Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνέχισαν τον αγώνα με δυναμικό παναττικό συλλαλητήριο

Πρόβαλαν τα πάγια αιτήματα των συνταξιούχων, απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εξαπατήσει με εφάπαξ φιλοδωρήματα

Το βήμα της συγκέντρωσης στην πλ. Κλαυθμώνος
Το βήμα της συγκέντρωσης στην πλ. Κλαυθμώνος
Με το νέο παναττικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ έδωσαν συνέχεια στον μακρόχρονο και πολύμορφο αγώνα τους, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων, που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από την αντιασφαλιστική επίθεση και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ενισχύονται διαρκώς για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι συνταξιούχοι, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης, την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας που τις εκμηδενίζει, την απαίτηση να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, αλλά και την καταβολή όλων των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών με πολιτική απόφαση που θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με συνθήματα πορεύτηκαν έως το Μέγαρο Μαξίμου.

Κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων, η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα που είχαν υποβάλει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους. Τελικά, η συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη, στη 1 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε...»

Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν μαζικά μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
Οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν μαζικά μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
Στη χτεσινή κινητοποίησή τους, με συνθήματα όπως «Τα Δώρα και η άδεια είναι πληρωμένα, φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα», «Ολα τα Ταμεία τα έφτιαξε η γενιά μας, κληρονομιά να μείνουν στα εγγόνια, στα παιδιά μας», οι συνταξιούχοι διατράνωσαν την απόφασή τους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην αποδεχτούν ως «τετελεσμένο» τις τεράστιες απώλειες. Με αποφασιστικότητα και επιμονή απαίτησαν «Αξιοπρεπείς και δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας», όπως έγραφε και το πανό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οταν η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, το σύνθημα «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που κυβερνάτε» δόνησε την ατμόσφαιρα. Ηταν αυτή η απάντηση των συνταξιούχων σε μια ακόμη προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών που με μισο-δηλώσεις και διαρροές, αντί να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος, υπόσχονται και πάλι κάποιο επίδομα που θα δοθεί άπαξ, επιχειρούν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους ενόψει και των εκλογών, ψαρεύοντας σε θολά νερά.

Οπως ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, «εμείς διεκδικούμε την επιστροφή και καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης. Απαιτούμε τώρα το Δώρο του Πάσχα ολόκληρο, όχι τα διακοσάρια που μοιράζονται από τις τηλεοράσεις προς άγραν ψήφων... Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Τίποτα δεν ξεχνάμε ούτε νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας. Τις συντάξεις μας τις πληρώσαμε, δεν τις δανειστήκαμε, δεν τις χρωστάμε σε κανέναν δανειστή. Δεν θα θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό της ανάπτυξης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ταυτόχρονα, ο συνδικαλιστής κατήγγειλε το γεγονός πως για άλλη μια φορά στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού κλούβες της αστυνομίας είχαν φράξει το δρόμο, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, κάλεσε τους συνταξιούχους να συνεχίσουν σταθερά «στο δρόμο της τιμής και του αγώνα, μαζί με το εργατικό κίνημα». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» και στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Πεδίον του Αρεως και μαζί με τους εργάτες να διατρανώσουν την απόφασή τους «για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

Οι συνταξιούχοι δεν υποστέλλουν τις σημαίες του αγώνα

Νωρίτερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, πλήθος συνταξιούχων είχε συγκεντρωθεί από όλες τις περιοχές της Αττικής, κρατώντας τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν δεκάδες σωματεία, μεταξύ αυτών και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Στη συγκέντρωση σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες έκαναν ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, η Αθανασία Χριστοπούλου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ομότιμων Μηχανικών του ΤΕΕ, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα, υπογράμμισαν ότι αυτοί οι αγώνες υποχρέωσαν τους κυβερνώντες να κάνουν πίσω από ψηφισμένες αντιασφαλιστικές επιλογές τους, όπως ήταν το μέτρο για την «προσωπική διαφορά», η καταβολή παράνομα παρακρατηθέντων ποσών στις εισφορές Υγείας κ.λπ. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν ότι λύσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων δεν θα δώσουν τα δικαστήρια και οι «αιτήσεις», αλλά ο οργανωμένος αγώνας, καταγγέλλοντας ορισμένους επιτήδειους που, παριστάνοντας τους συνδικαλιστές, σπρώχνουν τους συνταξιούχους στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων που κερδοσκοπούν από την αγωνία χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρκτήριο λάκτισμα νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων (2021-04-21 00:00:00.0)
Διπλή μάχη για την απεργία και το πανελλαδικό συλλαλητήριο (2017-12-01 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των συνταξιουχικών συγκεντρώσεων (2017-06-07 00:00:00.0)
«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε» (2010-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ