Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Οι λαοί της Γης έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τον ιμπεριαλισμό

Ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ

Μιλώντας στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 8 Νοέμβρη του 2001, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε τα παρακάτω:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, όπως και αυτά που ακολούθησαν, έχουν συγκλονίσει την ανθρωπότητα. Μαζί με την ανεπιφύλακτη καταδίκη μας και τη συμπάθειά μας προς τους συγγενείς των θυμάτων και όλο τον αμερικάνικο λαό, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας πεποίθηση ότι η επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας, που δε θα βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπ,ο δε θα επιτευχθεί με τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά με τη μαζική πολιτική δράση και τον ενωμένο, διεθνιστικό αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζομένων λαϊκών στρωμάτων.

Τα φρικτά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη δε θα έπρεπε να γίνουν αιτία να χυθεί και άλλο αίμα αθώων. Οποια και αν είναι η προέλευση αυτής της αποτρόπαιης πράξης, δε θα έπρεπε να γίνει αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για εξάπλωση της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για εξασφάλιση του ελέγχου πλουτοπαραγωγικών πηγών, πετρελαϊκών δρόμων και αγορών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ακριβώς αυτό που, για το συμφέρον όλης της ανθρωπότητας, θα έπρεπε να αποφευχθεί. Η επίθεση κατά του Αφγανιστάν, η συζητούμενη επέκτασή της σε άλλες χώρες, η εκστρατεία περιστολής των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε Ευρώπη και Αμερική, θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας, αλλά και για το περιβάλλον. Δε μας παραξενεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν την ΕΕ συμπαραστάτη στο πλευρό τους, αλλά και διεκδικητή ενός μεριδίου στη διανομή της λείας που θα ακολουθήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η φύση του ιμπεριαλισμού είναι ίδια και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Ας προβληματιστούν όμως όσοι βλέπουν ακόμα την ΕΕ ως αντίβαρο στην αμερικανική βαρβαρότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οσο αποκρουστικές είναι οι τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτέμβρη, άλλο τόσο αποκρουστική είναι η κρατική τρομοκρατία, την οποία οι ΗΠΑ έχουν αναγάγει σε κύριο μέσο επιβολής της κυριαρχίας τους παγκόσμια, κάτι που ξέρουν πολύ καλά οι λαοί των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Ιράκ, του Βιετνάμ, της Κούβας, της Κολομβίας και όλης της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της ίδιας μου της χώρας. Δεν είναι όμως αποκλειστικότητα των ΗΠΑ η κρατική τρομοκρατία. Εφαρμόζεται συστηματικά από το κράτος του Ισραήλ ενάντια στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Εφαρμόζεται από το τουρκικό καθεστώς ενάντια σ' αυτούς που παλεύουν για δημοκρατία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προχτεσινή αστυνομική επιδρομή στην Κωνσταντινούπολη που άφησε τουλάχιστον 4 νεκρούς, εφαρμόζεται ενάντια στους Κούρδους που παλεύουν για την αναγνώριση της εθνικής τους ταυτότητας, εφαρμόζεται για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου. Η ίδια η ΕΕ και χώρες - μέλη της δε διστάζουν να καταφύγουν στην κρατική τρομοκρατία, όπως το έκαναν στα Βαλκάνια μαζί με τους Αμερικανούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, να λυτρώσει την ανθρωπότητα από το φόβο του πολέμου, τη φτώχεια, τη δυστυχία, αλλά και την τρομοκρατία είναι το Λαϊκό κίνημα. Οι λαοί της Γης έχουν τη δύναμη, με την ενωμένη πάλη τους, να εμποδίσουν, ακόμα και να σταματήσουν έναν αντίπαλο, που, φαινομενικά, είναι παντοδύναμος. Οι λαοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, της Μεσογείου, του κόσμου όλου δε θα πρέπει να επιτρέψουν τη μεταμφίεση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού σε αντιπαράθεση ανάμεσα στο "φως" και το "σκοτάδι", ανάμεσα σε πολιτισμούς και θρησκείες. Οι λαοί των αραβικών χωρών έχουν κάθε συμφέρον να αποτρέψουν τον εγκλωβισμό του αραβικού κόσμου σε μια εκστρατεία που η κατάληξή της θα είναι σίγουρα η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, η ακόμα μεγαλύτερη ληστεία του πλούτου τους, η ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια για τους ίδιους.

Παρά τα μαύρα σύννεφα που καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού, οι κομμουνιστές και οι αριστεροί είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί πιστεύουμε βαθιά στον άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ