Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν «ακόμα πιο ισχυρό» το σιδερένιο χέρι των ευρωατλαντικών μονοπωλίων

Ομιλία του γγ του ΝΑΤΟ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, χτες, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού

Ο επικεφαλής της πιο φονικής μηχανής στην Ιστορία, που εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ειρήνης

Copyright 2019 The Associated

Ο επικεφαλής της πιο φονικής μηχανής στην Ιστορία, που εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ειρήνης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «ανάγκη» εξέλιξης της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ στο μέλλον απέναντι σε ισχυρούς γεωπολιτικούς ανταγωνιστές, «φωτογραφίζοντας» κυρίως τη Ρωσία, ανέδειξε με τη χτεσινή του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που εμφάνισε την πιο φονική μηχανή στην ιστορία της ανθρωπότητας ως ...υπερασπιστή της ειρήνης. Ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία είναι το βασικό θέμα της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας στις ΗΠΑ, που ξεκινάει σήμερα, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση αυτού του εργαλείου του κεφαλαίου, που από την πρώτη στιγμή έβαλε ως στόχο του την ανατροπή της νέας κοινωνίας που οικοδομούνταν, του σοσιαλισμού.

Ο Στόλτενμπεργκ, που έγινε ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που εκφώνησε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναγνώρισε τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες - μέλη, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτές το Εμπόριο, την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Διαφορές ανάμεσα στις χώρες - μέλη υπήρξαν και στο παρελθόν αλλά ξεπεράστηκαν, σημείωσε, προβλέποντας πως και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο. «Είμαστε συμμαχία πολλών διαφορετικών εθνών, με διαφορετική γεωγραφία, Ιστορία και πολιτική θέση. Η πολυμορφία αυτή δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά ισχύος», είπε χαρακτηριστικά. Εξήρε το ρόλο της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, λέγοντας πως αποδείχθηκε όχι μόνο η παλιότερη και ισχυρότερη, αλλά και η μεγαλύτερη διεθνώς, και πως δήθεν «δεν θέλει να προκαλεί συγκρούσεις, αλλά να τις αποφεύγει και να διατηρεί την ειρήνη». Σαν να μην υπήρξαν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στη Λιβύη, στη Συρία.

Εκανε εκτενή αναφορά στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε για την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014, για κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης. Επανέλαβε ότι η Μόσχα παραβίασε τη Συνθήκη INF για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, προσθέτοντας ότι «συμφωνία που τηρείται μόνο από μία πλευρά δεν μπορεί να μας διατηρήσει ασφαλείς». Λέγοντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στο έδαφος της Ευρώπης νέες κινητές πυραυλικές συστοιχίες που δύσκολα εντοπίζονται, δικαιολόγησε την ενίσχυση και την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την «ενίσχυση της υποστήριξης» του ΝΑΤΟ σε Γεωργία και Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ «δεν θέλει να απομονώσει τη Ρωσία αλλά να μιλήσει μαζί της. Δεν θέλουμε ούτε νέα κούρσα εξοπλισμών, ούτε νέο ψυχρό πόλεμο». Ολα αυτά όταν η λυκοσυμμαχία διακηρύσσει κυνικά το δικαίωμα στο «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Σε άλλο σημείο, τόνισε τις «προκλήσεις» που προβάλλουν στο μέλλον και προέβλεψε ότι οι στρατιωτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αλλάξουν «τη φύση της σύγκρουσης».

Αναφερόμενος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε πως απαιτεί «συλλογική προσπάθεια» σε βάθος χρόνου. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, θυμίζοντας πως προκάλεσαν την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί «συλλογικής ασφάλειας». Αναφέρθηκε επίσης στην πολύνεκρη επίθεση του Ιούλη 2011 από τον Νορβηγό ακροδεξιό Α. Μπ. Μπρέιβνικ, για να αποδείξει τα «πολλά πρόσωπα της τρομοκρατίας».

Δεν ξέχασε την πολυετή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι «όταν έρθει η ώρα θα φύγουμε μαζί». Αναφέρθηκε και στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογήσει τη συνέχιση των εκεί επεμβάσεων με το πρόσχημα της «εκπαίδευσης των ντόπιων δυνάμεων» ώστε να αποτραπεί μελλοντικά η επανεμφάνιση τζιχαντιστών.

Σταθερός στη γραμμή του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της Ιστορίας, ο Στόλτενμπεργκ εξίσωσε τον Α. Χίτλερ με τον Σοβιετικό ηγέτη Ι. Στάλιν: «Η ελευθερία έχει εχθρούς και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τον Χίτλερ δεν τον σταμάτησαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες. Ο Στάλιν δεν μπόρεσε να περιοριστεί με λέξεις. Το "Ισλαμικό Κράτος" δεν μπορούσε να ηττηθεί με διάλογο. Στο μέλλον πρέπει να δράσουμε και να επενδύσουμε σ' αυτό»...

Ο Στόλτενμπεργκ, που καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες μέλη του Κογκρέσου, ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη γνώριμη επωδό των ιμπεριαλιστών πως «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ μειώνει τα ρίσκα και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και προκλήσεις».

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο γγ του ΝΑΤΟ είχε γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφενός εξήρε την απόφαση των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αφετέρου απαίτησε να διαθέσουν ακόμα περισσότερα ώστε να γίνει «πιο δίκαιη κατανομή βαρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ