Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα έφοδος κατά των απεργών πείνας

Νάτος, νάτος, ο τρομοκράτης: Τούρκοι αστυνομικοί «βοηθούν» απεργό πείνας να περπατήσει ως το αυτοκίνητο -κλούβα...

Associated Press

Νάτος, νάτος, ο τρομοκράτης: Τούρκοι αστυνομικοί «βοηθούν» απεργό πείνας να περπατήσει ως το αυτοκίνητο -κλούβα...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Εφόδους στις συνοικίες Κιουτσούκ Αρμουτλού και Αλιμπεκιόι έκαναν χθες στις 06:30 το πρωί οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής Αστυνομίας, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονική όπως εξελίχθηκε -αν όχι εκ προθέσεως...- επιχείρησή τους στην Κωνσταντινούπολη εναντίον των απεργών πείνας, που συνολικά κόστισε 7 ζωές (4 επιτόπου και τριών στις φυλακές). Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «Ρόιτερς» μετέδιδαν ότι οι αρχές προέβησαν σε κάπου 10 συλλήψεις μελών των πολιτικών ομάδων στις οποίες ανήκουν οι απεργοί πείνας αλλά και οι συγγενείς τους, μετά από «συγκρούσεις» που είχαν με κάποιους εξ αυτών. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κυρίως δακρυγόνα και ρόπαλα, ενώ ελικόπτερο πετούσε πάνω από το σημείο της επιχείρησης. Οι συλλήψεις συμπεριέλαβαν τέσσερις απεργούς πείνας - οι τρεις είναι γυναίκες, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Χασάν Οζντεμίρ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση αποσκοπούσε στο να συλληφθούν εκείνοι που «έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη υπό το πρόσχημα της απεργίας πείνας». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία για «αναγκαστική σίτιση» και θεραπεία. Η οργάνωση Ταγιάντ, για την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, έκανε χτες λόγο πάντως για «δεκάδες» συλλήψεις.

Η απεργία πείνας μέχρι θανάτου την οποία επιχειρεί επιδεικνύοντας μια «σιδηρά χείρα» να σταματήσει ο τουρκικός κατασταλτικός μηχανισμός έχει κοστίσει 81 ζωές. Η κυβέρνηση εξακολουθεί όχι μόνο να αποκλείει την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτικών κρατουμένων και των συγγενών τους, βασικότερο εκ των οποίων είναι η εγκατάλειψη των Λευκών Κελιών των νέων φυλακών τύπου F.

Αποκαλώντας «τρομοκράτες» τους πολιτικούς κρατουμένους η τουρκική κυβέρνηση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα, σε καιρούς «αντιτρομοκρατικής» πολεμικής συγκυρίας, να αποτελεί πολύτιμο «εργαλείο» της περί των ΗΠΑ «συμμαχίας» και άρα να βρίσκεται περίπου στο απυρόβλητο για αυτές τις απίστευτης απανθρωπιάς κινήσεις. Η ΕΕ ίσως βέβαια χρησιμοποιήσει το θέμα προβάλλοντας τις ανησυχίες της για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην «ενταξιακή διαπραγμάτευση» της Τουρκίας - με άλλες σκοπιμότητες, φυσικά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινό το προσκλητήριο νεκρών (2001-09-21 00:00:00.0)
Η αστυνομία «πιέζει» οικογένειες απεργών πείνας (2001-08-22 00:00:00.0)
Κυβερνητικό ρεσιτάλ υποκρισίας (2001-04-19 00:00:00.0)
Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για διεθνιστική αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές (2000-12-28 00:00:00.0)
Η ΕΕ στηρίζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (1996-08-18 00:00:00.0)
Νεκρική σιωπή στην Αγκυρα... (1996-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ