Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΠΑ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις απέναντι από τον Λευκό Οίκο

Με την ευκαιρία της 70ής επετείου ίδρυσης της εγκληματικής συμμαχίας

Από την πορεία στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Οίκο
Από την πορεία στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Οίκο
Το Σάββατο 30 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία η αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση στο πάρκο Λαφαγιέτ (μπροστά στον Λευκό Οίκο) και η πορεία στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε πλατιά συμμαχία 27 κινημάτων και οργανώσεων των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσαν οι διοργανωτές στην καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του λαού της Βενεζουέλας. Η αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση και η πορεία κράτησαν 5 ώρες, υπήρξε δε ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Την Κυριακή 31 Μάρτη το ΠΣΕ πραγματοποίησε αντιΝΑΤΟική Διεθνή Διάσκεψη, όπου είχαν προσκληθεί και δηλώσει συμμετοχή συνολικά 19 ομιλητές από τις ΗΠΑ και 9 χώρες του εξωτερικού. Την εισήγηση στη Διάσκεψη έκανε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Σημειώνεται ότι δύο μέρες πριν από την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, το ΠΣΕ βρέθηκε στην ανάγκη αναζήτησης νέου χώρου πραγματοποίησης της Διάσκεψης, ενώ ο αρχικός χώρος είχε ενοικιαστεί, επιβεβαιωθεί και πληρωθεί κανονικά.

70 χρόνια εγκλημάτων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στην ομιλία του στο πάρκο Λαφαγιέτ ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

Στο βήμα ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ
Στο βήμα ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ
«Χαιρετίζουμε τον φιλειρηνικό λαό των ΗΠΑ, το αμερικανικό φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ και τον Ενιαίο Εθνικό Αντιπολεμικό Συνασπισμό (UNAC). Η πρωτοβουλία σας να πραγματοποιήσετε αυτήν τη συγκέντρωση και διαδήλωση διαμαρτυρίας για την 70ή επέτειο της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής στην ανθρώπινη ιστορία, του ΝΑΤΟ, έχει μεγάλη σημασία. Πραγματοποιείται εδώ, ακριβώς μπροστά από τον Λευκό Οίκο, από όπου οι Πρόεδροι των ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια, μαζί με τους άλλους ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ, διαπράττουν εγκλήματα, επεμβάσεις, πραξικοπήματα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Το ΠΣΕ συμπληρώνει επίσης 70 χρόνια, με ιστορία αγώνων στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων, πάντα και παντού σε εναντίωση με το ΝΑΤΟ, στη βάση των ιδρυτικών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του δικαιώματος των λαών να καθορίζουν μόνοι τους και χωρίς ξένη παρέμβαση τις τύχες τους».

Πρόσθεσε: «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις απαιτήσεις του κινήματος ειρήνης των ΗΠΑ για περικοπές των τεράστιων στρατιωτικών δαπανών, που φθάνουν πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ η φτώχεια των ανθρώπων αυξάνεται και τα κοινωνικά δικαιώματα εξαφανίζονται. Η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αυξάνει τα κέρδη της στις πλάτες των εργαζομένων εδώ και έχοντας τους λαούς του κόσμου ως θύματα.

Το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί με σαφήνεια τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιρειών και ως "παγκόσμιος χωροφύλακας" επεκτείνεται παγκοσμίως και ενεργεί από το 1999 ανοιχτά πέρα από τα όριά του, όπως ορίζεται στην ιδρυτική του πράξη. Το ΝΑΤΟ έχει μακρά ιστορία εγκλημάτων, στρατιωτικών επεμβάσεων, επιθέσεων και πολέμων σε όλες τις ηπείρους. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε 5 χρόνια πριν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και συνεχίζει τα επιθετικά του σχέδια ακόμη και 28 χρόνια μετά τη διάλυση του τελευταίου. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ένας αμυντικός οργανισμός, κι αυτό έγινε πιο καθαρό και σαφές κατά τη διάρκεια της επίθεσης των 78 ημερών κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας πριν από 20 χρόνια, κατά την οποία γιορτάστηκε και η 50ή επέτειος του ΝΑΤΟ, πάλι εδώ στην Ουάσιγκτον.

Πραγματικά, τι γιορτάζει το ΝΑΤΟ στις 4 Απρίλη; Το θάνατο και το χάος που έχουν προκαλέσει στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Υεμένη ή τις μηχανορραφίες τους για περίπου 60 χρόνια κατά της Κούβας, την ανατροπή κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική ή τις ανοιχτές απειλές για στρατιωτική επέμβαση σήμερα στη Βενεζουέλα; Για ποιο πράγμα είναι το NATO υπερήφανο σε αυτά τα 70 χρόνια;».

Αγωνιζόμαστε για την αποδέσμευση όλων των χωρών από την ιμπεριαλιστική συμμαχία

Καταλήγοντας τόνισε: «Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει την επιλογή πρώτου πυρηνικού πλήγματος, όπως δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας πριν από δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF, προκαλώντας νέους κινδύνους για έναν νέο ανταγωνισμό πυρηνικών εξοπλισμών. Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δεκάδες χιλιάδες στρατού στην Ευρώπη κατά μήκος της ζώνης από τις χώρες της Βαλτικής μέχρι τη Βουλγαρία και "Ασπίδες πυραυλικής άμυνας" στη Νορβηγία, στην Πολωνία και τη Ρουμανία, "περικυκλώνοντας" τη Ρωσία και προσπαθώντας να ανακόψει την παρουσία της στην Ευρώπη.

Απαιτούμε ως ΠΣΕ τη διάλυση του ΝΑΤΟ ως ένοπλης πτέρυγας του ιμπεριαλισμού και αγωνιζόμαστε με τα μέλη μας στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για την αποδέσμευσή τους από αυτό.

Απαιτούμε το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο, ιδιαίτερα εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν το 95% του συνόλου. Υπογραμμίζουμε την απαίτηση του ΠΣΕ για το κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην κουβανική επαρχία Γκουαντάναμο, όπου οι ΗΠΑ λειτουργούν και το στρατόπεδο βασανιστηρίων.

Καλούμε το λαό των ΗΠΑ σε εγρήγορση για τα σχέδια της κυβέρνησής τους και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στη Μέση Ανατολή και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους λαούς της περιοχής στον αγώνα τους εναντίον των θρησκευτικών φονταμενταλιστών μισθοφόρων και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τις χώρες τους. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Παλαιστίνης και το δικαίωμά του για ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος εντός των συνόρων πριν από τις 4 Ιούνη 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων (με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ) και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Από την Ουάσιγκτον, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης δηλώνει πως θα αγωνιστεί, μαζί με όλες τις αντιιμπεριαλιστικές - φιλειρηνικές δυνάμεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο, για έναν κόσμο της ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και πολέμους, όπου οι λαοί θα είναι οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ