Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και η εσωτερική «φαγωμάρα» στο επίκεντρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμενόταν να υποδεχτεί αργά χτες βράδυ στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, που ...γιορτάζει αύριο Πέμπτη τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, ως ο στρατιωτικός βραχίωνας του κεφαλαίου, που έχει αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα και πάντα πολέμησε την προσπάθεια οικοδόμησης της νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού. Σε αυτήν τη σύναξη συμμετέχει και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, που βρίσκεται από τις προηγούμενες μέρες στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Στόλτενμπεργκ - Τραμπ αναμενόταν σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ να τεθούν οι αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, τόσο μεταξύ τους, με τις πιέσεις που ασκεί ο Αμερικανός Πρόεδρος για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των άλλων χωρών - μελών στο 2% του ΑΕΠ το αργότερο έως το 2024 σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και αποστολών, όσο κυρίως η σύγκρουση με τη Ρωσία σε κρίσιμα πεδία γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Οι πιέσεις αφορούν κυρίως ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προσπάθησε να τις αντικρούσει, δηλώνοντας πρόσφατα στη Νέα Υόρκη πως η χώρα του έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της «κατά 40% από το 2014». Ο Μάας, μάλιστα, πρότεινε να αποφεύγονται οι δημόσιες συζητήσεις για τον επιμερισμό των βαρών στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, επειδή «προκαλούν αβεβαιότητα, τη στιγμή που η Ρωσία δοκιμάζει την ενότητά μας». Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται σε αυτούς που τηρούν και με το παραπάνω τα συμφωνηθέντα και δέχεται τα εγκώμια των ΗΠΑ παίρνοντας και το γνωστό ...εύσημο, του «γεωπολιτικού μεντεσέ».

Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (η θητεία του οποίου παρατάθηκε την περασμένη Παρασκευή έως το 2022) σήμερα γύρω στις 6 μ.μ. αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και γνωστά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, η Συνδιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το Ατλαντικό Συμβούλιο και το τμήμα «Δημόσιας Διπλωματίας» του ΝΑΤΟ με θέμα «ΝΑΤΟ: Η συμμαχία στα 70». Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και αργότερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεξίωση προς τιμήν του.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Στόλτενμπεργκ είχε αναφέρει πως τα βασικά θέματα της συνόδου θα είναι οι κατηγορίες έναντι της Ρωσίας περί παραβίασης της Συνθήκης των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) και ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων «SSC-8», αλλά και η μελλοντική ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων που θα είναι «αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέσω αποτροπής και άμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ