Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικές «εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων

Eurokinissi

Το επόμενο «πακέτο» με τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «επικαιροποιημένη» έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» για την ελληνική οικονομία, σε συνέχεια της έκθεσης στις 27 Φλεβάρη, αναφορικά με τις «εκκρεμότητες» της 2ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης».

«Δεδομένων των εξελίξεων που σημειώθηκαν έκτοτε, η σημερινή επικαιροποίηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει πλέον τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη όλων των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αναμένονταν για τα τέλη του 2018», σημειώνει η Κομισιόν, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση της δόσης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Στην «επικαιροποιημένη» έκθεση καταγράφεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τελευταία περίοδο, γίνεται η αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, ενώ βέβαια προαναγγέλλεται και η νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά μέτρα, με ειδική έμφαση στις εφαρμοστικές διατάξεις αναφορικά με τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τον υπό διαμόρφωση πτωχευτικό κώδικα.

Στον «αφρό» τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην πρώτη κατοικία χαρακτηριστικά τονίζεται: «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα(μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς».

Σε αυτό το φόντο, η έκθεση της Κομισιόν εστιάζει στα παρακάτω:

-- Αναμένεται να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί νέο σχέδιο δράσης αναφορικά με τη συσσώρευση «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης».

-- Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «πρέπει» να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Απρίλη 2019, με στόχο την «αυτόματη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια επιλεξιμότητας (κόφτες) αλλά και με την ικανότητα πρόσβασης σε άλλες βάσεις δεδομένων», δηλαδή όπως είναι τα φορολογικά στοιχεία στο Τaxis. Από την ίδια «κρησάρα» θα περνούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με βάση τον προϋπάρχοντα νόμο Κατσέλη.

-- Η «πρωτογενής νομοθεσία» (ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή) θα συμπληρωθεί με νομοθετικές πράξεις «παράγωγου δικαίου» (όπως με υπουργικές αποφάσεις) αναφορικά με τις προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την κρατική επιδότηση σε στεγαστικά δάνεια κ.ά.

-- Στο πλαίσιο της επόμενης 3ης «αξιολόγησης», «οι αρχές θα προβούν σε περαιτέρω ανάλυση των λόγων αποτυχίας των πλειστηριασμών και στην αντιμετώπισή τους, μεταξύ άλλων με νομοθετικά μέσα, όπου χρειάζεται»...

-- Παράλληλα, δρομολογούνται νέα μέτρα για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, για την «αποτροπή δικονομικής κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές μέσω αιτήσεων για αναβολή εκδίκασης των υποθέσεων».

-- Ειδική αναφορά γίνεται στα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, που υπάγονται στη ρύθμιση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η επέκταση της περιμέτρου σε επιχειρηματικά δάνεια προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες», καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει προβλεφθεί κριτήριο αξιολόγησης με βάση τη «βιωσιμότητα» των επιχειρήσεων.

-- Ως επόμενο βήμα ορίζεται η ενοποίηση των νόμων που αφορούν την αφερεγγυότητα/πτώχευση και την αναδιάρθρωση χρεών. Η διαδικασία αυτή «αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η κρατική επιδότηση των δόσεων για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προϋποθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο «διά ταύτα» υπογραμμίζεται: «Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις αποπληρωμές έχουν μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί». Ετσι, «θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση και τα θεσμικά όργανα θα υποβάλουν εκ νέου έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Η αποτίμηση του αντιλαϊκού έργου

Την ίδια ώρα, η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να επιβραβεύσει την ολοκλήρωση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων.

Μεταξύ αυτών:

-- Κατώτατος μισθός. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται: «Οι αρχές επικαιροποίησαν τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 103 του νόμου 4172/2013», δηλαδή με τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Οπως λένε, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο «το μέγεθος της αύξησης δημιουργεί ανησυχίες για τις προοπτικές απασχόλησης (ιδίως για τους νέους και τους ηλικιωμένους ανειδίκευτους εργαζόμενους) και για την ανταγωνιστικότητα».

-- Ιδιωτικοποιήσεις. Η Κομισιόν σημειώνει την έγκριση από το κυβερνητικό συμβούλιο του επικαιροποιημένου σχεδίου «αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ» και την εκπόνηση του επιχειρηματικού του σχεδίου για την περίοδο 2019-2021, ότι προχώρησαν η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, αίρονται τα εμπόδια για την παραχώρηση σε ιδιώτες της Εγνατίας Οδού κ.ά.

Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν σημειώνει ότι «το περιεχόμενο της Ενισχυμένης Εκθεσης Επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της επακόλουθης ενημέρωσης θα χρησιμοποιηθεί από το Γιούρογκρουπ για να συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ