά μας έδωσε η χτεσινή, 6η κατά σειρά, Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας που έγινε στην Ιερουσαλήμ (στο κράτος - θύτη του Παλαιστινιακού λαού) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά εκπροσώπησε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας και έτσι την αξία που αποκτά ο συσχετισμός δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την πορεία ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, επικεντρώθηκε στην Ενέργεια και την Ασφάλεια. Πεδία κρίσιμα όχι μόνο για την αναμέτρηση μονοπωλιακών κολοσσών που εποφθαλμιούν τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και την «αξιοποίησή» του για τον έλεγχο μεγάλων ενεργειακών αγορών, αλλά και για την προώθηση γενικότερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, σε όλο το «τόξο» που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια έως τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, η διεύρυνση της τριμερούς - όπως και άλλες διευρύνσεις άλλων πολυμερών σχημάτων που εξετάζονται - δεν σηματοδοτεί παρά νέες παγίδες και απειλές. Η διαρκής επίκληση (όλων των συμμετεχόντων) στη «σταθερότητα» και την «ευημερία» δεν γίνεται παρά στο όνομα ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων και ενώ η όξυνση του ανταγωνισμού επιβάλλει την επαναδιαπραγμάτευση πολλών συμμαχιών, με πρώτες αυτές που αφορούν και την Τουρκία, με την οποία φουντώνει ένα σκληρό παζάρι, με ανοιχτά πολλά παράλληλα μέτωπα (Συριακό, Παλαιστινιακό, Κουρδικό κ.τ.λ.).

Μπροστάρης η ελληνική αστική τάξη

Από τη μεριά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, χαρακτήρισε στρατηγική την τριμερή συνεργασία και «στάζοντας μέλι» για τις ΗΠΑ επέμεινε ότι η αμερικανική συμμετοχή «ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας και τον διάλογό μας ειδικά στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία», υπενθυμίζοντας όλο νόημα ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες. Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε και το σχέδιο για τον αγωγό «EastMed», μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται για την «ενεργειακή διαφοροποίηση» της προμήθειας της Ευρώπης, το μέλλον της οποίας βέβαια θα εξαρτηθεί από την πορεία πολλών παζαριών.

Να σημειωθεί ότι ενδεικτική της θέρμης με την οποία η ελληνική αστική τάξη πρωταγωνιστεί στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού είναι και η πρόταση που κατέθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος (που είχε σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον) στον αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, για «ετήσια σύνοδο κορυφής Ελλάδας - ΗΠΑ», με αφορμή την ετήσια εκδήλωση που γίνεται στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, για την οποία - όπως τόνισε - οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να «εμπλουτιστεί» με μια πολιτική διάσταση.

Ενάντια σε «κακόβουλες επιρροές»

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι η Λευκωσία «θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή» και δηλώνοντας ιδιαίτερα ευτυχής «που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια», θεωρώντας τη συμμετοχή Πομπέο απτή απόδειξη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ.

Αλλά και ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως «το ότι παραβρίσκεται και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία και καλωσορίζουμε και την Αμερική».

Από τη δική του πλευρά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, εξέφρασε ανυπομονησία «για τη συνεργασία μας» σχολιάζοντας ότι «όταν ελεύθερες χώρες δρουν μαζί πάντα ακολουθεί μεγάλο όφελος», εκφράζοντας φυσικά προσδοκίες για νέα πλεονεκτήματα στην αναμέτρηση των ΗΠΑ πρώτα απ' όλα με τη Ρωσία.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο, ανέφερε ότι για τις ΗΠΑ «είναι μια ζωτικής σημασίας στιγμή όταν υπάρχουν όλες αυτές οι πυρηνικές δυνάμεις, η Κίνα, η Ρωσία, και όλα τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα στο Νότο και στην Ανατολή», σημειώνοντας ότι γι' αυτόν το λόγο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι «πολύ σημαντικοί εταίροι», ενώ χαρακτήρισε «υψίστης σημασίας» τη συζήτηση «ως προς το ενεργειακό κομμάτι».

Αλλωστε, και το Τελικό Ανακοινωθέν της Συνόδου, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Ακόμα, καλωσόρισαν «την πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».

Σε ετοιμότητα η Τουρκία

Από τη μεριά της, η Τουρκία δεν σταματά στιγμή να κάνει αισθητή την παρουσία της, αξιοποιώντας φυσικά και τις επισημάνσεις όλων ότι δεν είναι εύκολος (ούτε και απαραίτητα επιθυμητός) ο αποκλεισμός της από τις ενεργειακές και άλλες κολιγιές που προχωρούν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι χάρη σε αγωγούς όπως ο ΤΑΝΑP και ο «Turkstream» η χώρα του «έγινε ένας ενεργειακός κόμβος στην περιοχή» αλλά και ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για να αυξηθεί όχι μόνο ο αριθμός των αγωγών, αλλά και για να επεκταθεί η ενεργειακή αγορά». Τόνισε ότι οι σημερινές συνεργασίες της Τουρκίας με διεθνείς εταιρείες σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστούν, με την Αγκυρα να είναι ανοιχτή και σε νέες συνεργασίες, και στις δύο θάλασσες. Μάλιστα, τα σχετικά ρεπορτάζ επέλεγαν να θυμίσουν τη συμφωνία που «έκλεισε» το φθινόπωρο η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία «Schlumberger» με την τουρκική ΤΡ, για δύο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα περιθώρια συνεργασίας με την Τουρκία έθιξε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, μιλώντας προχτές στο 10ο Φόρουμ Οικονομικών Ιδεών του Κέντρου «Βίλφριντ Μαρτένς», στη Λευκωσία, όπου ανέφερε ότι οι νέες ανακαλύψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν αισιοδοξία ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά κάνει ό,τι μπορεί «για να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον στην περιοχή, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ